Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Παραδίδονται σήμερα στους συγγενείς τα οστά Ελλήνων πεσόντων και αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Τα οστά επτά Ελλήνων αγνοουμένων, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή και τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, ήρθαν να παραλάβουν, μετά από 41 χρόνια, 18 συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία, έφτασαν χθες το πρωί στην Κύπρο από την Αθήνα.

Τα λείψανα τους εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της ∆ιερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), ενώ ανάμεσά τους θα βρίσκεται και τα οστά ενός καταδρομέα του μοιραίου Νοράτλας "ΝΙΚΗ 4" ο οποίος κατά λάθος είχε ταφεί στο νεκροταφείο Λακατάμιας.

θα παραλάβει σε ειδική τελετή, στις 10:30 το πρωί στον προαύλιο χώρο του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Βίτσας από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, ενώ το παρόν δίνουν και σύλλογοι και σύνδεσμοι αγνοουμένων και μαχητών του 1974.

Η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί, δήλωσε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή, η οποία συνοδεύει την ομάδα των συγγενών.

«Σύντομα θα υπάρξει επαναπατρισμός στην Ελλάδα, λειψάνων τα οποία από λάθος είχαν ταφεί στην Κύπρο με άλλη ταυτότητα», είπε.

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο Γιάννης Τσολάκης, υπεύθυνος κλιμακίου ΓΕΣ για πεσόντες και αγνοουμένους 1964/1974, είπε πως «αποτελεί θλιβερή στιγμή αλλά απολύτως αναγκαία και πολύ τιμητική για τις οικογένειες των ηρώων και εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΓΕΣ προς την κυπριακή Κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα τη συνεργασία, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί».

Παράλληλα, με ταχύτητα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τους πεσόντες καταδρομείς της Α' Μοίρας από την Κρήτη του μεταγωγικού αεροσκάφους Nοράτλας "ΝΙΚΗ 4" το οποίο εκ λάθους καταρρίφθηκε από φίλια αντιαεροπορικά πυρά της Εθνικής Φρουράς λόγω κακού συντονισμού.


http://www.newsit.com.cy/