Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

«ΤΡΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ CANDY CHANG» - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, διοργανώνει τη δράση με τίτλο
«Τρία πειράματα στην πόλη από την Candy Chang» από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2016, στο χώρο του πρώην Maison Crystal.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την υλοποίηση τριών εγκαταστάσεων, δημιουργιών της καταξιωμένης εικαστικού, Candy Chang, που έχει ξεχωρίσει για τους πειραματισμούς της σε δημόσιους χώρους και για την παράλληλη ακτιβιστική της δραστηριότητα.  
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 20.00. Το ωράριο λειτουργίας θα εκτείνεται από τις 12.00 έως τις 20.00, ενώ η είσοδος και η συμμετοχή στις δράσεις θα είναι ελεύθερη.

            Αναλυτικά οι τρεις δράσεις είναι:

·         School of the Future (Σχολείο του Μέλλοντος)
Μια διαφορετική ερμηνεία της σχολικής αίθουσας. Οι επισκέπτες βρίσκονται σε ένα χώρο με μια σχολική έδρα στο βάθος, περικυκλωμένη από 1.000 μεγάλα κόκκινα μπαλόνια και καλούνται να σημειώσουν σε ένα σημειωματάριο πάνω στην έδρα το δικό τους μάθημα ζωής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι επισκέπτες γίνονται ταυτόχρονα δάσκαλοι και μαθητές, συμμετέχοντας σε ένα μεγάλο σχολείο συλλογικής εμπειρίας, όπου την κοινή εγκυκλοπαίδεια γνώσεων διαμορφώνουν οι ατομικές τους εμπειρίες.

·         Before I die (Πριν πεθάνω)
Η πιο γνωστή εικαστική εγκατάστασή της Chang, μέσω της οποίας η τέχνη συναντά τον κοινωνικό διάλογο και την ανανέωση του αστικού χώρου. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί διαδραστικά, καθώς οι περαστικοί καλούνται να ολοκληρώσουν τη φράση: «Πριν πεθάνω, θέλω να…», γράφοντας με κιμωλία τις μελλοντικές επιθυμίες τους. Περισσότεροι από 1.000 τοίχοι «Πριν πεθάνω» έχουν δημιουργηθεί σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους το Καζακστάν, το Ιράκ, η Αϊτή, η Κίνα, η Ουκρανία, η Πορτογαλία, η Ιαπωνία, η Δανία, η Αργεντινή και η Νότια Αφρική.

·         Confessions (Εξομολογήσεις)
Οι ανώνυμες και μυστικές εξομολογήσεις που έχουν γραφτεί σε έναν ιδιωτικό θάλαμο, πάνω σε μικρά ξύλινα πλακίδια, αναρτώνται στο δημόσιο χώρο, σε ένα πολύπτυχο εξομολογητήριο. Οι ατομικές εξομολογήσεις του καθενός δημιουργούν μια ιδιότυπη εγκατάσταση μαζικής δημόσιας έκφρασης.

Σχετικοί σύνδεσμοι: