Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΒΕ: Res, non verba: Ήρθε η ώρα των έργων για την Κυβέρνηση μετά τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος συγχαίρει τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τα Μέλη της Κυβέρνησης για την ανάληψη των καθηκόντων τους μετά τις εκλογές της 20.09.15 και εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο τoυς.


Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για αισιοδοξία παρόλο που έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες με «πόνο και αίμα». Αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, συνέχιση των capital controls και άλλες επιβαρύνσεις που προβλέπονται για το άμεσο μέλλον, αύξηση της ανεργίας. Παρόλα αυτά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια Βουλή, η οποία στην συντριπτική της πλέον πλειοψηφία συμμερίζεται και υποστηρίζει, χωρίς επιφυλάξεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την παραμονή στο ευρώ, την υλοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Εφόσον τα παραπάνω προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς πλέον να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος, αυτή τη φορά, με δεδομένη την πολιτική σταθερότητα, είναι εφικτή η επαναφορά της χώρας μας στην ομαλότητα και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας που έχει πληγεί σημαντικά με επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση. Υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι, αν διασφαλισθούν τα παραπάνω, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ώστε το πιεσμένο ελατήριο της οικονομίας να αναπηδήσει.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την τελευταία μας ευκαιρία και να δράσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της παραγωγής και της εξωστρέφειας. Την καλούμε να πάρει όσο το δυνατό πιο γρήγορα όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση, να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χαλαρώσουν τα capital controlsπου, παρά τις βελτιώσεις, συνεχίζουν να πλήττουν τις επιχειρήσεις, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση.

Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς είναι αυτές που δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες για την παραγωγή των προς εξαγωγή προϊόντων τους. Είναι αυτές που συναλλάσσονται με το εξωτερικό και πλήττονται περισσότερο και πρώτες από την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τις δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα και να δρομολογηθούν στοχευμένες ενέργειες και δράσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και την ανάπτυξή τους. Εξάλλου αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών συνιστά τον βασικό παράγοντα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΒΕ με την πολύτιμη γνώση και εμπειρία του δηλώνει αρωγός σε κάθε τέτοια ουσιαστική προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των εξαγωγών και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκ νέου αυτονόμηση των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, την επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από το πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο νέο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με ορισμό αρμόδιου Υφυπουργού και τον ορισμό Υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να συμβάλλουν θετικά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιτέλεση και στην επίσπευση του κυβερνητικού έργου.