Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μεθέορτη εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής στην Κατερίνη

 Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 27 Νοεμβρίου μεθέορτη εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής και μεταβυζαντινών μελοποιημάτων προς τιμήν της Αγίας
Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.
Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται και αυτή στις εορταστικές εκδηλώσεις των «Αικατερινίων» προς τιμήν της Πολιούχου της Κατερίνης, περιλάμβανε εισήγηση περί την Βυζαντινή Μουσική και τους συγγραφείς της κατά την μεταβυζαντινή περίοδο καθώς και υμνολογία προς την Αγία Αικατερίνη από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω». Την εισήγηση και την διεύθυνση της καλλίφωνης χορωδίας είχε ο Δημήτρης Μανούσης.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν με την παρουσία τους τόσο ο οικείος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λουγκάνσκ κ. Μητροφάνης (Ουκρανία – Πατριαρχείο Μόσχας) καθώς και Ιερείς και λαϊκοί σύνεδροι του Β’ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.
Κατά την λήξη της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος συνεχάρη τον χοράρχη και τα μέλη της χορωδίας για το εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο, όπως τόνισε, πραγματοποιήθηκε σε δύσκολα χρονικά περιθώρια καθώς είναι η πρώτη επίσημη συναυλία του Συλλόγου Ιεροψαλτών μετά την παραλαβή της διεύθυνσης από τον κ. Μανούση. Ευχαρίστησε, για άλλη μια φορά, τον Σεβασμιώτατο κ. Μητροφάνη ο οποίος ήταν παρόν στην εκδήλωση για την συμμετοχή του τόσο στους εορτασμούς της Πολιούχου Αγίας όσο και στο Συνέδριο. 
Με την σειρά του ο Σεβασμιώτατος κ. Μητροφάνης εξέφρασε την ευχαρίστηση του για το υπέροχο ακουστικό αποτέλεσμα της χορωδίας και ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο για την ευκαιρία που έδωσε τόσο σε αυτόν όσο και στους υπόλοιπους κληρικούς και λαϊκούς να συμμετέχουν στις παρούσες εορταστικές εκδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία και η συναυλία πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, που συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αγίας Αικατερίνης.