Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και λιτανεία για την Πολιούχο της Κατερίνης

 Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης, Πολιούχου Κατερίνης, τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό

Θείας Αναλήψεως Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.


Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακίνθου και Στροφάδων κ. Διονυσίου, του Πανιεροτάτου Επισκόπου Στοβίων και Τοποτηρητού Στρωμνίτσης κ. Δαυίδ (Πατριαρχείο Σερβίας), του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου.


Κατά την Θεία Λειτουργία προσήλθε πλήθος κόσμου από την Κατερίνη αλλά και την Πιερία.


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος κατά το κήρυγμα του Θείου Λόγου αναφέρθηκε στην προσευχή που πρέπει να αποβλέπει πρώτα στην σωτηρία της ψυχής μας και εν συνεχεία στις καθημερινές μέριμνες. 


Υπογράμμισε πως η Αγία Αικατερίνη, όπως και όλοι οι Άγιοι, αποτέλεσαν παράδειγμα ζωής με την προσευχητική τους στάση απέναντι στον Κύριο. 


Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο για την πρόσκληση να συνεορτάσουν με τους υπόλοιπους Αρχιερείς την Μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην φερώνυμη πόλη της.


Παρευρέθηκαν οι Αρχές του Τόπου με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.


Να σημειωθεί ότι εφέτος, στον εορτασμό της Πολιούχου Κατερίνης, συμμετείχε Ουκρανική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο της Δημοκρατίας της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Alexander Voronin.


Πριν την λιτανεία,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος απένειμε επαίνους στους μαθητές της Πιερίας που διέπρεψαν κατά το απελθόν σχολικό έτος στην είσοδο τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν οι
·        Νικόλαος Αδαμίδης, μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, με πρώτη πανελλαδική θέση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
·        Μαρία Μπεϊνά, μαθήτρια του 4ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, με πρώτη πανελλαδική θέση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Π.Θ.
·        Αικατερίνη Στεργιούλα, μαθήτρια του 4ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, με δεύτερη πανελλαδική θέση στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.


Ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της Κατερίνης. Σύμφωνα με την παράδοση, μπροστά στο Δημαρχείο της πόλεως τελέστηκε αρτοκλασία.


Μετά τη Λιτανεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλινικος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο για την ευκαιρία που τους έδωσε να συνεορτάσουν την Αγ. Αικατερίνη. 


Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τόσο τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στον φετινό εορτασμό της Πολιούχου και ευχήθηκε στον κόσμο της Κατερίνης η Πολιούχος να σκέπει και να πρεσβεύει στον Κύριο για την πόλη της.