Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Στ΄ άρματα οι Δήμοι . Κλειστοί την Παρασκευή και ….έπεται συνέχεια

Δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα 24  αιτήματα που όρισε  αποφάσισε η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας , που
πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας , με τη συμμετοχή εκατοντάδων αιρετών .
Μια πρόγευση αποτελεί το συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων την Παρασκευή , ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους, προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων.
Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ , η οποία πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα εξαιτίας της δεινούς οικονομικής θέσης που έχουν περιέλθει οι Δήμοι με τις περικοπές που υπέστησαν στις χρηματοδοτήσεις τους , το 2015 αλλά ακόμη και τις μεγαλύτερες που προβλέπονται στο νέο  κρατικό προυπολογισμό για το 2016.
Όπως καταγγέλθηκε από  όλους τους ομιλητές είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 2016 θα αποδοθούν στους; Δήμους κατά 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δις των προηγούμενων ετών. Και τα οποία θα οδηγήσουν στον οικονομικό στραγγαλισμό  των δήμων .
Δεδομένου μάλιστα  ότι ενώ οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων το 2016 θα ανέλθουν στα 3,5 δις ευρώ, η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2016 να τους  αποδώσει μόλις τα 2,5. Από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1 δις ευρώ κανείς δεν γνωρίζει, ενώ είναι δεδομένη και  απώλεια εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους Δήμους, λόγω της αδυναμίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
Την ίδια στιγμή μειώνονται διαρκώς και οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα κλείσει για τους δήμους με  555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016 με  590 εκατομμύρια λιγότερα , γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία η ΓΣ της ΚΕΔΕ , από αύριο θα αποσταλεί  επιστολή σε όλους τους Βουλευτές, όλων των κομμάτων, από τους οποίους θα ζητείται  να μην δώσουν ψήφο σε κανένα νομοθέτημα που θα θίγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης.  Η ηγεσία της ΚΕΔΕ θα προβεί στην ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, κατά την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού του 2016 και των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Επίσης ενημέρωση της Κοινής Γνώμης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυτοδιοίκηση , καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων πολιτικών.
            Ενέργειες
Σε περίπτωση δε  που τα αιτήματα  δεν γίνουν δεκτά, εξουσιοδότησαν  το ΔΣ της ΚΕΔΕ για να  προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών  που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ