Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε ανθρώπους της Aυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού - Με μνήμες, νότες και συγκίνηση ο επίλογος των φετινών «Αικατερινείων»(ΒΙΝΤΕΟ)

 Με μνήμες, νότες και συγκίνηση ο επίλογος των φετινών «Αικατερινείων»
Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε ανθρώπους της Aυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού
Σάββας Χιονίδης: «Τιμούμε πρόσωπα, τα οποία κατέθεσαν ψυχή για την πόλη»



Σε μία όμορφη, μαραθώνια εκδήλωση, γεμάτη συγκίνηση, μνήμες, μουσικές και συναίσθημα,  με τίτλο «ΒΡΑΔΙΑ ΤΙΜΗΣ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ», ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) τίμησαν για την εν ζωή προσφορά, στο Δήμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους αείμνηστους:


Σολομώντα Παπαδόπουλο, πρώην Δήμαρχο Κατερίνης (1954-1959), τους προέδρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης, με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία και ειδικότερα τους: Ελευθέριο Ελευθεριάδη (1959 -1964 επί Δημαρχίας Βασιλείου Ταβαντζή), Αλέξανδρο Νικολαΐδη (1983 - 1990 επί Δημαρχίας Συμεών Χαραλαμπίδη & Θεόφιλου Καμπερίδη), Ιωάννη Παπακούζα (1991 -1994 επί Δημαρχίας Μενέλαου Τερζόπουλου).


Στην ίδια θεματική ενότητα, για την προσφορά του στον Δήμο Κατερίνης τιμήθηκε και ο Αναστάσιος Καραβίδας (1995 - 1996 επί Δημαρχίας Μενέλαου Τερζόπουλου) & (1999 – 2002  επί Δημαρχίας Ιωάννη Αμοιρίδη).


Επιπλέον, για την πολύχρονη προσφορά του στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης και στη μουσική παιδεία του τόπου μας εν γένει, τιμήθηκε, ο επί 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Ιωάννης Αδαμίδης.


Η ενταγμένη στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ» εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης και αποτέλεσε τον επίλογο του φετινού προγράμματος εκδηλώσεων του Θεσμού.


Επιπλέον, με όχημα στην αφετηρία της εκδήλωσης, πενταμελές σχήμα παραδοσιακής μουσικής  (Διδασκαλία Στέλλα Καμπουρίδου) και στον επίλογο, τη Χορωδία «Φωνές της Α΄ Γυμνασίου» (Διδασκαλία - Διεύθυνση Χορωδίας: Φιλιώ Σέρβου), του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, το κοινό απόλαυσε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι σε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, με μία στάση στο πολυαγαπημένο Ποντιακό τραγούδι: «Την Πατρίδα μ’ έχασα».


 Σάββας Χιονίδης: «Οι άνθρωποι που τιμούμε άφησαν πίσω τους καταλυτικής σημασίας αποτύπωμα»
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε σπουδαία γεγονότα και πρόσωπα. Τα πρόσωπα και το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους είναι καταλυτικής σημασίας στην εξέλιξη των κοινωνιών. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώσαμε τις βραδιές τιμής. Να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας οι παλαιότεροι, εμείς που τυχόν τα έχουμε ακούσει και κυρίως να γνωρίσουν τα παιδιά μας, ότι αυτά που υπάρχουν σήμερα, υφίστανται, γιατί κάποιοι άνθρωποι πάλεψαν και έδωσαν ψυχή για την πόλη».



Ο ΣΟΛΟΜΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αναφερόμενος στον  Δήμαρχο Σ. Παπαδόπουλο, ο κος Χιονίδης επισήμανε: «Έκανε μία δυναμική θητεία, όπως δυναμική ήταν και η διαδρομή του στο επιχειρείν και μάλιστα μέσα στις σκληρές συνθήκες που βίωσε αρχικά στις χαμένες πατρίδες και κατόπιν εδώ στην Κατερίνη. Σε μία εποχή που τα μέσα ήταν ελάχιστα, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική η απόφασή του να κατεβάσει το νερό με δεύτερο αγωγό, νερό το οποίο πίναμε μέχρι πριν 4 χρόνια, που κατασκευάσαμε τους καινούργιους μεγάλους αγωγούς, προκειμένου να έρχεται το νερό στην Κατερίνη. Έργα πνοής που έδωσαν ανάπτυξη στην πόλη, όπως και προγενέστερα (1953) ο υδατόπυργος, που τώρα ανακαινίζουμε και διευκόλυνε ουσιαστικά τους καπνοκαλλιεργητές ή το δημοτικό μας πάρκο, το οποίο κατοχυρώθηκε με τον Νίκο Καταρτζή, τον πρώτο αρχιτέκτονα τοπίου στην Ελλάδα και σήμερα, οφείλαμε στη μνήμη του Σολομώντος Παπαδόπουλου, να ανακαινίσουμε το συντριβάνι, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς, διαχρονικό τοπόσημο για την πόλη. Επίσης, το δημοτικό γκαράζ και άλλα σημαντικά έργα, με δημιουργικές προσπάθειες και σαφή αποτελέσματα. Ένας Δήμαρχος, ο οποίος δούλευε ο ίδιος με τα συνεργεία λόγω και των συνθηκών της εποχής και άφησε αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο στην πόλη και στην κοινωνία».


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τις αναμνηστικές πλακέτες με το έμβλημα των «Αικατερινείων» παρέλαβαν ο Ιωάννης Αδαμίδης, ο Αναστάσιος Καραβίδας, καθώς και οι συγγενείς των αείμνηστων τιμώμενων προσώπων και ειδικότερα οι: Τάκης Παπαδόπουλος, εγγονός του Σολομώντος Παπαδόπουλου, Συμέλα Ελευθεριάδου κόρη του Ελευθέριου Ελευθεριάδη, Σπύρος Νικολαΐδης, υιός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη και Παπακούζας Δημοσθένης, υιός του Ιωάννη Παπακούζα, οι οποίοι ευχαρίστησαν «για την τιμή το Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη και τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Θεόδωρο Παυλίδη».


Στη διάρκεια της βραδιάς, ο Ιωάννης Καζταρίδης,  Διδάκτωρ Φιλολογίας/Ιστορίας,  Συγγραφέας,  Δ/ντης  Β/θμιας  Εκπαίδευσης Πιερίας φώτισε με ενδιαφέρουσες πληροφορίες - ντοκουμέντα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, την προσωπικότητα και κυρίως το σημαντικό αυτοδιοικητικό έργο του Σολομώντος Παπαδόπουλου.



Παράλληλα, προβλήθηκε αφιέρωμα στην σπουδαία καλλιτεχνική διαδρομή του Ιωάννη Αδαμίδη, παραγωγής του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, στο οποίο μαθητές -διακεκριμένοι σήμερα μουσικοί, όπως ο Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης μίλησαν για την προσωπικότητα και την προσφορά του Δασκάλου Ιωάννη Αδαμίδη. 


ΟΙ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εξάλλου, με σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα της πορείας τους επενδύθηκε οπτικοακουστικό υλικό, που αφορούσε τη θητεία των μακροβιότερων Προέδρων του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και έγινε συνοπτική αναφορά στο βιογραφικό τους.


Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στον αείμνηστο Ελευθέριο Ελευθεριάδη: «Άφησε τεράστιο αποτύπωμα όχι μόνο ως βουλευτής, αλλά και στα δημοτικά δρώμενα της Κατερίνης», ενώ μιλώντας για τον αξέχαστο Αλέξανδρο Νικολαΐδη μίλησε για «Ένα δυναμικό άνθρωπο, που κατέθετε ψυχή, πάθος και πείσμα στην κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση». Αναφερόμενος στον Ιωάννη Παπακούζα επισήμανε: «Ο εκλιπών ήταν ένας υπερήφανος άνθρωπος, που είχε πυγμή και έδωσε μάχες για την Κατερίνη». Τέλος, μιλώντας για τον Αναστάσιο Καραβίδα είπε μεταξύ άλλων: «Υπηρέτησε, δούλεψε και λειτούργησε πάντα για το συμφέρον της πόλης».


Τιμή στο Δάσκαλο Γιάννη Αδαμίδη
Από τις πιο όμορφες στιγμές της εκδήλωσης, η παρουσία του Πάρι Τσενίκογλου, του καταξιωμένου διεθνώς συμπατριώτη μας, σολίστ πιάνου – μαθητή του Γιάννη Αδαμίδη, ο οποίος, αφού ερμήνευσε ένα κλασικό κομμάτι στο πιάνο μίλησε με θερμά λόγια για τον σπουδαίο δάσκαλο και κυρίως τον άνθρωπο Γιάννη Αδαμίδη: «έναν από τους πιο σημαντικούς μέντορές μου» όπως είπε.


Επίσης, εκτός προγράμματος μέλη της χορωδίας της Μικτής Χορωδίας Κατερίνης και της Χορωδίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας, που διευθύνει ο Γιάννης Αδαμίδης ανέβηκαν στην σκηνή και απέδωσαν μοναδικά χριστουγεννιάτικους ύμνους.


Απευθυνόμενος στον κο Αδαμίδη, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε: «Μεγάλε δάσκαλε. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι για όλα όσα έχεις κάνει για μας» ενώ απευθυνόμενος στο κοινό σημείωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι, που γεννούν και μεταδίδουν. Ο Γιάννης Αδαμίδης είναι ο καταλυτικός παράγοντας, ο λόγος, για τον οποίο σήμερα,  η μουσική παιδεία στην Κατερίνη είναι τόσο ψηλά. Μας έκανες να αγαπήσουμε τη μουσική. Να θεωρήσουμε ότι η κλασική μουσική είναι για όλους μας. Σε ευχαριστούμε για όσα έχεις κάνει και για όλα όσα θα κάνεις, για τη μουσική παιδεία του τόπου».


Την εκδήλωση παρακολούθησαν ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, ο π. Ευάγγελος Πουλατσίδης, ο αιδέσιμος Ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης,  Ιωάννης Υφαντίδης, ο Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ιωάννης Βεργίνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, πρώην βουλευτές, κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.



Επίσης, με την ευκαιρία φιλοξενίας στο Πνευματικό Κέντρο της έκθεσης φωτογραφίας,  για την κατεχόμενη Αμμόχωστο παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Με εκδηλώσεις όπως η αποψινή σίγουρα θα καταφέρουμε να ανατείλει ο ήλιος πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο».





ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016: "ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ"


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ: "30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης"