Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

    Με το αδιαχώρητο από την παρουσία του Πιερικού κοινού στην αίθουσα εκδηλώσεων του 19ου βιοκλιματικού δημοτικού σχολείου Κατερίνης, η χορωδία και η ορχήστρα της Εστίας Πιερίδων
Μουσών Κατερίνης σε οργάνωση και διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη, τίμησαν το έργο του πρωτοπόρου της λαικής μας μουσικής, του Βασίλη Τσιτσάνη.
  Μια συναυλία-αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη, τον οποίο τίμησε την απελθούσα χρονιά και συνεχίζει και φέτος να πράττει το ίδιο, η Ελλαδική κοινωνία.


  Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Περικλής Χατζηγιάννης, που σκιαγράφησε στη συνέχεια το έργο αλλά και τη ζωή του μουσικοσυνθέτη, επισήμανε: « Με την αποψινή μας συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του δημιουργού της λαϊκής μας μουσικής, του Βασίλη Τσιτσάνη, ξεκινά το ανήσυχο διάβα της στα μονοπάτια των ήχων για το έτος 2016, η καταξιωμένη χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.


  Συνταξιδιώτες σε τούτη τη βραδιά όλοι εμείς, που θα συμπορευθούμε μαζί με τον μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη και με τους  συντελεστές του αφιερώματος, στη μουσική μυσταγωγία του συνθέτη των λαϊκών ακουσμάτων, του Βασίλη Τσιτσάνη, τον οποίο  με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του τον τίμησε και τον τιμά το Πανελλήνιο.
  Είναι αξιοσημείωτη η επισήμανση ότι, οι συντελεστές της συναυλίας προσδίδοντας χορωδιακή διάσταση στα τραγούδια του Τσιτσάνη, αυτό το έπραξαν με σεβασμό στο έργο του δημιουργού, χωρίς παράλληλα να αλλοιώσουν την υφή των συνθέσεων.


  Τη χορωδία συνοδεύουν πολυμελής ορχήστρα, σολίστες καθώς και εικόνα αλλά και αφηγηματικός λόγος γύρω από το έργο και τις σημαντικές στιγμές του δεξιοτέχνη της λαϊκής μουσικής.
  Η εκδήλωσή μας συνδιοργανώνεται με το Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού. Αθλητισμού και Πρόνοιας.»
  Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας Γρηγόρης Μιτσοκάπας, τόνισε: «Η αποψινή σας παρουσία αποτελεί για της Ε.Π.Μ. Κατερίνης ιδιαίτερη τιμή και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Η σημερινή εκδήλωση, η πρώτη για τη νέα χρονιά για τη χορωδία και ορχήστρα του συλλόγου μας, είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας μουσουργό Βασίλη Τσιτσάνη.
  Επιπρόσθετα νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που εγκαινιάζουμε αυτόν εδώ τον χώρο, για τον οποίο ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει μια νέα φωλιά πολιτισμού για την πόλη.


  Ευχαριστούμε το Δήμο Κατερίνης και τον Ο.Π.Π.Α.Π. για τη συνδιοργάνωση της συναυλίας καθώς και τη διεύθυνση και το προσωπικό του 19ου βιοκλιματικού δημοτικού σχολείου Κατερίνης για τη φιλοξενία.
  Οι μελωδίες, οι ρυθμοί και οι στίχοι του μεγάλου Τσιτσάνη είναι σίγουρο ότι συναισθηματικά θα μας διεγείρουν. Καλή σας ακρόαση και καλή σας χρονιά.»
  Την τετράφωνη χορωδία και πολυπληθή ορχήστρα συνόδευαν οι σολίστες Μαρία Δραγασιά, Γιάννης Χαρίσης και Ηλίας Παπάζογλου. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης.
  Το κοινό για μια ακόμα φορά χειροκρότησε και επιβράβευσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη που ετοίμασε και παρουσίασε με χορωδιακό τρόπο τις μουσικές συνθέσεις του Τσιτσάνη, διατηρώντας αναλλοίωτο το έργο του. Σε συνεργασία με τον Χαράλαμπο Ναβροζίδη προσάρμοσαν τα ακούσματα με τον προσήκοντα σεβασμό στον μεγάλο μας λαικό δημιουργό. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων.


  Τέλος σημαντική η υποστήριξη στην τεχνική οργάνωση και στο οπτικοακουστικό υλικό από τους Νικόλαο Σκρέτα, Δημήτριο Τσακνάκη και Αθανάσιο Μπατάλα.
  Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, Χαράλαμπος Τζαμακλής, Αστέριος  Καστόρης, οι πρόεδροι του Ο.Π.Π.Α.Π. και του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης και Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Παπαζήσης, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νικόλαος Κραγιόπουλος, κ.ά.