Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Προβολή του ντοκιμαντέρ 'Bikes vc Cars'

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης και η Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας σας καλούν στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Σουηδού σκηνοθέτη Φρέντρικ
Γκέρτεν “Bikes vs Cars”. Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα 2 του κινηματογράφου Ευκαρπίδη
Το «Bikes vs Cars» έχει θέμα το ποδήλατο και πώς η χρήση του μπορεί να αλλάξει τη ζωή στις σύγχρονες πόλεις. Παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση για την οποία είναι ανάγκη να μιλήσουμε: κλιματική αλλαγή, μείωση των φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο. Το ποδήλατο και η χρήση του μπορούν να αποτελέσουν μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο. Τα ισχυρά ωστόσο συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο του οικονομικού μας συστήματος, έρχονται σε σύγκρουση με την εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου.
Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες. Η Aline, ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο, μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για να κάνεις ποδήλατο, αντιτίθεται στις συνθήκες και μας δείχνει την θετική πλευρά του να κινείται με ποδήλατο στην πόλη της. Στο Τορόντο, όπου ο δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, βλέπουμε μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad να τους ξαναφτιάχνουν τα βράδια με σπρέι και στένσιλ.

Από τους ποδηλάτες του Σάο Πάολο, του Τορόντο και του Λος Άντζελες που παλεύουν για τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την Κοπεγχάγη, όπου το 40% των κατοίκων κινείται καθημερινά με ποδήλατο, το Bikes vs Cars παρουσιάζει με συγκεκριμένα στοιχεία τους αγώνες των ποδηλατών σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα, καθώς και τις αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν περισσότερες πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων.