Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

       Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει με σειρά εκδηλώσεων στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, την Τρίτη  21 και την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. 

       Η Ημέρα της Μουσικής γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
            Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς και πάρκα σε περισσότερες από 22 χώρες, πραγματοποιώντας αφιλοκερδώς συναυλίες που καλύπτουν όλο το μουσικό φάσμα.
            Ανάλογο είναι και το πρόγραμμα που προέκυψε για τη φετινή γιορτή, από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Φίλων Νέας Παραλίας  και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, με μια σειρά από συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, που θα μετατρέψουν την πόλη σε μια  μεγάλη ζωντανή μουσική σκηνή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

  • Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης  (Κήπος των Εποχών)

20.00 – 21.00:  Με τους ήχους της Μπάντας»  / Φιλαρμονική Ορχήστρα  του Δήμου Θεσσαλονίκης  υπό τη   διεύθυνση του αρχιμουσικού  Κλεάνθη    Ζαρίμπα.

21.30 - 22.30: «Ταξίδι στ' αστέρια... συντροφιά με τη μουσική»/Συμφωνική  Ορχήστρα του Δήμου  Θεσσαλονίκης υπό τη  διεύθυνση του αρχιμουσικού  Χάρη Ηλιάδη.
               
            Παράλληλα, την 21η Ιουνίου, το θερινό ηλιοστάσιο, σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού για το βόρειο  ημισφαίριο. Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις με τηλεσκόπια, τα οποία θα τοποθετήσει στο χώρο και με τα μέλη του που θα  ξεναγούν και θα εξηγούν τα ουράνια φαινόμενα, στο  κοινό. Την οργάνωση της συγκεκριμένης δράσης έχει αναλάβει το μέλος της Σ.Ο.Δ.Θ., Αριστείδης Βούλγαρης.

  • Πλατεία Λευκού Πύργου (Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου)

20.00 – 20.30 «Μαρία Μούρτζου & the  Band» / 5μελές μουσικό σχήμα με πιάνο, κιθάρα, μπάσο, τύμπανα και φωνή σε μουσικές διασκευές. Καλλιτεχνική Επιμέλεια:  Γιάννης Δαμιανίδης
  
   20.45 – 21.15:  Μουσικό Σύνολο Σάκη Ζαχαριάδη  / 4μελές μουσικό σχήμα με κιθάρα, τύμπανα και φωνή σε  jazz, fusion και rock
     
       21.30 – 22.00:  «The Family Idiot» / 4μελές μουσικό σχήμα με κιθάρα, μπάσο, τύμπανα και φωνή σε power-pop και indie-rock
     
     22.15 – 22.45: «Dull Gas» / 5μελές μουσικό σχήμα με κιθάρα, μπάσο, τύμπανα σε διασκευές ελληνικού και αγγλόφωνου  rock
      
     23.00 – 23.30:  Μουσικό Σύνολο Κωνσταντίνας Πάλλα / 3μελές μουσικό σύνολο με  μπουζούκι, πιάνο, φωνή με έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα
      
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

  • Θέατρο Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς

19.30 – 21.30  Μουσικά σύνολα  Ωδείου Άνω Πόλης  Θεσσαλονίκης / Καλλιτεχνική διεύθυνση:  Παναγιώτης  Διαμαντής