Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΑγροNέα φύλλο 101 - Δημήτρης Μιχαηλίδης

170δις €, λούπινο, ελαιονοθείες
Διαχρονικό
Αυτό που κάνει κάποιον φίλο μας, είναι το να αγαλλιάζει με τη χαρά μας και όχι το να υποφέρει με τα βάσανά μας. Friedrich Nietzsche

170 δις Ευρώ
Στα 170 δις. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της "φυγής εγκεφάλων", εάν το μέσο κόστος για να «δημιουργήσεις» ένα νέο μέλος στην Ελληνική κοινωνία είναι περίπου 300.000€, και εφόσον οι έλληνες που έφυγαν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό είναι 400.000, τα τελευταία 6 χρόνια. Είναι σαν να χάνει επί πλέον η Ελλάδα 2-3 δις € ετησίως από την διαφεύγουσα προστιθέμενη αξία που θα πρόσφεραν οι «μετανάστες» στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Μία χώρα χωρίς επιστημονική, επιχειρηματική & διοικητική ελίτ, γίνεται εύκολη λεία στις ορέξεις της αδυσώπητης και ολοκληρωτικής μετριοκρατίας.
Το όλο πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, διότι, πέρα από το brain drain (διαρροή μυαλών), υπάρχει το entrepreneur drain (διαρροή επιχειρηματιών), το business drain (διαρροή επιχειρήσεων), το managers drain (διαρροή στελεχών), το students drain (διαρροή φοιτητών) και άλλες διαρροές, που περιορίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, ενώ δίνει 2-3 δις€ ετησίως σε ανταγωνίστριες χώρες (δρ. Ε. Μαρκόπουλος).
Ακόμα πιο τραγικό, όμως, είναι να αναλογιστεί κανείς πόσο έχει επενδύσει μία ελληνική οικογένεια στην ανατροφή και δημιουργία ενός νέου μέλους της κοινωνίας, ο οποίος σήμερα προσφέρεται δωρεάν στις αγορές εργασίας των αναπτυγμένων χωρών. Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση της ελληνικής οικογένειας, με μεγάλες στερήσεις των γονέων, αλλά και των παιδιών, με οικονομικά βάρη (δάνεια σπουδών κλπ.) και με πολλές άλλες θυσίες και υποχρεώσεις που δεν αποτιμώνται οικονομικά. Μερικά τέτοια κόστη είναι η διατροφή σε όλες τις ηλικίες, η ιατρική περίθαλψη, η ψυχαγωγία, η διαβίωση, η ένδυση, η μόρφωση, οι σπουδές, και άλλα πολλά που ένα παιδί, μαθητής, φοιτητής και νέος λαμβάνει από την οικογένειά του μέχρι να ενταχθεί στην αγορά.
Ήδη παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στην ελληνική αγορά εργασίας, φαινόμενο που επιδρά αρνητικά και στις επενδύσεις (κα Β. Κουσία, Manpower Group). Η φυγή εγκεφάλων είναι συνυφασμένο με την παγκοσμιοποίηση.
Η φυγή φαιάς ουσίας από την Ελλάδα δεν είναι απότοκος της κρίσης, αλλά πρόκειται για ένα βαθύτερο φαινόμενο απομάκρυνσης από ένα αντιπαραγωγικό, βαθύτατα συντηρητικό και πολύ διεφθαρμένο σύστημα, αυτό του πελατειακού κρατισμού, που δεν αποδέχεται την ευφυΐα, την ζωντάνια, την δημιουργία και τα ανήσυχα πνεύματα. Α. Παπανδρόπουλος. europeanbusiness.gr, 9/12/2015.

Κρέας φτωχού
Το λούπινο είναι ένα ψυχανθές γνωστό από την αρχαιότητα που το αποκαλούν και «κρέας του φτωχού» επειδή οι παλαιότεροι το έτρωγαν λόγω της πρωτεΐνης του, ενώ είναι πολύ σημαντικό κτηνοτροφικό φυτό. Από το λούπινο μπορεί να παραχθεί αλεύρι και λάδι, ενώ πολλές είναι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Η ζήτηση για λούπινο αυξάνεται. Η καλλιέργειά του μπορεί να αποφέρει καθαρό κέρδος 200-400 €/στρέμμα. Οι ποικιλίες του λευκού λούπινου αποδίδουν 240-450 κιλά/στρέμμα, με τις αποδόσεις της ποικιλίας Multitalia για τα ελληνικά δεδομένα 130-300 κιλά/στρέμμα. Τα κατάλληλα εδάφη έχουν ρΗ 5-7. Τα λούπινα μπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχά, αμμώδη. Τις καλύτερες αποδόσεις τις δίνουν σε αμμοπηλώδη εδάφη. «Οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα είναι τεράστιες. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού 10ετίας, αλλά και ισχυρών ομάδων παραγωγών, όπως και η μη επαρκής λειτουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών, φρενάρουν σημαντικά τον κλάδο». Κ. Γάτσιος. ΑΠΕ-ΜΠΕ. 11/12/2015.

Χοντρο-νοθείες ..
7.000 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατασχέθηκαν στην Ιταλία, ως 100% ιταλικό
ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μείγμα εισαγόμενων ελαιολάδων από
τρίτες χώρες, όπως Συρία, Μαρόκο, Τυνησία & Τουρκία, που εισήχθησαν σαν
λάδια για … βιοντήζελ. Χρησιμοποιήθηκε μια καινοτόμος τεχνική μέσω του
DNA της ελιάς (μοριακή ανάλυση).  Δασονομία Μπρίντεζι & Δ/νση κατά
Μαφίας του Μπάρι. http://neosagroths.blogspot.gr/, 9/12/2015.

Ανάπτυξη
Ιρλανδία: Αναπτύχθηκε με ρυθμό 7% στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

Αλήθειες
Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων το 2014 έφθασαν τα 6,4 δις €.
Η απασχόληση στον αγροτικό τομέα μειώθηκε κατά.100.000!