Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Νέα ΚΥΑ για βιολογικά και κυρώσεις για οργανισμούς πιστοποίησης από το ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση εργασίας με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων είχε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου,
παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη, καθώς και του προέδρου Γιώργου Καρέτσου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Θανάση Βλάχου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Κοινή συνισταμένη της συνάντησης υπήρξε η ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας σε όλο το σύστημα παραγωγής, πιστοποίησης και διακίνησης των βιολογικών προϊόντων έτσι ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει και να έχει εμπιστοσύνη στα βιολογικά προϊόντα.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Πιστοποιητικών Φορέων ότι μετά από σχετική εισήγηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου, προκειμένου να επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα στους Οργανισμούς Πιστοποίησης για τους οποίους είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις κατά το παρελθόν, χωρίς ποτέ να υπάρξει η δέουσα αντιμετώπιση από την πλευρά του Δημοσίου.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η κατάρτιση  Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα θέτει σε νέα βάση όλο το σύστημα ελέγχων, υποχρεώσεων, κυρώσεων κ.λπ. για το χώρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών κανονισμών.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:
«Ενεργοποιούμε, στην πραγματικότητα για πρώτη φορά, το σύστημα κυρώσεων για παρατυπίες και παραβάσεις στη λειτουργία των φορέων πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.
Στο παρελθόν υπήρξε διστακτικότητα και απροθυμία στο να επιβάλλονται ποινές προς τις εταιρείες για τις παρατυπίες που εντοπίζονταν. Ήταν προφανώς μια πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων η οποία δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους.
Η Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης δεν είχε συνεδριάσει επί τρία χρόνια. Με εντολή μου η Επιτροπή επανενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο, και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάστηκαν όλες οι παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούν. Τις επόμενες ημέρες θα επιβληθούν οι αντιστοιχούσες κυρώσεις και ποινές.
Σε εκκρεμότητα εδώ και 8 χρόνια είναι επίσης η έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εξειδίκευση και εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών κανονισμών. Είμαστε στο τελικό στάδιο για να κλείσουμε και αυτό το θέμα.
Το μήνυμα προς όλους είναι ένα: Όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αλλά συγκάλυψη και ανοχή δεν θα υπάρξει. Δεν θα επιτρέψουμε να πλανώνται αμφιβολίες για τα ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανασυγκρότηση της ποιοτικής γεωργίας.
Τα βιολογικά προϊόντα είναι ένας τομέας στον οποίο η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι άμεσα συνυφασμένος με την προστασία του καταναλωτή, την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Αλλά για να ενισχυθεί η παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων πρώτιστη μέριμνα είναι διαφάνεια και η αξιοπιστία σε όλο το σύστημα ώστε ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που αγοράζει».