Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Νίκος Κριεζής - "Μια ζωή αναζήτηση"

Το cd περιέχει 11 τραγούδια από τα οποία τα 3 είναι σε ορχηστρική εκτέλεση. Τα δύο ορχηστρικά
κομμάτια είναι διασκευές ομώνυμων τραγουδιών του πρώτου μου δίσκου «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΤΙ» (A.M. RECORDS 1997)  και αποδίδονται σε νέο  ρυθμό και με άλλη έκφραση. Το τρίτο είναι μια καινούργια σύνθεση σε πρώτη εκτέλεση. Θεώρησα ότι το ύφος της μελωδίας σ’ αυτό το κομμάτι, θα αποδίδονται καλύτερα ορχηστρικά, με την κατάλληλη βέβαια ενορχήστρωση, όπως και έγινε.
Τα 8 τραγούδια του δίσκου βασίζονται στις κλασικές φόρμες της pop μουσικής.
Σε μερικά υπάρχουν και στοιχεία Jazz. Γενικά θα έλεγα ότι βρίσκονται  πιο κοντά στο είδος easy listening. Τα τραγούδια ήθελα να διαθέτουν ρομαντισμό, τρυφερότητα αλλά και δύναμη μαζί. Και τελικά να αποδίδουν κάποια αισιοδοξία. Σε αυτά τα στοιχεία βασίζονται και οι στίχοι των τραγουδιών, που έχω γράψει ο ίδιος.
Τα τραγούδια μιλούν για απλές καθημερινές καταστάσεις που συνοδεύουν τη ζωή μας. Προσθέτοντας λίγο ρομαντισμό στην καθημερινή πραγματικότητα. Αλλά και για μερικές καταστάσεις που βαθειά την σημαδεύουν. Αυτή όμως είναι η ζωή. Και έτσι πορευόμαστε.

Δείτε στο ΥouΤube το VIDEO CLIP 



ΝΙΚΟΣ ΚΡΙΕΖΗΣ Βιογραφικό
Ο Νίκος Κριεζής ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική σπουδάζοντας κιθαρα, για χρόνια και στη συνέχεια ως τραγουδιστής, μετά από σπουδές φωνητικής 3 ετών, έκανε, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, την πρώτη του εκπομπή με την Ελαφρά Ορχήστρα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) με το ψευδώνυμο Νίκος Ροζάνης. Παράλληλα  ήταν σπουδαστής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Είχε αρκετές προτάσεις για εμφανίσεις στα  μεγάλα νυχτερινά κέντρα, που δεν τις αποδέχονταν όμως, λόγω των σπουδών του. Τα πρώτα του τραγούδια συνέθεσε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, που προορίζονταν για Ελληνική ταινία τύπου musical, που τραγουδούσε ο ίδιος  με εκτελεστές το  συγκρότημα FORMINX, επικεφαλής του οποίου ήταν ο μετέπειτα διεθνούς φήμης συνθέτης  Βαγγέλης Παπαθανασίου. Το γύρισμα όμως της ταινίας διεκόπη λόγω προβλημάτων του παραγωγού. Συνέχισε τις εκπομπές με την Ελαφρά Ορχήστρα του Ε.Ι.Ρ. και μετά της ΕΡΤ, μέχρι το 1975, κάνοντας συγχρόνως και κάποιες εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα (Ελυζέ, κ.α.). Οι εμφανίσεις του όμως δεν ήταν συχνές, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων ως πολιτικός μηχανικός.
Με τη σύνθεση τραγουδιών ασχολήθηκε συστηματικά μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’80, καθώς και με τα θεωρητικά της Μουσικής. Επί πλέον, επειδή γράφει  πρώτα τη μουσική των τραγουδιών, έχοντας κατά νου το θέμα του τραγουδιού, στη συνέχεια στα περισσότερα τραγούδια, γράφει και τους στίχους.
Το 1986  ηχογράφησε 6 τραγούδια του, σε μουσική και στίχους, με το  δημοφιλές Jazz συγκρότημα ISKRA, αποτελούμενο από τους εξαιρετικούς μουσικούς Γιώργο Φακανά, Ντέϊβιντ Λίντς, Τάκη Φαραζή και Νίκο Τουλιάτο. Η δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ στην οποία παρουσιάστηκαν  τα τραγούδια, τα βρήκε εξαιρετικά  από πλευράς μουσικής και εκτέλεσης, αλλά ζήτησε την αλλαγή των στίχων, για να ανταποκρίνονται  περισσότερο στο πνευμα της εποχής. Η αλλαγή των στίχων όμως δεν έγινε και έτσι δεν υπήρξε συνέχεια. Το 1997 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του  δίσκος «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΤΙ» από την εταιρεία
ΑΜ RECORDS, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ΝΙΚΟΣ ΚΡΙΕΖΗΣ.
Ο δίσκος περιέχει 11 τραγούδια, σε δικές  του συνθέσεις και  τραγουδιστή τον ίδιο. Οι στίχοι των 6 τραγουδιών ήταν επίσης δικοί του. Τρία από τα τραγούδια του δίσκου,με αλλαγμένους στίχους, είναι από εκείνα που είχαν ηχογραφηθεί με το συγκρότημα ISKRA. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών έγινε από τον Ανδρέα Συμβουλόπουλο και τον Γιώργο Φακανά.

Το 2007  κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του «ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ» ALPHA RECORDS, με 10 τραγούδια, σε μουσική και στίχους δικούς του, εκτός από ένα, που οι στίχοι είναι της Ευγενίας Δρούζα. Ο δίσκος περιέχει αρκετά τραγούδια σε ύφος  POPJAZZ. Η ενορχήστρωση έγινε από τον διακεκριμένο μουσικό της Jazz Γιώργο  Φακανά. Δεν έπαψε να κάνει μαθήματα φωνητικής, κατά διαστήματα, με κυριώτερο καθηγητή τον Στέλιο Κωνσταντίνου του Εθνικού Ωδείου. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και παράλληλα να ασχολείται με τη σύνθεση τραγουδιών και κάνοντας επιλεγμένες εμφανίσεις σε μουσικές εκδηλώσεις.