Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

 Εορτάστηκε στην Πιερία η Θεομητορική Εορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος:


·       Το Σάββατο 13 Αυγούστου, το απόγευμα, χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Παραλίας. 


Στη συνέχεια, προέστη της πάνδημης Λιτανείας της Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας. Χιλιάδες πιστοί, κυρίως παραθεριστές, Έλληνες, όπως και ξένοι, κυρίως Σέρβοι, Ρουμάνου, Βούλγαροι και Ρώσοι, συμμετείχαν στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία.


·       Την Κυριακή 14 Αυγούστου, το πρωί, ιερούργησε στον προπανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Αγαθουπόλεως. Κατά τη Θ. Λειτουργία έψαλε η Παιδική Χορωδία «Μπράνκο» από το Νις της Σερβίας.



·       Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, προεξήρχε της μεταφοράς του Επιταφίου της Παναγίας από το «Μετόχι» προς τον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού. Στην κεντρική πλατεία του Κολινδρού εψάλη ικετήρια δέηση.


·       Στη συνέχεια, προεξήρχε της Λιτανείας της εφέστιας Εικόνας, που πραγματοποιήθηκε μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης. Πριν την απόλυση, τελέστηκε υπαίθρια η ακολουθία της Αρτοκλασίας.


·       Τη νύχτα της ίδιας ημέρας προς ξημερώματα της κυριώνυμης ημέρας Δευτέρας 15 Αυγούστου προέστη της Αγρυπνίας της Εορτής και ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης.


·       Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας, μετά τη Θ. Λειτουργία, τέλεσε την Ακολουθία των Εγκωμίων της Παναγίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιγινίου. 


Σε όλες τις παραπάνω ακολουθίες μίλησε κατάλληλα, τονίζοντας, σε κάθε περίπτωση, τη θεολογική σημασία της μεγάλης αυτής Εορτής, τη θέση της Παναγίας στη λατρεία και την πίστη της Εκκλησίας, καθώς και την ευεργετική Θεομητορική παρουσία στην καθημερινή ζωή των πιστών.