Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΣΕΤΕ: Με ρεκόρ +1 εκατ. επισκέπτες κλείνει το 2016

Ραγδαία αύξηση αφίξεων και εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό το φθινόπωρο

Όλα δείχνουν ότι τελικά ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό οι αρχικοί στόχοι για την φετινή χρονιά. Κατακόρυφη αύξηση 23% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Οκτώβριο'16, ενώ πλήρης ανατροπή καταγράφετε στον τομέα του οδικού τουρισμού με εξαιρετικό comeback +13% τον Οκτώβριο. 

Η σημαντική άνοδος του οδικού τουρισμού κατά 14% τον Σεπτέμβριο και 13% Οκτώβριο προεξοφλεί, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, πως το πρόσημο στο φλέγον θέμα των τουριστικών εισπράξεων στο τέλος της χρονιάς θα είναι θετικό. Κυριολεκτικά στο νήμα της φετινής τουριστικής περιόδου. Αυτό που έχει «κλειδώσει» οριστικά είναι ένα νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών άνω των 27,5 εκατ. τουριστών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μάλιστα, ενθουσιασμένος από τις υψηλές αποδόσεις ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η άνοδος που σημειώθηκε και τον Οκτώβριο (+13%) στις οδικές αφίξεις, φέρνουν το σύνολο οδικών αφίξεων 10μήνου στα 10,6 εκατ., όσο και το 2015. Γεγονός που σημαίνει ότι ως το τέλος του χρόνου και ο οδικός τουρισμός θα κλείσει με σημαντική αύξηση!

Εκπληκτικές επιδόσεις όμως καταγράφονται κυρίως στις αεροπορικές αφίξεις Οκτωβρίου με τη συνολική αύξηση να φτάνει το +23%, ανεβάζοντας τη συνολική επίδοση του έτους (Ιαν.-Οκτ.'16) στο +8%, δηλαδή +1 εκατ. επισκέπτες σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Εντυπωσιακή δε, είναι η ανάκαμψη των προορισμών που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από το προσφυγικό, αλλά λόγω των έκτακτων ενεργειών του υπ.Τουρισμού και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου κλείνουν την χρονιά με θετικό πρόσημο, όπως η Κως (+19,3%) και η Σάμος (+31,5%).

Ενώ, εξαιρετικές επιδόσεις σημείωσαν τον Οκτώβριο οι παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ζάκυνθος (+51,03%), τα Χανιά (28%) και η Ρόδος (+29,13%), που σημείωσαν ρεκόρ αφίξεων και πληρότητας Οκτωβρίου όλων των εποχών.

Τέλος, σε ανοδικούς ρυθμούς σε σχέση με το 2015 κινείται - σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία - και ο φετινός Νοέμβριος, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του ΣΕΤΕ για αύξηση των ξένων επισκεπτών της τάξης του 6%-7%. Πλέον εκτιμάται ότι η συνολική αύξηση των ξένων τουριστών στην Ελλάδα φέτος μπορείς να αγγίξει διψήφιο αριθμό (9-10%) !