Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Η ημέρα αυτή είναι μία ευκαιρία για να αναλογιστούμε όλοι μας τα δικαιώματα των ατόμων αυτών και να
ευαισθητοποιηθούμε για μία ομάδα ανθρώπων που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικό-κοινωνικής κρίσης, πλήττονται περισσότερο από τον καθένα.
Οφείλουμε όλοι μας και κυρίως εμείς, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αλλαγή νοοτροπιών και στην υιοθέτηση πολιτικών που θα καθιστούν τα άτομα με αναπηρία ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, τα οποία θα μπορούν επιτέλους να απολαμβάνουν τα ουσιαστικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, τα οποία για κάποιους θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα, όχι όμως και για κάποιους άλλους που δυστυχώς δυσκολεύονται ακόμη και να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες. 
Η χώρα μας δυστυχώς έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καταφέρει να κάνει τη ζωή των ΑμεΑ ευκολότερη, ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν να απολαμβάνουν το σεβασμό στη διαφορετικότητά τους και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Ωστόσο, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, κινούμενη προς την κατεύθυνση αυτή, εξασφάλισε μέσα σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες τη δημιουργία του συστήματος SEATRAC, το οποίο αποτελεί ένα μηχανισμό με ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με κινητική αναπηρία για πρόσβαση στη θάλασσα. Το σημαντικότατο αυτό έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών 2015, με προϋπολογισμό 150.000 € και είναι χρηματοδοτούμενο από ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει την κατασκευή 3 εγκαταστάσεων «SEATRAC», που θα εγκατασταθούν σε παραλίες της Βόρειας, της Κεντρικής και της Νότιας Πιερίας. Η χρηματοδότηση έχει ήδη εξασφαλιστεί και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις διαδικασίες σύνταξης των μελετών και ωρίμανσης του έργου.
Η ισότητα όλων των πολιτών της Πιερίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, αλλά κι ένα προσωπικό στοίχημα δικό μου, των περιφερειακών συμβούλων και των συνεργατών μου, ώστε να καταστήσουμε την Πιερία μας έναν τόπο, όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελεύθερη πρόσβαση στις υποδομές της περιοχής μας χωρίς διακρίσεις. 




Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου