Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Εκδήλωση ΣΕΒΕ για συμμετοχή σε εκθέσεις στην Κίνα

 Εκδήλωση ΣΕΒΕ σε συνεργασία με το Eυρωπαϊκό Κέντρο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων EU SME Centre  και το China IPR SME Helpdesk
με θέμα


O Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με τη συνεργασία του Eυρωπαϊκού Κέντρου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων EU SME Centre  και το China IPR SME Helpdesk οργάνωσε χθες, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στην Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα την προετοιμασία, τη συμμετοχή και την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων στις Εμπορικές Εκθέσεις στην Κίνα.

Ο Συντονιστής ΕU Partnership του EU SME CentreAlexander Alles, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων, που εδρεύει στο Πεκίνο, και, μέσω μιας ομάδας ειδικών, παρέχει πληροφόρηση και στήριξη στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα, σε τέσσερις πυλώνες: ανάπτυξη επιχειρήσεων, νομικά θέματα, πιστοποιήσεις και εναρμόνιση-συμμόρφωση στις απαιτήσεις της χώρας, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό.  Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν χωρίς επιβάρυνση, υποστήριξη, προβαίνοντας σε εγγραφή στο www.eusmecentre.org.cn/user/register και θέτοντας τα ερωτήματά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@eusmecentre.org.cn.

Στο κύριο μέρος του σεμιναρίου, η Ειδική Εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού ΚέντρουMικρομεσαίων Επιχειρήσεων και πρώην Διευθύντρια του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας των Μμε (IPR SME Helpdesk) στο Πεκίνο,Naomi Saunders, τόνισε ότι, ενώ η Κίνα είναι μια αγορά με μεγάλες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, εντούτοις είναι απαραίτητη η σωστή προετοιμασία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την συμμετοχή των επιχειρήσεων σε εκθέσεις.

Η προετοιμασία των δειγμάτων, του έντυπου υλικού, των στελεχών και η γνώση της κινέζικης κουλτούρας θα εξοικονομήσουν την σπατάλη χρόνου και χρήματος για την επιχείρηση, που αναμφισβήτητα δεν είναι αμελητέα. 

Εξωπραγματικές συνεργασίες που προτείνονται από Κινέζους, συμβόλαια που πιθανόν να σας ζητούν να υπογράψετε άμεσα και προτάσεις που φαίνονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές» θα πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς, δεδομένου ότι μπορούν να οδηγήσουν μια επιχείρηση σε μεγάλες περιπέτειες στην Κίνα. 

Το κλειδί για να καταλήξει μια επιχείρηση σε μια σωστή συνεργασία είναι η εις βάθος εξέταση όλων των όρων και η χρήση επιτόπιων συνεργατών που έχουν ελεγχθεί όσον αφορά στις ικανότητες και το ποιόν τους.

Για το θέμα της Προστασίας των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας που προκαλεί μια συνεχή ανησυχία στις επιχειρήσεις, η κα Saunders ανέφερε ότι το Γραφείο IPRChina IPR SME Helpdesk παρέχει άμεση υποστήριξη στα θέματα που θέτουν οι επιχειρήσεις και διαθέτει πλήθος ενημερωτικού υλικού, ενημερωτικά σεμινάρια καιwebinars

Η πιστοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας πρέπει να γίνεται άμεσα, διότι στην Κίνα είναι ευρύτατα διαδεδομένες οι πρακτικές εκμετάλλευσης και ιδιοποίησης που στην πλειονότητά τους είναι πολύ δύσκολο – αν όχι αδύνατο – να ξεπεραστούν με ένδικα μέσα.

Εταιρίες με προϊόντα τεχνολογίας, σχεδιασμού, πρωτότυπες κατασκευές, κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους, εφόσον δεν διαθέτουν έγγραφα που να τα υποστηρίζουν επαρκώς και δεν απευθυνθούν εκ των προτέρων στους εξειδικευμένους φορείς που υφίστανται για να προλάβουν την «κλοπή» των προϊόντων/σχεδίων τους.

Ωστόσο, η κα Saunders, κατέληξε ότι παρά τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας στρατηγικής για την προστασία των προϊόντων της κάθε επιχείρησης θα διευκολύνει την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων κατά τη συμμετοχή σε εκθέσεις στην Κίνα και την τελική εισχώρηση στην μεγάλη αυτή αγορά.

Υπάρχει πλήθος εκθέσεων που οργανώνονται στις μεγάλες πόλεις Πεκίνο, Σαγκάη και Γκουαντζού και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερώνονται γι’ αυτές μέσω των ιστοσελίδων www.eusmecentre.org και www.chinaexhibition.com.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗ ΑΕ – PROTO.

Ο ΣΕΒΕ προτίθεται να οργανώσει και άλλα σεμινάρια με σχετικές θεματικές ούτως ώστε να παρέχει στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις όσο δυνατόν μεγαλύτερη εξειδικευμένη και στοχευμένη στήριξη για την ανάπτυξή τους διεθνώς.

Τις παρουσιάσεις θα τις βρείτε: