Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Σενάριο διατήρησης της αυτοτέλειας του ΟΓΑ εξετάζει ο Γ. Κατρούγκαλος

Εισηγήσεις για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτοτελούς ταμείου ασφάλισης των αγροτών δέχεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από στελέχη της
κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Ναυτεμπορική», οι προτάσεις για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ξεχωριστού ταμείου έχουν γίνει προς τον υπουργό πολύ πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και το υπουργείο Εργασίας εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή αυτό το ενδεχόμενο χωρίς να αποκλείει τίποτε.  
Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια διαφορετική προσέγγιση τουλάχιστον στο θέμα του ΟΓΑ. Ηδη στο τραπέζι των σεναρίων του υπουργείου Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον ΟΓΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Στο πλαίσιο αυτό βασική αρχή παραμένει η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των αγροτών, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου, για τις κατηγορίες των αγροτών που θα αφορά, αλλά και για τις προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύνδεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας με την απορρόφηση των επιδοτήσεων.
Η σκέψη είναι να πιστώνονται στις τράπεζες οι λογαριασμοί των αγροτών με τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούνται, αλλά για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει ο αγρότης να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του προς τον ΟΓΑ. Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά οι αγρότες θα προσέλθουν στον διάλογο και παρουσίασε στοιχεία για την ασφαλιστική κατάσταση των αγροτών σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «το 55% των αγροτών είναι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και πληρώνει 954 ευρώ τον χρόνο. Το 2017 θα είναι 150 ευρώ παραπάνω τον χρόνο. Και σε αντάλλαγμα θα πάρουν εθνική σύνταξη». Με δεδομένη την εικόνα που έχει ο ΟΓΑ λόγω του ύψους των κρατικών επιχορηγήσεων που εισπράττει κάθε χρόνο, ο κ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε εάν «είναι βιώσιμη η κατάσταση για τους αγρότες. Ο ΟΓΑ εισπράττει 3,3 δισ. ευρώ από το κράτος και 390 εκατ. ευρώ από αγρότες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από το 2000 έως το 2015 όλοι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης επιδοτήθηκαν με 214 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του ΟΓΑ. Το ασφαλιστικό ταμείο των αγροτών διαχειρίζεται τρεις διαφορετικούς τομείς συντάξεων με αντίστοιχους κωδικούς στο υπουργείο Οικονομικών: τον κλάδο βασικής σύνταξης, τον κλάδο των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τον κλάδο της κύριας σύνταξης, για την οποία εισπράττει και ασφαλιστικές εισφορές αγροτών.