Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ Χ.Α.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην υπογραφή συμφώνου τριετούς συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ), προχώρησαν  ο Δήμαρχος
Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος της Χ.Α.Ν.Θ., Ιωάννης Σωσσίδης.
Η συνεργασία στοχεύει στην αξιοποίηση της δυναμικής των δύο φορέων για την υλοποίηση δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων, με κοινό παρανομαστή το διαχρονικό όφελος των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι η συνεργασία του Δήμου με τη Χ.Α.Ν.Θ., δρομολογείται εδώ και πολλά χρόνια,  ωστόσο με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, η σχέση αυτή καθίσταται συστηματική και διέπεται από συγκεκριμένους όρους. «Η Χ.Α.Ν.Θ. είναι συνδεδεμένη με την ιστορία αυτής της πόλης, καθώς από τους κόλπους της έχουν περάσει γενιές και γενιές Θεσσαλονικέων. Ο κοινός μας στόχος παραμένει να δημιουργήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την πόλη και τον κοινωνικό ιστό της» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού σωματείου Χ.Α.Ν.Θ., Ιωάννης Σωσσίδης, δήλωσε: «Η συνεργασία μας, ούτως ή άλλως, είναι πολύπλευρη, αλλά εμπλουτίζεται και επεκτείνεται περαιτέρω με τη συγκεκριμένη συμφωνία. Το πλάνο προβλέπει συνέργειες των δυο πλευρών στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της ανακύκλωσης, της απασχόλησης, της κοινωνικής προσφοράς, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων, ενώ όπως είναι λογικό λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας θα δοθεί προτεραιότητα και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα όπου θα κινηθούμε οργανωμένα πλέον με το Δήμο Θεσσαλονίκης».


Η συνεργασία ανάμεσα στους δυο φορείς αποτυπώνεται στο πρωτόκολλο που υπογράφηκε, στο κείμενο του οποίο περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω άξονες:
·         Περιβάλλον – Ανακύκλωση – Αστικός Σχεδιασμός
Ø  Αναζήτηση εθνικών, ευρωπαϊκών, διασυνοριακών ή διεθνών προγραμμάτων και υποβολή κοινών προτάσεων για τη συντήρηση, ηλεκτροφωτισμό, ενεργειακή αναβάθμιση και εξωραϊσμό του Μεγάρου της ΧΑΝΘ.
Ø  Υπόδειξη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωση και κινητοποίηση εθελοντών της ΧΑΝΘ για υλοποίηση δράσεων στην πόλη (καθαριότητα, ανακύκλωση, πράσινο, αστικό περιβάλλον).
Ø  Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ορεινού Εκπαιδευτικού Κατασκηνωτικού Κέντρου της ΧΑΝΘ στο Νυμφαίο – Φλώρινας το διάστημα 5/8 - 5/9 εκάστου έτους, για περιβαλλοντικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα σε παιδιά δημοτών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
·         Προώθηση Απασχόλησης
Ø  Συνεργασία και υποστήριξη από το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση σεμιναρίων για επιχειρηματικότητα, σύνταξη βιογραφικού, παρουσίαση/συνέντευξη και διασύνδεση με την αγορά εργασίας, που θα απευθύνεται σε ανέργους στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΧΑΝΘ
Ø  Ανάληψη με εταίρους τους δύο φορείς προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη ανέργων (ΤΟΠΣΑ, ΕΣΠΑ κλπ).
·         Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός
Ø  Συνεργασία στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και υλοποίηση προγράμματος ευαισθητοποίησης μαθητών σε θέματα εθελοντισμού και εκπαίδευσης στον εθελοντισμό σε διάφορα πεδία ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα τεθούν από κοινού (πχ περιβάλλον, πολιτισμός κ.α.)
Ø  Συμμετοχή δράσεων – προγραμμάτων της ΧΑΝΘ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως Sleep over στα μουσεία (συμμετοχή του Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΝΘ), ΔΗΜΗΤΡΙΑ (συμμετοχή τμημάτων θεάτρου, λαογραφικού ομίλου, χοροθεάτρου και εικαστικών τμημάτων της ΧΑΝΘ), Elephantάστικο (παιδικά προγράμματα), Ζήσε τη γειτονιά σου κ.ά.
·         Κοινωνική Πολιτική και Αλληλεγγύη
Ø  Συνεργασία για την υλοποίηση δράσεων που στόχο θα έχουν την αλληλεγγύη σε ευπαθείς ομάδες με την ενεργοποίηση πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης και εθελοντών της ΧΑΝΘ.
Ø  Η Τράπεζα Τροφίμων της ΧΑΝΘ ενεργοποιεί κάθε χρόνο τα μέλη της και συγκεντρώνει τρόφιμα που δίνονται μέσω κοινωνικών φορέων σε άπορες οικογένειες της πόλης μας. Το σύνολο ή μέρος των τροφίμων (κατά περίπτωση ανάλογα με τη ζήτηση από συνεργαζόμενους με τη ΧΑΝΘ φορείς) θα προωθούνται και στις κοινωνικές δομές του Δήμου που παρέχουν τρόφιμα σε μέλη ευπαθών ομάδων. Η συγκέντρωση των τροφίμων ολοκληρώνεται πριν τα Χριστούγεννα με στόχο να προωθούνται πριν τις γιορτινές ημέρες στους συνεργαζόμενους κοινωνικούς φορείς. Διερεύνηση για ορισμό μίας ημέρας συγκέντρωσης τροφίμων μπροστά από τη ΧΑΝΘ.
·         Εξωστρέφεια – Προώθηση – Δικτύωση
Ø  Αξιοποίηση των επαφών του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξη της ΧΑΝΘ σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα εθελοντικών φορέων σε θέματα νεολαίας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Στην υπογραφή του συμφώνου τριετούς συνεργασίας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, Οικονομικών, Γεωργία Ρανέλλα, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Φωτίου και τα μέλη της διοίκησης της Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης, Πάρις Γαβρηιλίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Στάθης Γεωργιάδης, Β΄ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Γκανάκης, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ., ο Χρήστος Τριγωνάς, Γενικός Διευθυντής της Χ.Α.Ν.Θ. και εκ μέρους των Διευθύνσεων Προγραμμάτων, ο Βασίλης Ιωάννου και Επικοινωνίας και Κοινωνικής Δράσης, η Αρίστη Τζώνη.