Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφίας Μαυρίδου για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Τιμούμε σήμερα τους Τρεις Φωτισμένους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας και μέσω αυτών, την ελληνική γλώσσα, τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική Παιδεία.

Τιμούμε τους Τρεις Μέγιστους Φωστήρες, που με το βαθύ φιλοσοφικό τους στοχασμό, τη μεγάλη και βαθιά πίστη τους, τη θερμή αγάπη τους στο Θεό και τον άνθρωπο, αναδείχθηκαν παιδαγωγοί και δάσκαλοι, πρότυπα φιλανθρωπίας και αρετής.
Εκφραστές της γνήσιας Ευαγγελικής αλήθειας, αλλά και άριστοι χειριστές και γνώστες των ελληνικών γραμμάτων, κατάφεραν να ενώσουν τα διδάγματα της χριστιανικής Διδασκαλίας με τον ελληνικό διαλογισμό.
Κατόρθωσαν να αντλήσουν ό,τι θετικό από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την αρχαία ελληνική παιδεία και το ενσωμάτωσαν στην κιβωτό του Χριστιανισμού.
Οι Τρεις Ιεράρχες εμπνεύστηκαν από την ελληνική γλώσσα. Την γλώσσα που εξέφρασε για πρώτη φορά τις μεγάλες πανανθρώπινες ιδέες και αξίες. 
Μια γλώσσα που κατακτήθηκε μέσα από τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αλλά και μέσα από τα ιερά κείμενα της Πίστης μας.
Διότι, η Ελληνική Παιδεία είναι αυτή που προσδίδει στον Ελληνισμό την οικουμενική του διάσταση. 
Αυτή αποτελεί τη βάση του και είναι το θεμελιώδες στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. 
Είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τον ελληνισμό με την ιστορική του κληρονομιά, με τις παραδόσεις του και την πίστη του. 
Σήμερα, οφείλουμε όλοι μας να προβληματιστούμε για τη κατάσταση στην εκπαίδευση, οφείλουμε να σκύψουμε με σοβαρότητα στα διαχρονικά μηνύματα των Τριών Ιεραρχών, να βαδίσουμε στο παράδειγμά τους και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της παιδείας μας.


Εύχομαι στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα το πνεύμα των Άγιων Πατέρων της Ορθοδοξίας μας που γιορτάζουν σήμερα να φωτίζει το νου και την ψυχή όλων.