Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβαλ " ΚΩΦΟΙ & ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-0ΛΥΜΠΟΥ:ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ  ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΚΩΦΟΙ & ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ 14 – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2016


Κεντρική εκδήλωση για το κοινό την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ώρα 20:30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Πάρκου Λιτοχώρου
Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου με τον πολιτιστικό φορέα «ΕΣΑΙ ΕΝ ΡΟΗ» συνδιοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ «Κωφοί & Ακούοντες εν δράσει».
Οι περισσότερες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Λιτόχωρο από τις 14 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.
Κεντρική εκδήλωση για το κοινό την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ώρα 20:30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Πάρκου Λιτοχώρου, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΙ ΠΙΕΡΕΣ» Κονταριώτισσας, της Ένωσης Κωφών Β. Ελλάδος και του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ν. Πιερίας.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων του Φεστιβάλ:

Λειτουργία       Έκθεσης Εικαστικών ὉΛΥΜΠΙΑ ΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΔΡΑΣΗ | Συνεδριακός Χώρος Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου
Επιμελητής         Έκθεσης: Μαρκαντωνάκης Γιάννης, Εικαστικός Καλλιτέχνης
(Η Έκθεση θα κλήσει μετά τη λήξη του Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18.09.2016 στον Συνεδριακό Χώρο του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016
10:00-12:00
Εκπαιδευτικός Περίπατος | Κάστρο του Πλαταμώνα
Υποστήριξη Επικοινωνίας με Κωφούς: Σώμα Εθελοντών του Φεστιβάλ (με επάρκεια Νοηματικής Γλώσσας ή εκπαιδευτόμενοι διερμηνείς)
Μεταβίβαση με Βανάκι:
09:00  Πλατεία Λιτοχώρου 
09:15  Πλάκα Λιτοχώρου [Ξενώνας Φιλοξενίας «΄Αγιος Παντελεήμονας)
09:20 αναχώρηση για Κάστρο Πλαταμώνα

Συνάντηση: Χώρος Πάρκινγκ
Ξενάγηση: Τζιόλας Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής/ Αρχαιολόγος, Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας (Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων)
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93
Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι ένα επιβλητικό κάστρο - πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου (10ος μ.Χ. αιώνας), κτισμένο στις νοτιανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Νότιας Ελλάδας.
Ανασκαφή του 1995 εντόπισε ίχνη ελληνιστικού τείχους (4ος αιώνας) που επιβεβαιώνουν τις απόψεις ότι στη θέση αυτή υπήρχε η αρχαία πόλη Ηράκλειο, "πρώτη πόλις Μακεδονίας..." μετά τα Τέμπη, σύμφωνα με πηγή του 360 π.Χ. Το Βυζαντινό τείχος συντηρήθηκε από τους Φράγκους μετά το 1204 και τους βυζαντινούς τον 14ο αιώνα. Το φρούριο ήταν το βασικότερο στήριγμα του δεσποτάτου του Πλαταμώνα. Αργότερα το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους ενώ στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1941) βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα.
Σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη του Πλαταμώνα και στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, σώζονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Σ' αυτό αναγνωρίζονται τα 3 βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, το δεύτερο περίβολο, που αποτελεί και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Ο εξωτερικός τοίχος του κάστρου έχει σχήμα πολυγωνικό.
Σημαντικά ευρήματα αποτελούν ο βυζαντινός ναός του 10ου-11ου αιώνα, οι οικίες 10ου αιώνα, ο ναός του 18ου αιώνα, το τμήμα ελληνιστικού τείχους και η πύλη στο τείχος του ακροπυργίου.
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         12:00 αναχώρηση για Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

12:00-14:00
Συνάντηση: Κέντρο Πληροφόρησης ΕΔΟ
Ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης | Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου 
Υποστήριξη Επικοινωνίας με Κωφούς: Σώμα Εθελοντών του Φεστιβάλ (με επάρκεια Νοηματικής Γλώσσας ή εκπαιδευτόμενοι διερμηνείς)
Συντονισμός: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ (Υπεύθυνη: Τζιούκα Έλλη)
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93

Ο Όλυμπος είναι το πρώτο βουνό στην Ελλάδα, για το οποίο το 1938 εφαρμόστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας με την ανακήρυξή του σε ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ (Β.Δ. 9-6-1938 ΦΕΚ 248Α/1938), ενώ το 1985 εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού (ΦΕΚ 467/25-7-1985 τ. Β').
Το 1981, με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου του Προγράμματος για τον άνθρωπο και την Βιόσφαιρα, ο Ο.Η.Ε. αναγνωρίζει τον Εθνικό Δρυμό ως «Τμήμα του Διεθνούς δικτύου των αποθεμάτων της Βιόσφαιρας». Το δίκτυο αυτό των προστατευομένων δειγμάτων του Παγκόσμιου Οικοσυστήματος είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της Φύσης και την Επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία του Ανθρώπου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Εθνικός Δρυμός ως προς τη Γεωμορφολογία του. Έχει πολλές κορυφές, μεγάλες ρεματιές και βαθιές χαράδρες, αμφιθεατρικές κοιλότητες, σπήλαια και βάραθρα, καθώς και πολλές πηγές, μικρές εποχικές λίμνες και χείμαρρους. Το κλίμα επηρεάζεται από τη γεωγραφική θέση, τον όγκο του βουνού, τα πετρώματα και τις πλαγιές του. Συχνό φαινόμενο είναι η αναστροφή των θερμοκρασιών και της υγρασίας, καθώς και η εμφάνιση πολλών μικροκλιμάτων.
Στον Εθνικό Δρυμό υπάρχουν συνολικά 4 διαδοχικές ζώνες βλάστησης (Μακεία, Δάσος κωνοφόρων - φυλλοβόλων, Ορεινό δάσος κωνοφόρων, Αλπική βλάστηση). Η χλωρίδα του είναι μοναδική, με μεγάλη ποικιλία φυτών, από τα οποία τα 23 είναι ενδημικά. Στην πανίδα του έχουν παρατηρηθεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πουλιών, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, κυρίως πεταλούδες.
Το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου ιδρύθηκε το 1938, με στόχο την προστασία των περισσότερων από τα 1.700 είδη φυτών - μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια και ενδημικά - και έχει έκταση 40.000 στρέμματα. Βρίσκεται στο Νομό Πιερίας κοντά στο Λιτόχωρο και εκτείνεται από υψόμετρο 600μ. έως την κορυφή Πάνθεο ή Μύτικας στα 2.917μ.
Η χλωρίδα αποτελείται από θαμνώνες με είδη, όπως πουρνάρια, κουμαριές, κέδροι, κ.ά. μαζί με συστάδες φυλλοβόλων και κωνοφόρων δένδρων (σφενδάμια, πεύκα, έλατα κ.ά.). Στα ρέματα αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές και άλλα παραποτάμια είδη. Υπάρχουν δάση από δρυς και στις ψηλότερες περιοχές δάση οξιάς και πεύκης.

Πλούσια είναι και η πανίδα του δρυμού, λόγω της ποικιλομορφίας των βιοτόπων που δημιουργούνται σε διαφορετικά υψόμετρα. Συναντώνται πολλά μεγάλα και μικρά θηλαστικά, ορνιθοπανίδα, μεγάλοι πληθυσμοί αμφιβίων, ερπετών, αλλά και εντόμων (κυρίως πεταλούδες).

Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         14:00 επιστροφή στστον Ξενώνα Φιλοξενίας με ενδιάμεση στάση στην Πλατεία Λιτοχώρου

Με την Υποστήριξη:  Γενική Διεύθυνση Μουσείων –ΥΠΠΟ, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Πιερίας, Μέριμνα για το Παιδί ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

20:00-
Εγκαίνια Έκθεσης ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ | Συνεδριακός Χώρος Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου 
Λειτουργία Έκθεσης Εικαστικών ὉΛΥΜΠΙΑ ΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Υποστήριξη Επικοινωνίας με Κωφούς: Σώμα Εθελοντών του Φεστιβάλ (με επάρκεια Νοηματικής Γλώσσας ή εκπαιδευτόμενοι διερμηνείς)
Επιμελητής Έκθεσης: Μαρκαντωνάκης Γιάννης, Εικαστικός Καλλιτέχνης
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Με την Υποστήριξη:  Δήμος Δίου Ολύμπου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου


Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016
09:30-10:30
Εκπαιδευτικός Περίπατος  |Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο του Αρχαίου Δίου
εταβίβαση με Βανάκι:
·         09:00  Λιτόχωρο 
·         09:15  Πλάκα Λιτοχώρου [Ξενώνας Φιλοξενίας «΄Αγιος Παντελεήμονας»)
·         09:30 Αναχώρηση για Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο Αρχαίου  Δίου
Συνάντηση:  Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Δίου
Συντονισμός: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ (Υπεύθυνη: Τζιούκα Έλλη)
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93

Στο κτίριο εισόδου του Αρχαιολογικού Πάρκου παρέχονται υπηρεσίες πληροφόρησης και αναψυχής του επισκέπτη. Πλακοστρωμένοι περίπατοι, μεταλλικές γέφυρες, κιόσκια πληροφόρησης, σκιερά καθιστικά, αναβρυτήρια πηγαίου νερού, πύργοι πανοραμικής θέας, εξώστες πάνω από το ποτάμι συγκροτούν ένα σύστημα καθοδήγησης και άνετης περιήγησης του επισκέπτη.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που χτίστηκε το 1983, στεγάζονται τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών. Βρίσκεται μέσα στο σύγχρονο οικισμό του Δίου, σε απόσταση 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτίρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία, κ.ά.) Στον όροφο φιλοξενούνται επίσης ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πιερία. Στο υπόγειο λειτουργεί εκπαιδευτική έκθεση με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον». Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γίνονται προβολές οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με το αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο.
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         10:30  Μεταφορά στη Μονή Αγίου Διονυσίου με ενδιάμεση στάση στην Κεντρική Πλατεία Λιτοχώρου
·         10:40 Αναχώρηση από Πλατεία Λιτοχώρου

Με την Υποστήριξη:  Γενική Διεύθυνση Μουσείων  -ΥΠΠΟ, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Πιερίας, Μέριμνα για το Παιδί ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

11:00-12:30
Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 – Φαράγγι ΕΝΙΠΕΑ > Κατάληξη Μονή Αγίου Διονυσίου
Συνάντηση: Παλιά Μονή Αγίου Διονυσίου (είσοδος -Parking)
Συντονισμός: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ (Υπεύθυνη: Τζιούκα Έλλη)
Υποστήριξη Επικοινωνίας με Κωφούς: Σώμα Εθελοντών του Φεστιβάλ (με επάρκεια Νοηματικής Γλώσσας ή εκπαιδευτόμενοι διερμηνείς)

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπέα ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα. Το φαράγγι, μήκους 10 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη γνωστή θέση Πριόνια (1.100μ), όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα.

Στο βάθος, η κοιλάδα σχηματίζει εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς με τα νερά του ποταμού Ενιπέα να καταλήγουν σε μικρές λίμνες κι ύστερα να εξαφανίζονται απότομα σε υπόγειες καταβόθρες. Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να θαυμάσει τα νερά, την ποικιλία των φυτών, τους εντυπωσιακούς βράχους της κοιλάδας, που όλα μαζί συνθέτουν ένα σπάνιο παραποτάμιο βιότοπο, αλλά κι ένα μαγευτικό τοπίο. Το Ε4 περνάει δίπλα στον Ενιπέα, αλλά και μέσα από πυκνό δάσος. Η διαδρομή του Ενιπέα είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές στα ελληνικά βουνά. Λόγω του χαμηλού υψομέτρου μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Στη διάρκεια της πορείας ο οδοιπόρος συναντά τη Μονή του Αγίου Διονυσίου, καθώς και το Άγιο Σπήλαιο, όπου μόνασε ο Άγιος Διονύσιος. Το φαράγγι του Ενιπέα είναι ξακουστό για την ιδιομορφία που έχει να μην καταλήγει πουθενά στη θάλασσα, παρά μόνο κοντά στη Σκάλα Λιτοχώρου.
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         12:30  Επιστροφή στον Ξενώνα Φιλοξενίας με ενδιάμεση στάση στην Πλατεία Λιτοχώρου

Με την Υποστήριξη:  Διεύθυνση Μουσείων –ΥΠΠΟ, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Πιερίας, Μέριμνα για το Παιδί ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, Τμήμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Τ.Τ. Πιερίας, Σωματείο ΑμεΑ Νομού Χανίων,

20:30 -22:00
Καλλιτεχνικά Δρώμενα |  Δημοτικό Θέατρο Λιτοχώρου
Συντονισμός: Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας ΠΙΕΡΕΣ (Υπεύθυνοι: Γκριμούλα Μαρία, Μπασιά Αμαλία)
·         Χορευτικό Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος (Υπεύθυνος: Κυριαζής Δημήτρης)
·         Χορευτικό Συγκρότημα Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Πιερίας & Μέριμνας για το Παιδί (Υπεύθυνοι: Σολδάτος Δημήτριος & Κασσιαρός Λάζαρος)
·         Χορευτικό Συγκρότημα Κονταριώτισσας ΟΙ ΠΙΕΡΕΣ (Υπεύθυνη: Γκριμούλα Μαρία)
·         Χορευτικό Συγκρότημα Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου
·         Με την Υποστήριξη:  Δήμος Δίου Ολύμπου, Τμήμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Τ.Τ. Πιερίας, Σωματείο ΑμεΑ Νομού Χανίων

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016
10:00-12:00
Εκπαιδευτικός Περίπατος | ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         09:00  Πλάκα Λιτοχώρου [Ξενώνας Φιλοξενίας «΄Αγιος Παντελεήμονας»)
·         09:10  Πλατεία Λιτοχώρου 
·         09:15 Αναχώρηση για ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ
Ξενάγηση: Τζιόλας Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής/ Αρχαιολόγος, Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας (Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων)
Υποστήριξη Επικοινωνίας με Κωφούς: Σώμα Εθελοντών του Φεστιβάλ (με επάρκεια Νοηματικής Γλώσσας ή εκπαιδευτόμενοι διερμηνείς)
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93

Αρχαία πόλη με ακρόπολη, πατρίδα του μυθικού Ορφέα, κτισμένη ανάμεσα στην Παλιά επτοκαρυά και την Σκοτίνα, στην είσοδο της μεγάλης πτυχής που χωρίζει τον Κάτω από τον Άνω Όλυμπο. Στην περιοχή ρέουν αλλεπάλληλοι χείμαρροι που συμβάλλουν στην κοινή κοίτη του χειμάρρου της Ζηλιάνας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ανακάλυψή της το 1954. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει συνολική έκταση πάνω από 1500 στέμματα (πόλη, ακρόπολη, νεκροταφείο, κλπ.), περιβάλλεται από τις κοίτες των χειμάρρων που καλύπτονται από αιωνόβιο πλατανόδασος. Αποτελεί συνέχεια του κηρυγμένου ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου του ορεινού όγκου του Ολύμπου και περιλαμβάνει: α. Περιτειχισμένη αρχαία Ακρόπολη, (έκτασης 15 στρεμμάτων περίπου) που φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε στα ελληνιστικά χρόνια. Μέρος της έχει καταρρεύσει στην κοίτη του χειμάρρου Γρίβα, ενώ στις υπόλοιπες πλευρές σώζεται ο αρχαίος περίβολος, κτισμένος με γωνιασμένους λίθους. β. Αρχαίο οικισμό που εκτείνεται στα υψώματα βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Χρονολογείται από τα προϊστορικά ίσως χρόνια μέχρι και τα βυζαντινά. γ. Αρχαία Νεκροταφεία, που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα ελληνιστικά (Μυκηναϊκό, Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και των ιστορικών χρόνων). Τμήματα τοίχων από αργολιθοδομή, δάπεδα εσωτερικών χώρων, εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια είναι τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         12:30  Επιστροφή στον Ξενώνα Φιλοξενίας με ενδιάμεση στάση στην Πλατεία Λιτοχώρου

17:00-21:00
ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ | Συνεδριακός Χώρος Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         16:40  Πλάκα Λιτοχώρου [Ξενώνας Φιλοξενίας «΄Αγιος Παντελεήμονας»)
·         16:50  Πλατεία Λιτοχώρου 
·         16:55 Αναχώρηση για Συνεδριακό Χώρο Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου
Εθελοντής Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας: Σοκολάκη Ειρήνη
Υποστήριξη Διερμηνείας:  Γκάτζιου Γλυκερία
·         Καλλιτεχνική Έναρξη με Επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος (ΑΣ ΑΛΚΥ Λιτοχώρου, Υπεύθυνη: Καραλέξη Ιωάννα)

·         ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
o    Βασικά Ιστορικά Στοιχεία για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου (Υπεύθυνη: Μιράντα Παπά, Προϊσταμένη Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας)

·         ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
o    Εκπαίδευση Δεξιοτήτων Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Τσιτσιλέγκας Γεώργιος & Τομπούλογλου Ιωάννης, Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας
o     «Το γυαλιστερό μου πόδι & Οι δύο φίλες: Παραμύθια για την αποδοχή της αναπηρίας» Βιωματικό εργαστήριο για την αποδοχή της διαφορετικότητας, Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων Κιλκίς και Πιερίας. Εμψυχωτές Εργαστηρίου: Σωτηρία Καρολίδου  & Αθανάσιος Χαρίσης

·         ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
o    Εργαστήριο Κατασκευών από Ανακυκλώσιμα Υλικά
o    Περιβαλλοντικό Παιχνίδι «Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους;»
o    Περιβαλλοντικό Παιχνίφι «Προβλήματα της Γης –Κλιματική Αλλαγή»
                        (Συντονισμός: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου)
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         12:30  Επιστροφή στον Ξενώνα Φιλοξενίας με ενδιάμεση στάση στην Πλατεία Λιτοχώρου

Με την Υποστήριξη:  Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Πιερίας, Μέριμνα για το Παιδί ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Σάββατο, 17  Σεπτεμβρίου 2016
09:30-10:30
Εκπαιδευτικός Περίπατος |Παναγία Κονταριώτισσα (1)
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         08:45  Πλάκα Λιτοχώρου [Ξενώνας Φιλοξενίας «΄Αγιος Παντελεήμονας»)
·         08:55  Πλατεία Λιτοχώρου 
·         09:00 Αναχώρηση για Παναγία Κονταριώτισσας
Υποστήριξη Επικοινωνίας με Κωφούς: Σώμα Εθελοντών του Φεστιβάλ (με επάρκεια Νοηματικής Γλώσσας ή εκπαιδευτόμενοι διερμηνείς)
Συντονισμός: Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας ΟΙ ΠΙΕΡΕΣ (Υπεύθυνος: Κουροβασίλης Περικλής)
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93
Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει θόλο και δύο παρεκκλήσια στη δυτική πτέρυγα. Βρίσκεται στο χωριό Κονταριώτισσα. Το σπάνιο αρχιτεκτονικό ύφος της χρονολογείται από την αρχή του 11ου αιώνα. Τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου έξω απο το χωριό, αποτελεί μια κατ' ασυνήθιστο τρόπο ενδιαφέρουσα εκκλησία.
Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         10:30 Αναχώρηση για Μονή Αγίας Κόρης

11:00-12:30
Αγία Τριάδα & Μονή Αγίας Κόρης
Συντονισμός: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς  (Υπεύθυνος:Σπανός Γιώργος)
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93

Η Αγία Κόρη, πανέμορφη περιοχή, απ' τις ομορφότερες τοποθεσίες της ορεινής Πιερίας, τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Βροντού. Οργιώδης βλάστηση, χορταίνει το μάτι πράσινο, ο Όλυμπος ανταριασμένος και βαθιά στη λαγκάδα μετά από 175 σκαλοπάτια το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης. Ο χείμαρος δίπλα απ'το εκκλησάκι πηγάζει ψηλά απ' τον Όλυμπο, Μια ώρα πεζοπορία απ'την Αγία Κόρη υπάρχουν τρεις λιμνούλες, δεν έχω ανεβεί εκεί ψηλά. Φυσική γέφυρα για τους τολμηρούς πάνω απ' το χείμαρο. Και τα φριξομάντιλα! [Αν κάποιος πάθαινε τρομάρα (φρίξη), τον πήγαιναν στην εκκλησία μ' ένα μαντίλι δεμένο στο κεφάλι, όπου τον διάβαζε ο παπάς για να του περάσει η "φρίξη", και το μαντίλι το κρεμούσαν στην εικόνα ενός αγίου. Ακόμη παρόμοια αφιερώματα έκαναν οι άτεκνες, οι ερωτευμένοι για ν' ανταποκριθεί το αγαπημένο πρόσωπο, όσοι αναζητούσαν κάποιον δικό τους που χάθηκε...]
Πηγή: ΑΠΟΥΡΩ
‘Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         12:30 Αναχώρηση για τον Ξενώνα Φιλοξενίας με ενδιάμεση στάση στην Πλατεία Λιτοχώρου
Με την Υποστήριξη:  Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Πιερίας, Μέριμνα για το Παιδί ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, Τμήμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Τ.Τ. Πιερίας, Σωματείο ΑμεΑ Νομού Χανίων

18:00-20:00
Ορφικός Δρόμος
Συντονισμός/Παρουσίαση: Παππά Μιράντα, Προϊσταμένη Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας
Διεθνής Νεανική Συνάντηση του Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» | Διοργάνωση: Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Δήμος Δίου Ολύμπου
Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου

20:00 -22:00
Καλλιτεχνικά Δρώμενα  | Αρχαίο Θέατρο ΔΙΟΝ
Εθελοντής Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας: Σοκολάκη Ειρήνη
Υποστήριξη:  Γκάτζιου Γλυκερία
Συντονισμός/Παρουσίαση:Παππά Μιράντα, Προϊσταμένη Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας
Καλλιτεχνική Έναρξη Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης του Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» | Διοργάνωση: Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Δήμος Δίου Ολύμπου
·         Καλλιτεχνική Επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος
·         Χοροθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Εσαεί εν Ροή
(σύγχρονος χορός με στοιχεία νοηματικής γλώσσας)
·         Χορευτικά & Θεατρικά Δρώμενα από το Τμήμα Χορού της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος
·         Μίκη Θεοδωράκη «ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ» Μουσικοθεατρική σκηνή του Λυκείου Λιτοχώρου, Χορωδία και ορχήστρα του Ιδρύματος Σακελαρίδη |Σολίστ Βασίλης Λέκκας

Με την Υποστήριξη:  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, Δήμος Δίου Ολύμπου, Τμήμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Τ.Τ. Πιερίας, Σωματείο ΑμεΑ Νομού Χανίων

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016
09:00-14:00
4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συμπόσιο | Συνεδριακός Χώρος ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Ο Ρόλος της Δια Βίου Μάθησης και της Διάδοσης της Νοηματικής Γλώσσας στην Ποιότητα Ζωής Κωφού και Βαρήκοου Πληθυσμού
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / Δήλωση Συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/hanGKAQPL57nqyV93

Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         16:40  Πλάκα Λιτοχώρου [Ξενώνας Φιλοξενίας «΄Αγιος Παντελεήμονας»)
·         16:50  Πλατεία Λιτοχώρου 
·         16:55 Αναχώρηση για Συνεδριακό Χώρο Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου

Εθελοντής Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας: Σοκολάκη Ειρήνη, Γκάτζιου Γλυκερία
Υποστήριξη Διερμηνείας:  Γκάτζιου Γλυκερία
Υποστήριξη Επικοινωνίας με Κωφούς: Σώμα Εθελοντών του Φεστιβάλ (με επάρκεια Νοηματικής Γλώσσας ή εκπαιδευτόμενοι διερμηνείς)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ PERFORMANCE
Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ PERFORMANCE
Επιλογή-σύνδεση κειμένων: Κατερίνα Κοτσαφτίκη, Βάλια Βατζόλα, Μαρία  Ντουλαπτσή
Σκηνοθεσία: Μαρία Ντουλαπτσή, Βάλια Βατζόλα, Κατερίνα Κοτσαφτίκη, Σοφία Χατζηιωαννίδου, Ελένη Σαμαρά
Καθημερινά και από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  βομβαρδιζόμαστε από σκηνές βίας, εξαθλίωσης και εξόντωσης του ανθρώπινου είδους λόγω του παραλογισμού του πολέμου. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τους ανθρώπους τους και τα όνειρά τους στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Και δυστυχώς η ανθρωπότητα δε δείχνει να συνετίζεται παρά τη δυστυχία που βίωσαν –και βιώνουν- οι συνάνθρωποί μας. Το διαχρονικά αντιπολεμικό ποίημα του Γεώργιου Σεφέρη «Ελένη» αποτελεί το βασικό κορμό της παράστασης και γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο οι μαθητές κεντούν μονολόγους με τη δυναμική γραφή μεγάλων λογοτεχνών και παρουσιάζουν τελικά μία εικαστική performance (επιτέλεση)  με κεντρική αρτηρία την αρμονική συνύπαρξη της θεατρικής αφήγησης  με το σωματικό θέατρο,  την οποία εμπλουτίζουν δημιουργικά η ποίηση, η μουσική , ο χορός.
Θα ακούσουμε, λοιπόν, τα πάθη ανθρώπων που παρόλο που ανήκαν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους , γνώρισαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τον πόλεμο και την προσφυγιά. Ο Τεύκρος,  ο πρώτος πρόσφυγας, τοξότης στον Τρωικό πόλεμο που εξορίζεται από τον ίδιο του τον πατέρα, ο Στεπάν  ο Αρμένος που περιγράφει φριχτά επεισόδια της γενοκτονίας τω Αρμενίων, ο Μανώλης  Αξιώτης από τον Κιρκιντζε περιγράφει τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ποντιακής καταγωγής Τhea Hallo αφηγείται μέσα από την ηρωίδα της Ευθυμία, τις πορείες εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού.  Θα ακούσουμε την επιστολή της Αθηνούλας , μιας  μικρής Κύπριας που ζει σε καταυλισμό το 1974, στην κυρία Βιργινία Τσουδερού  στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Αμάνι Α Σοράφα και ο Μοχάμεντ Eλ Μοράνι είναι δύο παιδιά της Γάζας που καθημερινά βιώνουν την εξαιρετικά βίαιη  επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από το ∆εκέµβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009. Τους ακούμε να περιγράφουν την καθημερινότητά τους με τους ανελέητους βομβαρδισμούς και ο θάνατος να έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Οι φρικαλεότητες, ο πόνος, ο φόβος και τα βασανιστήρια που βιώνουν οι άνθρωποι σε περίοδο πολέμου περιγράφονται ωμά και ρεαλιστικά στο ποίημα ‘’Home” (Πατρίδα) της Σομαλο-Βρετανής  ποιήτριας Warsan Shire.

Πρόγραμμα Συμποσίου
09:30-12:30
·         Χαιρετισμοί Εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Αθλητικής Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, της Ένωσης Κωφών Ελλάδος, της Λέσχης για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας και του Θεάτρου Σιγής
·         «Νέοι Άνθρωποι και Έκθεση στο Θόρυβο. Κίνδυνοι –Πρόληψη». Παταρίδου Ανατολή, Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.
·          «Δραστηριότητες για την Εξάσκηση Ρυθμικών και Χορευτικών Δεξιοτήτων σε Μαθητές με Κώφωση», Φωτιάδου Ελένη, Αναπλ. Καθ. Φυσικής Αγωγής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ
·         «Υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε ειδικά σχολεία» (προγράμματα στο Κωφών, στο Τυφλών, στο Αυτισμού κλπ.) – Εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας
·         «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για ΑμεΑ», Θεοδωρίδου Σοφία, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας –Γιαννιτσών, Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
·         Είναι η Νοηματική η Γλώσσα της καρδιάς; Νίκος Γαλάνης, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), Ιδρυτής της ΜΚΟ ΔΡΩ. 
·         Οι Παραστατικές Τέχνες στην Ιστορία των Κωφών και ο Ρόλος της Νοηματικής Γλώσσας, Καβαζίδου Ελένη, Καλλιτεχνική Δ/ντρια του Τμήματος Θεάτρου & Χορού του Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας Θράκης «ἙΕΡ»
11:15- 11:30
Διάλειμμα
11:30- 12:30
Προφορικές Ανακοινώσεις
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Φωτιάδου Ελένη, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου,
Αναπλ. Καθηγήτρια Εδικής Φυσικής Αγωγής, ΤΕΦΑΑ –ΑΠΘ

·         Η Εκπαίδευση Κωφών και Βαρηκόων στην ΑΜΘ & Σερρών | ΣΧΟΛΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 8ης ΕΑΕ, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
·         «Το Γυαλιστερό μου Πόδι» -Ένα Παραμύθι Αλλιώτικο από τα Άλλα |  Καρολίδου Σωτηρία – Μ.Sc., Μ.Α. Φιλόλογος & Θεολόγος, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς & Χαρίσης Αθανάσιος, Μ.Sc., Ph.D. Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας
·         Ποιότητα Ζωής Κωφών και Βαρήκοων Ενηλίκων Σχετιζόμενη με την Υγεία και Ζητήματα Χρήσης και Πρόσβασης Αυτών στις Υπηρεσίες Υγείας | Διαλεχτή Τσιμπίδα, Ψυχολόγος ΑΠΘ –Msc Πολιτική Υγείας & Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας ΑΠΘ, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
12:30-14:00
Εργαστήρια
·         Εργαστήριο /Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Υλικού
o    Λογισμικό Εκμάθησης του Αλφαβήτου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
o    Νοηματολόγιο –Ελληνικό λεξικό της Νοηματικής Γλώσσας σε Μορφή Video
Τέγου – Στεργιοπούλου Στέλλα, Κ.Δ/ντρια Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς, Τσέλιος Κώστας, ΚΕΠΛΗΝΕΤ Καστοριάς

12:30-14:00
Βεβαιώσεις Συμμετοχής
Παραλαβή Βεβαιώσεων Συνέδρων και Εισηγητών από τη Γραμματεία του Συμποσίου

13:00-14:30
Συνεδρίαση Διοργανωτών 2017 | [Παράλληλη Συνεδρία]

09:00-14:30
Παράλληλες Εκθέσεις Φωτογραφίας & Ζωγραφικής
Έκθεση Εικαστικών (Φωτογραφία, Γλυπτική, Ζωγραφική) στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Χώρου
«ΑμεΑ, κωφοί και ακούοντες, εκπαιδεύονται στη φύση»
Δημιουργοί –Υπεύθυνοι της Έκθεσης: Χαρίσης Αθανάσιος, Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (Σ.Σ.Ν.) Πιερίας & Καρολίδου Σωτηρία, Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (Σ.Σ.Ν.) Κιλκίς, Μπίνιας Νικόλαος, Δ/ντής ΕΕΕΚ Κατερίνης,

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η έκθεση φωτογραφίας αφορά την αποτύπωση της υλοποίησης ενός επιμορφωτικού-παρεμβατικού προγράμματος του Σ.Σ.Ν. Πιερίας για το σχολικό έτος 2015-16 στο οποίο συνεργάστηκε και ο Σ.Σ.Ν. Κιλκίς. Το πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το ΥΠΠΕΘ, αφορούσε εκπαιδευτικούς και μαθητές ειδικών σχολείων της Πιερίας και ως προς τους μαθητές σκόπευε στην ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους μέσα από βιωματικές δραστηριότητες-εργαστήρια στο φυσικό περιβάλλον ενός αγροκτήματος. Στους μαθητές συμπεριλαμβάνονταν και μη ακούοντες. Η έκθεση των φωτογραφιών και η διάχυση της δράσης συνάδει με τους σκοπούς του Φεστιβάλ. Επίσης θα παρουσιαστούν στο ίδιο πνεύμα και φωτογραφίες από ανεξάρτητη δράση του Σ.Σ.Ν. Κιλκίς.

Λειτουργία Έκθεσης Εικαστικών ὉΛΥΜΠΙΑ ΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Επιμελητής: Μαρκαντωνάκης Γιάννης
Συμμετοχή και του Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων με 1η Θέση σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ζωγραφικής Give me Five (Δείξε μου 5 τρόπους που είμαστε ίδιοι), Υπεύθυνη: Ναούμη Παρασκευή

Μεταβίβαση με Βανάκι:
·         14:30  Επιστροφή στον Ξενώνα Φιλοξενίας με ενδιάμεση στάση στην Πλατεία Λιτοχώρου
Με την Υποστήριξη:  Δήμος Δίου Ολύμπου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Πιερίας,, Μέριμνα για το Παιδί ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Τελετή Καλλιτεχνικής Λήξης Φεστιβάλ
19:00 Παράσταση Χορού | Αρχαίο Θέατρο Δίον Ολύμπου
Διοργάνωση:  Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας (Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων)
Herzen University of Saint Petesburg (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)
 “The breath of Moiras”
Summary: The story of Oedepius seeing by the eyes of his daughter Ismena.
Participants: Alekseeva Alina, Akhmedova Tatiana, Babok Yauhen, Balashova Evgeniia, Duger Nachyn, Kargina Aleksandra, Klekhta Vladislav, Klochnev Maxim, Mukhametzhanov Aslan, Polenchuk Valeriia, ekacheva Marina, Chernova Kristina, Iuzova Elena, Kasimanova Liudmila

Με την Υποστήριξη:  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας