Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Δημ.Παπαδημούλης: "Αφήσατε την Ελλάδα μόνη και ουσιαστικά αβοήθητη στο προσφυγικό"

·         Δημ. Παπαδημούλης: «Αφήσατε την Ελλάδα μόνη και ουσιαστικά αβοήθητη, να σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών. Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Η κατάρρευσή της δεν θα κοστίσει μόνο στη Δημοκρατία, θα κοστίσει πανάκριβα και στην Οικονομία».

·         «Αντί να αλληλοσυγχαίρεστε είναι η ώρα να λάβετε μεγάλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του προσφυγικού με ενιαίο, ευρωπαϊκό τρόπο».

·         Απάντηση Σαβιέ Μπέτελ, Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου: «Το κόστος το επωμίζεται σήμερα κατά κύριο λόγο η Ελλάδα. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες, κάθε χώρα έχει κόστος να αναλάβει».

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα Απολογισμός της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας - Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπέτελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Μπέτελ, κύριε Γιουνκέρ, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ, ούτε εγώ ούτε η πολιτική μου ομάδα, την αισιοδοξία, τους επαίνους και την αβρότητα ανάμεσα σε Λουξεμβουργιανούς. Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία προσπάθησε. Αλλά τώρα μετράμε τααποτελέσματα του Συμβουλίου μετά από ένα εξάμηνο έργο. Και οι αριθμοί και τα γεγονότα επιβάλλουν ανησυχίαεγρήγορση και ευθύνη. Όχι αυταρέσκεια.
Τον Σεπτέμβριο αποφασίσατε την μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων προσφύγων. Με αναλογικήκατανομή σε όλη την Ευρώπη.  Ποιος είναι ο απολογισμός; Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι! Ούτε καν 1% υλοποίηση των αποφάσεων. Αφήσατε την Ελλάδα μόνη και ουσιαστικά αβοήθητη να σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών. Υπογράψατε μια συμφωνία-πλαίσιο με την Τουρκία, αλλά ο κύριος Τίμμερμανς λέει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη μείωση των προσφυγικών ροών γιατί οι Τουρκικές αρχές περιμένουν τα χρήματα, χωρίς να υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Και μέσα σε αυτό το έδαφος, των εγωισμών, των εθνικισμών και της ξενοφοβίας, φουντώνουν κραυγές ότι "μας φταίει η Σένγκεν". Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Κατάρρευση της Σένγκεν σημαίνει κατάρρευση της Ευρωζώνης. Και αυτό δεν θα κοστίσει μόνο στη Δημοκρατία και τους πρόσφυγες, θα κοστίσει πανάκριβα και στην Οικονομία.
Επειδή λοιπόν, αυξάνεται και η ανεργία και η φτώχεια και η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενική, είναι η ώρα όχι να συγχαίρεστε μεταξύ σας, αλλά να παρθούν μεγάλες πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση ταυτόχρονα, των δυο μεγάλων προβλημάτων: ανάπτυξη με καταπολέμηση της ανεργίαςκαι αντιμετώπιση του προσφυγικού με ενιαίο, ευρωπαϊκό τρόπο. Ευχαριστώ».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπέτελ, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη λέγοντας τα εξής:
«Κύριε Παπαδημούλη, μιλήσατε για τα προβλήματα της μετανάστευσης και συμφωνώ. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μονόδρομη, θα πρέπει οι δεσμεύσεις να γίνονται σεβαστές από όλους. Ενώ το κόστος σήμερα, το επωμίζεται κυρίως η Ελλάδα. Όμως και η Γερμανία - κάθε χώρα προορισμός, έχει κόστος να αναλάβει, δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε τη μια χώρα από την άλλη. Θα πρέπει επίσης να πούμε σήμερα ότι τα hot spots δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Πρέπει να βοηθήσουμε λοιπόν τους Έλληνες συναδέλφους μας ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Δεν αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα. Το Λουξεμβούργο ζήτησε από την ΕΕ και ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας, ευελιξία στις δαπάνες για να καλύψουμε και το θέμα της μετανάστευσης».

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης