Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ξεκίνησε η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) στην Χαλκιδική

Σε προγραμματισμένο χρόνο μεταβαίνει σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές παρέχοντας επιτόπιες αστυνομικές υπηρεσίες στους πολίτες

Στελεχώνεται με τρεις αστυνομικούς και διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Α Ε Τ Ο Σ » για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων
Ο επιτυχημένος θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) ξεκίνησε στην Χαλκιδική, προσφέροντας αστυνομικές υπηρεσίες στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της Χαλκιδικής.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.) εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σήμερα (03-06-2016) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημαρχείο του Πολυγύρου για την παρουσίαση της λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας σε διάφορες απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής, από τον Διευθυντή Αστυνομίας Χαλκιδικής Ταξίαρχο Θεολόγη Τζουμαϊλή, ο οποίος κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Κάθε φορά που βρίσκεται κανείς σε μία τέτοια εκδήλωση, που αποτελεί την αφετηρία δημιουργίας μιας νέας δράσης της Αστυνομίας, αισθάνεται ειλικρινά όμορφα. Και αυτό γιατί σε μια εποχή που ξέρετε ότι η ασφάλεια έχει αναχθεί, ίσως στο πρώτο αγαθό μιας κοινωνίας και εμείς εδώ αισθανόμαστε πραγματικά μια μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η Αστυνομία συμβάλλει καθοριστικά στο να εμπεδώνεται αυτή η ασφάλεια στον πολίτη και όχι μόνο. Βλέπετε πώς εκσυγχρονίζεται και σε ποια κατεύθυνση εκσυγχρονίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του πολίτη ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.
Η συγκεκριμένη δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων και τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε άλλους Νομούς, εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά, ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση των πολιτών και των τοπικών Φορέων.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες:
  • διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,
  • συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,
  • επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
  • ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,
  • απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,
  • έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,
  • αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.
Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα εστιάζεται:
  • στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων καθημερινού χαρακτήρα,
  • στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,
  • στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
  • στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,
  • στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,
  • στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,
  • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.
Απώτερος σκοπός της λειτουργίας αυτού του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, είναι η ενσωμάτωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους.
Γενικότερα, η συμβολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε δυσπρόσιτες περιοχές, στην πρόληψη – αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους κατοίκους και τους Φορείς των περιοχών, παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κασσανδρείας ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Αντώνιος, ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Αργύριος Τσακνής, ο Αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Αντώνιος Μιχαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νέας Προποντίδας ο Ανδρέας Λέλεκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής Πυραγός Εμμανουήλ Τσολάκης, ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μαρμαρά Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Σκλέπος, οι Διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων των Αστυνομικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής και πλήθος αστυνομικών.
Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα θα κινείται σε προγραμματισμένο χρόνο σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, ακολουθώντας το παρακάτω δρομολόγιο:
1ο Δρομολόγιο
• Πολύγυρος - Νέος Μαρμαράς - Συκιά - Σάρτη
2ο Δρομολόγιο
• Πολύγυρος - Ουρανούπολη - Ιερισσός - Στρατώνι - Ολυμπιάδα -Στρατονίκη - Στάγειρα - Νεοχώρι - Παλαιοχώρι - Αρναία - Ταξιάρχης
3ο Δρομολόγιο
• Πολύγυρος - Όλυνθος - Σήμαντρα - Άγιος Παντελεήμονας - Νέα Τένεδος - Νέα Τρίγλια - Ελαιοχώρια - Νέα Σύλατα - Πετράλωνα (διαδρομή) - Νέα Γωνιά – Λάκωμμα
4ο Δρομολόγιο
• Πολύγυρος - Νέα Φώκαια - Άθυτος - Καλλιθέα - Κρυοπηγή - Πολύχρονο -Χανιώτη - Πευκοχώρι - Αγία Παρασκευή - Νέα Σκιώνη – Φούρκα – Σίβηρη –Κασσανδρινό
5ο Δρομολόγιο
• Νήσος Αμμουλιανή
Ο χρόνος παραμονής σε κάθε χωριό ή οικισμό θα διαμορφώνεται ανάλογα τις αναφυόμενες ανάγκες.