Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Κατερίνης - «Λίφτινγκ» στον Υδατόπυργο - Παρεμβάσεις εξωραϊσμού του κτίσματος και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου

 Σάββας Χιονίδης: «Προχωρούμε σε παρεμβάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, για κάθε υλική μαρτυρία του πολιτισμού, της ιστορίας της
περιοχής μας […] που  διαμορφώνει την ταυτότητα του τόπου»

Την σημασία του υδάτινου στοιχείου για την Κατερίνη και τη διαχρονική σχέση ζωής των κατοίκων της με το νερό, υπογραμμίζει εμφαντικά στον παρατηρητή, ένα απτό παράδειγμα αρχιτεκτονικής δημόσιου χώρου, το οποίο λόγω μορφής, θέσης και λειτουργίας θεωρείται τοπόσημο για την πόλη.

Ο λόγος για τον Υδατόπυργο, ο οποίος εδώ και 62 χρόνια δεσπόζει στη διασταύρωση της οδού Εθνικής Αντιστάσεως με την προέκτασή της, στην οδό Σωκράτους και των οδών Σβορώνου, Παύλου Μελά & Μιαούλη. Πρόκειται για ένα μνημείο μηχανικής, για την ευρύτερη περιοχή, του οποίου το σχήμα και το ύψος του - ειδικά παλαιότερα - ήταν ορατό από μακρινά σημεία της πόλης.


Διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου

Σήμερα, μετά και τη διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, με σεβασμό στην αισθητική κατασκευής του, ο Δήμος Κατερίνης, θα προχωρήσει στον εξωραϊσμό του κτίσματος και στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

«Έχοντας υπόψη τη μοναδικότητα του Υδατόπυργου, ο οποίος αποτελεί τεκμήριο της ίδιας της εξέλιξης της πόλης και ένα μνημείο πολιτικής μηχανικής προχωρούμε σε παρεμβάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, για κάθε υλική μαρτυρία του πολιτισμού, της ιστορίας της περιοχής μας, καθώς και για κάθε στοιχείο που ουσιαστικά συνθέτει και διαμορφώνει την ταυτότητα του τόπου» τονίζει σε δήλωσή του, με αφορμή την επικείμενη έναρξη των εργασιών, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης επισημαίνοντας: «την καταλυτική σημασία διαχρονικά  του Υδατόπυργου, για τους κατοίκους, την καπνοκαλλιέργεια και την αγροτική ανάπτυξη του τόπου εν γένει».


Ο Υδατόπυργος  (Αρτεσιανό) …. μία ιστορία, μία αφήγηση

Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης «[…] την 15ην Μαρτίου 1953 εργολάβος της οικείας μειοδοτικής δημοπρασίας (προς ανάδειξιν εργολάβου κατασκευής υδατοπύργου), ανεδείχθη ο εργολάβος δημοσίων έργων Γεώργιος Λολίδης προσενεγκών 6% έλαττον της τιμής του τιμολογίου και του προϋπολογισμού μελέτης […]».

Ο Υδατόπυργος κατασκευάστηκε τελικά το 1954 για αρδευτικούς σκοπούς και όπως γλαφυρά αναφέρει ο Παρασκευάς Καλπατσόγλου, στο συγγραφικό του έργο με τίτλο «Το σπίτι μου….. Η γειτονιά μου….Η πόλη μου» (Κατερίνη 2015): «Θυμάμαι, όταν μικρός πέρασα από την περιοχή, είδα μία πολύ μεγάλη σειρά κάρων και τρακτέρ με πλατφόρμες που περιείχαν βαρέλια, να περιμένουν για να γεμίσουν με νερό από τις τρεις υδροληψίες που υπήρχαν. Θα πρέπει να ήταν περίοδος καπνοφυτείας και το νερό σε αυτή τη φάση της καπνοκαλλιέργειας είναι απαραίτητο», ενώ όπως σημειώνει: «Στη βάση του υπάρχει γεώτρηση βάθους 180 μέτρων και αντλιοστάσιο που οδηγεί το νερό στον Υδατόπυργο. Η γεώτρηση αρχικά ήταν αρτεσιανή, δηλαδή το νερό της ανέβαινε χωρίς άντληση μέχρι την κορυφή του Υδατόπυργου. Από αυτό το χαρακτήρα της γεώτρησης πήρε και την ονομασία Αρτεσιανό».

Επιπλέον, σύμφωνα με περίοικους, επί σειρά ετών η χρησιμότητά του επικεντρώθηκε και στην εξυπηρέτηση υδροφόρων οχημάτων της Πυροσβεστικής και του Δήμου.



Η ταυτότητα των εργασιών

Στις εργασίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν σύντομα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις επισκευής και συντήρησης στην εξωτερική του επιφάνεια, επεμβάσεις στα υποστυλώματα και στο κυρίως κτίσμα του, οι οποίες θα αφορούν το αισθητικό κομμάτι, χωρίς να επεμβαίνουμε στην στατική επάρκειά του. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν χρωματισμοί (στοκάρισμα κ.α. όπου κρίνεται αναγκαίο), αφού προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης των φθορών του σκυροδέματος και του οπλισμού στα σημεία όπου αυτό απαιτείται.

Τα δύο κτίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν βοηθητικοί – αποθηκευτικοί χώροι και βρίσκονται κάτω και δίπλα από τον υδατόπυργο και τα οποία φέρουν φθορές στις όψεις τους, θα αποκατασταθούν εσωτερικά και εξωτερικά. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και σε αυτά οι απαιτούμενες αποκαταστάσεις σκυροδέματος και οπλισμού,  στην πλάκα οροφής του καθενός και στην συνέχεια θα επιχριστούν.

Οι πόρτες και τα παράθυρα τους θα προετοιμαστούν κατάλληλα και θα βαφούν. Το δώμα του μεγάλου κτιρίου, θα επικαλυφθεί με μεμβράνη ασφαλτικής βάσεως με επίστρωση προστασίας από φύλλο αλουμινίου και περιμετρικά θα τοποθετηθούν υδρορροές για την απαγωγή των ομβρίων.


Επίσης, θα βαφούν όλα τα μεταλλικά στοιχεία του υδατόπυργου, η σκάλα που είναι ενσωματωμένη σε αυτόν, καθώς και οι σωλήνες που τον διατρέχουν καθ΄ ύψος, αφού γίνει η απαραίτητη προετοιμασία. Στον  πεζόδρομο, θα γίνει καθαίρεση της υφιστάμενης στρώσης από άοπλο σκυρόδεμα, θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι από ψυχρά υλικά, καθώς και κράσπεδα στην πλευρά του δρόμου.

Τέλος, θα γίνει αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, ενώ στον χώρο γύρω από τον υδατόπυργο θα εγκατασταθούν περιμετρικά επτά ιστοί ύψους 4m, για την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων. Εντός του οικίσκου θα τοποθετηθεί εξωτερικός ηλεκτρικός πίνακας με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την σύνδεσή του με την υπάρχουσα παροχή.
                
Η δαπάνη για το έργο προϋπολογίζεται σε 49.975,54 € με Φ.Π.Α., θα καλυφθεί από Δημοτικούς Πόρους, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα περίπου τριών μηνών από την έναρξή τους.