Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Brexit: Ποιες οι πραγματικές πιθανότητες;

Όσο πλησιάζουμε τις 23 Ιουνίου ανεβαίνει το θερμόμετρο σε όλη την Ευρώπη και όλα κινούνται γύρο από το αν θα παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν θα είναι το πρώτο
κράτος-μέλος που θα αποχωρήσει.

Το προηγούμενο διάστημα το κλίμα ήταν αρκετά εύθυμο στην Βρετανία, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα διάλεγαν κάπως κωμικούς τρόπους για να "συγκρουστούν". Παραδείγματος χάρη, η ναυμαχία του Φάρατζ - Γκέλντοφ στον Τάμεση, όπου ο επικεφαλής των υποστηρικτών της εξόδου από την ΕΕ συγκρούστηκε με τον στολίσκο των φιλοευρωπαϊστών. «Είσαι απάτη, Νάιτζελ. Σταμάτα να λες ψέματα. Αυτό το δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό», φώναζε ο Γκέλντοφ.

Το πρωτοφανές είναι ότι στο στολίσκο υπέρ της παραμονής «επιτέθηκαν» οι αλιείς που βρίσκονται στο πλευρό του Φάρατζ καταβρέχοντας με αντλίες το σκάφος του Γκέλντοφ.

Δυστυχώς το κλίμα άλλαξε άρδην τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά την δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ. Ο οπαδός του Brexit, o οποίος φώναζε "Πρώτα η Βρετανία", επιτέθηκε με μαχαίρι και πυροβόλησε τη βουλευτή στην βιβλιοθήκη Μπίρστολ, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Λιντς στην κομητεία του Γιορκσάιρ.

Ποιες είναι οι πραγματικές πιθανότητες; Τι λένε οι εταιρείες στοιχήματος

Αν κάτι έχουμε μάθει στην Ελλάδα από τις απανωτές εκλογές, είναι το να μη πιστεύουμε τις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, τα καζίνο και οι εταιρείες στοιχήματος προσφέρουν αποδόσεις που ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο στις πραγματικές τάσεις του κόσμου. Στο δημοψήφισμα, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα βγει το ΝΑΙ, ωστόσο οι εταιρείες στοιχήματος προσέφεραν ως φαβορί το ΟΧΙ και τελικά επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Στην προκειμένη περίπτωση τι λένε οι bookmakers; Προς το παρόν, ως φαβορί προσφέρουν την παραμονή. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ladbrokes. Με κόκκινη γραμμή απεικονίζεται η έξοδος και με μπλε η παραμονή.


Στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων της BetFair έχουν τοποθετηθεί συνολικά £2,291,883 και τα ποσοστά έχουν ως εξής: 66% οι πιθανότητες παραμονής, 34% οι πιθανότητες εξόδου. Ωστόσο όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, η ψαλίδα κλείνει.



Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουν και οι δύο πλευρές είναι πως απομένει σχεδόν άλλη μία εβδομάδα, χρόνος που είναι αρκετός για να αλλάξουν πολλά.