Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μουζάλας – Κουρουμπλής: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «κλειδί» για το Προσφυγικό – Ενισχύονται οικονομικά Δήμοι και Περιφέρειες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή για το θέμα του Προσφυγικού επέλεξε να απαντήσει σε χαμηλούς τόνους στη σφοδρή
κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το “κλειδί” για το Προσφυγικό. Κάνουμε προσπάθειες να αποφύγουμε τη σύγκρουση με τους δημάρχους. Επιθυμούμε μια καλή συνεργασία μαζί τους για να μπορούμε να προχωρήσουμε».
Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί «όμορφα και ωραία», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός. Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι αρχές θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, χωρίς τη χρήση βίας. «Θα μπορούσε να έχει διαλυθεί νωρίτερα; Αυτό δεν μπορώ να σας το πω. Πιθανώς ναι», ανάφερε εν συνεχεία και τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος δεν μπορούσε να γίνει «με μαγικά ραβδιά».
Ακολούθως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε για “συμφωνία” μεταξύ δημάρχων και υπουργείου ώστε να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του βάρους. Πρόσθεσε ότι κανένα ευρωπαϊκό ταμείο δεν προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ για το Προσφυγικό ωστόσο, με ιδίους πόρους το ΥΠΕΣΔΑ τις επόμενες ημέρες θα ενισχύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και απάντηση από τον Κουρουμπλή
Σφοδρή κριτική ασκήθηκε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με τους βουλευτές της ΝΔ να επικρίνουν την Κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, επισημαίνοντας ότι στον Βορρά τα σύνορα σφράγισαν δημιουργώντας το όνειδος και την ντροπή της Ειδομένης ενώ στα Ανατολικά η φύλαξη των συνόρων έχει παραδοθεί στο ΝΑΤΟ, την Φρόντεξ και σε Τούρκους αξιωματικούς ενώ η χώρα είναι «υπό διεθνή επιτήρηση”.
Η προσπάθεια «ήπιων τόνων» που θέλησε να κρατήσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική Γιάννης Μουζάλας ήταν ιδιαιτέρως εμφανής σε αντίθεση με τον προϊστάμενό του υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που έλαβε το λόγο για λίγο και επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση και ειδικά στον βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γ.Γεωργαντά.
Μουζάλας: Αυτοκριτική και επιχείρηση συναίνεσης
“Να βάλουμε όλοι πλάτη, να προχωρήσουμε τη συμφωνία… Είναι μια δύσκολη συμφωνία, όμως είναι μια καλή συμφωνία… Δεν υπάρχουν λύσεις με μαγικά ραβδιά…», είπε ο Γ.Μουζάλας υποστηρίζοντας ότι “είναι λογικό και θεμιτό η Αντιπολίτευση να πιστεύει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πέσει” αλλά ζήτησε “να αφήσουμε έξω από την εσωτερική αντιπαράθεση το προσφυγικό και το μεταναστευτικό που είναι ένα εθνικό θέμα και έτσι να το αντιμετωπίζουμε..»
Για το ΝΑΤΟ, ο κ. Γιάννης Μουζάλας είπε: «Μας λέτε να μην ερχόταν το ΝΑΤΟ, όμως το ΝΑΤΟ ήταν αναγκαίο να έρθει γιατί ως τότε υπήρχε ένα «blame game» που παιζόταν ενάντια στην χώρα ότι δεν εποπτεύουμε τα σύνορα. Θα με ρωτήσετε, έχει αποτέλεσμα που ήρθε το ΝΑΤΟ ; Όχι, δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά από αυτό καταρρίφτηκε το να ρίχνουν κάποιοι το βάρος στην χώρα μας …» και συμπλήρωσε ότι για την ευθύνη της όποιας αποτυχίας, αυτή δεν θα πρέπει να επιρριφθεί στην Συμμαχία αλλά στην Τουρκία, “εκεί πρέπει να σταματήσουν οι ροές…”
Η αυτοκριτική επικράτησε και στα λεγόμενα Μουζάλα για την Αμυγδαλέζα καθώς παραδέχθηκε ότι και εκείνος πήγαινε στο εκεί Κέντρο Κράτησης “ως γιατρός όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση και τότε σας κατηγορούσα για τις συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά τώρα σαν Υπουργός δεν σας κατηγορώ γιατί τώρα βλέπω με ποιο τρόπο δεν έρχεται η χρηματοδότηση από την ΕΕ….». Για το Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου είπε «πως και αυτό, η αλήθεια είναι ότι δεν έκλεισε ποτέ, αλλά έχει λιγότερο κόσμο. Και από αυτά τα Κέντρα έφυγαν οι παράτυποι μετανάστες προς την Τουρκία που έχουν φύγει και δεν είναι λίγοι…»
“Συγχαρητήρια στην Ειδομένη”
Ο Γιάννης Μουζάλας έδωσε τα συγχαρητήρια στην τοπική κοινωνία της Ειδομένης για την διαχείριση του προβλήματος με αναίμακτο τρόπο επειδή «δεν έγινε αυτό που επί 7 χρόνια επικρατεί στο Καλαί της Γαλλίας» και διαβεβαίωσε ότι «σε ένα μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί… Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά… Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε ένα κάμπς γιατί θα είναι ένα νέο Καλαί”. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι έχει καθυστερήσει η ικανοποίηση του αιτήματος που υπέβαλε ο ίδιος προ μηνός για να αποζημιωθούν οι κάτοχοι χωραφιών που έχουν καταληφθεί από τους εγκλωβισμένους.
Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών για λάθους χειρισμούς πρόσθεσε «εμείς δεν είπαμε ποτέ ανοίξαμε και σας περιμένουμε… “Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε βιολιά, νταούλια, μπαλόνια, που είπε στους πρόσφυγες και στους μετανάστες ελάτε… Αυτό το είπαν κόμματα της Ευρώπης, το είπαν με τις εκθέσεις τους ο Γερμανικός Συνδέσμος Βιομηχάνων και των συνδικάτων με όσα έλεγαν μέχρι να φοβηθούν και μετά να κλείσουν τα σύνορά τους…».
Για την συμφωνία, ο Γιάννης Μουζάλας είπε πως «αυτή είναι δύσκολη αλλά και καλή συμφωνία και για αυτό ζητάω την συμπαράταξή σας…» μίλησε για « αδυναμίες του Κρατικού μας μηχανισμού…» και τόνισε πως «η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες γιατί θέτει το πρόβλημα εκεί που είναι στην Τουρκία …» εμείς και η Γερμανία είπε «ήμασταν οι μόνοι που φάνηκε να έχουμε στρατηγική και σχέδιο…»
Καλά λόγια Αβραμόπουλο, Στρατό
Η προσπάθεια «ωραιοποίησης» της κατάστασης από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα καταδείχθηκε όταν είπε πως σε επίπεδο υγειονομικό και ασφάλειας αποδείξαμε ότι διαχειριστήκαμε πολύ καλά την δύσκολη κατάσταση. Εξήρε την συμβολή του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά και του Στρατού που καθημερινά δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις παραμονής προσφύγων.
Ο κ.Μουζάλας αναγνώρισε ότι «το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας με τα επιδοτούμενα ενοίκια δεν απέδωσε και είπε πως είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΕ για να το αλλάξουμε με ένα πιο αποτελεσματικό» ενώ ανέφερε πως « η εκταμίευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι πολύ δύσκολη γι αυτό και έχουμε ζητήσει να έρθουν ειδικοί από την ΕΕ για να ξεκλειδώσουμε τα προγράμματα και θα το καταφέρουμε …»