Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού και απονομή των βραβείων του φωτογραφικού διαγωνισμού

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, το οποίο περιλαμβάνει μία νέα, σύγχρονη ενημερωτική έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Τα
εγκαίνια θα τελεστούν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, και καλούνται να παραστούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και οι φίλοι του Εθνικού Πάρκου.
To Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ειρήνης, στο δυτικό άκρο της Χαλάστρας, αποτελεί από τον Απρίλιο και την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα. Πρόκειται για ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1995 που ανακαινίστηκε πρόσφατα με κονδύλια του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ), ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε στον ίδιο χώρο ένα ακόμη κτίριο για να καλύψει τις ανάγκες του Φορέα Διαχείρισης.

Η νέα έκθεση
Η νέα ενημερωτική έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη μέσα από εύληπτα κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κινούμενη εικόνα, ταινίες και διαδραστικές εφαρμογές τη δυνατότητα να γνωρίσει το μεγάλο πλούτο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και να αντιληφθεί τις υπηρεσίες και τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο.
Η έκθεση θα είναι στο εξής ανοιχτή για το κοινό καθημερινά (10:00 – 15:00), προκειμένου να υποδέχεται τα σχολεία που ξεναγούνται στην περιοχή, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν επίσης να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή και οικοτουριστικό χάρτη με προτεινόμενες διαδρομές
Στο Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί επίσης βιβλιοθήκη, από την οποία οι ενδιαφερόμενοι –μαθητές, ερευνητές ή επισκέπτες- μπορούν να δανειστούν βιβλία που έχουν θέμα το περιβάλλον και την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού.
Τα βραβεία του φωτογραφικού διαγωνισμού

Στο μεταξύ, με την αφορμή των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση των φωτογράφων που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του φωτογραφικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του Φορέα Διαχείρισης στο Facebook. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι καλύτερες φωτογραφίες, που θα επελέγησαν τόσο από το διαδικτυακό κοινό του Εθνικού Πάρκου, όσο και από κριτική επιτροπή. Ειδικότερα, τα βραβείο κοινού από την ψηφοφορία στο κοινωνικό διαδίκτυο κέρδισαν οι: Ανδρέας Μαρίνος, Γρηγόρης Πανταζής και Λευτέρης Χαμαλίδης, ενώ τα βραβεία της κριτικής επιτροπές κέρδισαν οι Άγγελος Οικονόμου, Freddy Schmitt και Άγγελος Καραγιαννίδης.