Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Σε μια πολυφωνική κοινωνία ακούγονται όλες οι απόψεις

Είναι ειλικρινά η τελευταία φορά που θα ασχοληθώ με τόν Δήμαρχο Κατερίνης και τούς συν αυτώ, διότι φοβούμαι και είμαι απαισιόδοξος,  δέν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτήν τήν πόλη που
διοικείται με ξεπερασμένη  νοοτροπία,και αντίληψη  της δεκαετίας του ΄80.
Είμαι από τούς ελάχιστους που διαφωνώ δημόσια και δηλώνω την εναντίωση ή  τυχόν αντίρρηση  μου  τεκμηριωμένα με στοιχεία και δέν χειροκροτώ αδιαμαρτύρητα,υποκριτικά  ως κλακαδόρος τα εκάστοτε "επιτεύγματα" της σημερινής Διοίκησης του, χωρίς σε καμία περίπτωση  να μηδενίζω ή να παραγνωρίζω ότι παρήγαγε σημαντικό  έργο σε πολλούς τομείς. λ.χ.(Παιδεία)
Ασκώ λοιπόν ενίοτε   δριμεία αλλά και δίκαιη ελπίζω  κριτική πάντοτε, άλλωστε πρέπει σε μια δημοκρατική, πολυφωνική κοινωνία να ακούγεται η διαφορετική, ενδεχομένως πιό ρηξικέλευθη άποψη.
Όταν διαχειρίζεσαι δημόσιο χρήμα και καθορίζεις τό μέλλον μίας πόλης οφείλεις να λογοδοτείς στόν καθένα χωριστά δημότη ,όσο και αν η επανεκλογή σε καθιστά  λιγάκι εγωιστή ή αλαζόνα,  να δέχεσαι τήν καλόπιστη  κριτική από οπουδήποτε και άν προέρχεται.
Περπατώ σε αυτήν τήν πόλη και διαπιστώνω τί γίνεται λάθος, τίς παραλείψεις τα έργα για το θεαθήναι, το ταραταζούμ,τήν ιδιοτέλεια ορισμένων Αντιδημάρχων που λαμβάνουν μισθό περ. 1300€ μηνιαία και χωρίς ιδιοτέλεια(μιάς και δεν μισθοδοτούμαι από τον Δήμο),με καλή προαίρεση  αυτό γράφω.
Δεν μου αρέσει λχ που η Πλατεία Ευκαρπίδη είναι  κυριολεκτικά εγκαταλειμμένη από καιρό  στήν τύχη της, δέν υπάρχουν χώροι για αθλοπαιδιές,μαζικό αθλητισμό μπασκέτες και ταρτάν κατεστραμμένα, σκουριασμένες και εντελώς ακατάλληλες μεταλλικές  παιδικές χαρές με προειδοποιητικές πινακίδες για απέκδυση ευθυνών, επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα ανυποψίαστων μικρών παιδιών,με την Δημοτική Αρχή να κωφεύει παρά τις διαμαρτυρίες  προκλητικά.
Δέν μου αρέσει και διαφωνώ  που κυριαρχεί στήν πόλη το άχαρο  τσιμέντο,η προχειρότητα και η κακογουστιά, ότι δέν είναι σε θέση να τοποθετήσουν τα αποξηλωμένα πλακάκια της Πλατείας Δημαρχείου  να δενδροφυτεύσουν καλύτερα στην Πλατεία Ελευθερίας,να τοποθετήσουν μεγάλες γλάστρες με λουλούδια, να μαζέψουν στήν ώρα τους τα σκουπίδια απο τους πλημμυρισμένους,ξεχειλισμένους  κάδους απορριμάτων ,να τοποθετήσουν παγκάκια σύγχρονα,να προστατεύσουν τόν πεζόδρομο απο τα τροχοφόρα που εισβάλλουν και να είναι αμείλικτοι με τούς παραβάτες , η να προστατεύσουν  στοιχειωδώς τους κατοίκους του κέντρου από την ανυπόφορη ακόμη και μεταμεσονυκτίως  ηχορρύπανση(βλ.Γ.Ολυμπίου).
Άραγε ότι γράφεται σκοπό έχει να συμβάλλει στην καλυτέρευση της καθημερινότητας μας
Διαφωνώ επίσης με τις απαραίτητες μέν  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις( μεγάλοι ,άβολοι κυκλικοί κόμβοι,)για το γεγονός ότι δέν δίνεται έμφαση στις υποτυπώδεις υφιστάμενες  διαγραμμίσεις πεζών(δέν αντιγράφουμε τον Δήμο Βέροιας) και ότι επιτρέπεται τα σταθμεύουν παράνομα  τα ΙΧ σε ολόκληρη την πόλη επάνω στα  πεζοδρόμια.παγκόσμια πρωτοτυπία.
Θα έπρεπε οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας να κινούνται πρός παραδειγματισμό  με ποδήλατα(που θα μπορούσε ο Δήμος να διαθέτει για μετακίνηση) ή με τα πόδια( και για κανέναν λόγο με αυτοκίνητο η μηχανάκια στον πεζόδρομο και να εποπτεύουν τήν εύρυθμη λειτουργία της Κατερίνης, που δεν κατάφερε να διώξει τα ΙΧ απο το κέντρο,δέν δίδαξε και δέν ενθάρρυνε  τους δημότες της να μετακινούνται εντός πόλης με τό ποδήλατο η πεζοί.
Να υπενθυμίσω  τέλος ότι ένας  εκλεγμένος Δήμαρχος όλων  έχει  συνάμα ευθύνη και γιά άλλα ζητήματα όπως η ανεργία,η εγκληματικότητα, ο επαγγελματικός αφανισμός, η μόρφωση,εκπαίδευση  Προσφύγων ,άνεργων η στήριξη αδύναμων ,ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,οι συγκοινωνίες, το περιβάλλον.
Να μην αναφερθώ σε ορισμένα   δημόσια έργα που είναι έργο της Αντιπολίτευσης να ελέγχει , στόν τρόπο απόφασης τους , η την επιλογή ορισμένων  κοινωνικών  περιττών ίσως εκδηλώσεων που στοιχίζουν στον Δημότη που υποφέρει  σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης  η στην μη  κατάλληλη αξιοποίηση κονδυλίων εθνικών η κοινοτικών(βλΠολιτιστικό Κέντρο πού έμεινε ημιτελές,Τσαλοπούλειο που στοίχισε 1 εκ ευρώ απο κοινοτικά ,εθνικά κονδύλια )ότι για τόν  πραγματικό Πολιτισμό δέν λαμβάνεται καμία σοβαρή  μέριμνα πρωτοβουλία,παρά μόνον επιφανειακές.
Αλήθεια πόσα χρωστά σε τράπεζες και ιδιώτες ο Δήμος Κατερίνης σήμερα γνωρίζουμε?
Νομίζω μέχρι σήμερα δέν έχει οριστεί Συμπαραστάτης του Πολίτη, αν σφάλλω ας με διορθώσουν.
Δυστυχώς γίνομαι αναπόφευκτα  δυσάρεστος διότι δέν κολακεύω δέν εγκωμιάζω, όταν σχολιάσα προσφάτως  τον χειρισμό τών προσφύγων που φιλοξενούμε, παρόλο που ασκώ καλόπιστη και δίκαιη κριτική,τόσο που δέχθηκα αναπάντεχα ημέρες άγιες  λεκτικό προπηλακισμό εσχάτως,απαξιωτική μεταχείριση, όταν διέψευσα  ώς  όφειλα κατηγορηματικά, ότι σχολίασα δήθεν νωρίτερα   δυσμενώς προσωπικά τον Δήμαρχο πού δέν συνέβη.(υπήρχαν αυτήκοοι μάρτυρες),τόν οποίον άλλωστε ώς άτομο εκτιμώ ..
Εύχομαι εφεξής χωρίς ένταση και ακρότητες με νηφαλιότητα (χωρίς προσβολές) να ακούγεται κάθε τρίτη  φωνή που κομίζει κάτι διαφορετικό για το κοινό καλό.

Βασίλης Δ,Νουλέζας Δικηγόρος.