Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Υποχώρησαν 17,1% οι τιμές των τροφίμων το 2015, σύμφωνα με το FAO

Το κρέας κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις ακολουθούμενο από τα σιτηρά
Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των τροφίμων από το 1990 που δημοσιεύει τα
σχετικά στοιχεία κατέγραψε για το 2015 ο FAO.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού (κομμάτι του ΟΗΕ), το Δεκέμβριο οι τιμές υποχώρησαν 1%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες για την περασμένη χρονιά στο 17,1%.
Αρνητική πρωτιά κατέγραψαν οι τιμές του κρέατος που μειώθηκαν 23% (η μεγαλύτερη πτώση στα χρονικά), ύστερα πάντως από μια χρονιά (2014) όπου οι τιμές είχαν φτάσει σε ιστορικό υψηλό.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του FAO, Abdolreza Abbasian, «η αφθονία αποθεμάτων σε συνδυασμό με την ασθεντική ζήτηση και το ενισχυμένο δολάριο είναι ο βασικός λόγος για την αδυναμία που κυριάρχησε στις τιμές των τροφίμων το 2015».
Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση «πέτυχαν» τα σιτηρά οι τιμές των οποίων υποχώρησαν 17,6% σε σχέση με το 2014, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.
Γιάννης Τσατσάκης
http://www.ypaithros.gr/