Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η ΕΝΑΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 Η ΕΝΑΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

     Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 η ένατη κατά σειρά εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων  Κολινδρού,  που τη βάση της την αποτελούν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καταγώμενοι από τον Κολινδρό και  συνδιοργανώνεται ως γνωστόν με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού.


     Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. κ. ΔΟΥΝΑΒΗΣ Αθανάσιος του Σωτηρίου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Ερευνητής Βιοχημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και της Βερόνας της Ιταλίας και το θέμα που ανέπτυξε ήταν: " Εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από  παραπροϊόν παραγωγής βιοντήζελ ".

  
   Ο ομιλητής που ασχολήθηκε, μελέτησε και ερεύνησε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και συγκεκριμένα την παραγωγή βιοντήζελ από ελαιοκράμβη, την βελτιστοποίηση της παραγωγής μεθανίου από αναερόβια χώνευση, την αξιοποίηση και επεξεργασία των αποβλήτων για παραγωγή μεθανίου και βιοπλαστικών και την βιοτεχνολογική παραγωγή υδρογόνου και μεθανίου από ακατέργαστη γλυκερόλη,  ανέπτυξε στο ακροατήριο και εξήγησε στη συνέχεια τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. 


  Προηγουμένως,  μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, ο κ. Δούναβης ανέφερε τις οικογενειακές του καταβολές που κρατάνε από τον Κολινδρό (ο πατέρας του Σωτήριος γεννήθηκε στον Κολινδρό), ο ίδιος όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, όπου ως γνωστό διαβιεί δραστήρια κολινδρινή παροικία, που εγκαταστάθηκε εκεί μετά το 1940, όταν σε 200 περίπου κολινδρινές οικογένειες, παραχωρήθηκαν χωράφια που προήλθαν από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών.


  Κατα την διάρκεια επίσης της εκδήλωσης, υπήρξε επικοινωνία με τους κολινδρινούς επιστήμονες που διαμένουν στο εξωτερικό: Δημήτριο Αστερίου του Αθανασίου (Αγγλία), Ξενοφώντα Μπαραλιάκο του Αντωνίου (Γερμανία), Μπράβο Αθανάσιο του Αντωνίου (Καναδά) και Λανάρη Κατερίνα του Εμμανουήλ (Καναδά), οι οποίοι έστειλαν τις ευχές τους, για καλή νέα χρονιά και δέχθηκαν να έλθουν να ομιλήσουν και αυτοί στους συμπατριώτες τους.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τους ιερείς των δύο ενοριών του Κολινδρού, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κολινδρού κ. Πολύζου-Παπαργυρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρείας κ. Μπρουσκέλης, εκπρόσωποι τοπικών υπηρεσιών και φορέων, και πλήθος κόσμου.


Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίσθηκε για την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11.00' στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στην οποία ομιλητής θα είναι ο  κ. ΣΚΟΥΦΑΣ Γεώργιος του Παρμενίωνα, ο οποίος αρχικά δίδασκε στο Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Τ. Ε. του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι.  Θεσσαλονίκης. Θέμα της εισήγησής του θα είναι: "Θαλάσσια Βιολογία και Καταδυτικός Τουρισμός: Η εκλαΐκευση της επιστήμης στην τουριστική ανάπτυξη".