Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Άλμα τιμής στο αμύγδαλο φέρνει η μειωμένη παραγωγή διεθνώς

Η ελλειμματική διεθνής παραγωγή δίνει ύψος στην τιμή των αμυγδάλων
Ο δυναµικός µοχλός ανάπτυξης της οικονοµίας του Συκουρίου και της ευρύτερης
περιοχής της Λάρισας, η καλλιέργεια της αµυγδαλιάς, δέχτηκε φέτος ισχυρό πλήγµα, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Σε ποσοστό 90-95% φτάνει φέτος η καταστροφή της παραγωγής, λόγω του παγετού, που έκαψε τα άνθη πάνω στην ανθοφορία, σύµφωνα µε τον αµυγδαλοπαραγωγό Γιώργο Νούλα, ο οποίος αναφέρει ότι τέτοια χρονιά είχε να έρθει 15 χρόνια. Γι’ αυτό, όµως προχωρά µπροστά, συµπορεύεται επιτυχηµένα µε την Οµάδα Παραγωγών στο Συκούριο και ελπίζει οι αρµόδιοι να µεριµνήσουν τελικά, ώστε να µειωθεί το κόστος παραγωγής.

Φέτος παρά τη µειωµένη παραγωγή, το προϊόν είναι ανώτερο ποιοτικά από κάθε άλλη χρονιά και οι τιµές για το άσπαστο αµύγδαλο είναι πολύ καλές, αφού ήδη πιάνουν τα 4 ευρώ το κιλό, λόγω της έλλειψης του προϊόντος πανελλαδικά, ενώ λένε ότι θα αγγίξει και τα 4,5 ευρώ το κιλό. Κάτι που επιβεβαιώνει στην Αgrenda και ο διευθυντής της Agronuts ΑΕ Κωνσταντίνος Λανάρας, τονίζοντας ότι ο κλάδος διασφαλίζει για τα επόµενα χρόνια ότι οι τιµές δεν θα πέσουν, προτρέποντας τους Έλληνες παραγωγούς να ασχοληθούν µε την προσοδοφόρα καλλιέργεια της αµυγδαλιάς. Παράλληλα, ο ίδιος δηλώνει ότι στα άµεσα σχέδια της εταιρείας είναι και ο γεωγραφικός προσδιορισµός του προϊόντος, προκειµένου να αποκτήσει ταυτότητα το πασίγνωστο Αµύγδαλο Συκουρίου.  
Φέτος που δεν έχω, τα άσπαστα πιάνουν 4,5 ευρώ
Ο παγετός του Μαρτίου, πάνω στη ανθοφορία, έκαψε τα άνθη και έδωσε σοδειά µόλις 1 κιλό το δέντρο, στον παραγωγό Γιώργο Νούλα, φέτος που η τιµή στο άσπαστο αµύγδαλο εκτινάχτηκε στα 4 ευρώ. Όµως ο ίδιος συνεχίζει και περιµένει του χρόνου να βγάλει τα φετινά σπασµένα. 

Τι συντέλεσε στη µείωση της παραγωγής;
O αλλοπρόσαλλος καιρός…Στα τέλη Μαρτίου, στην περιοχή µας πάνω στην ανθοφορία, έπεσε παγετός -5oC και έκαψε τα άνθη της αµυγδαλιάς σε ποσοστό 90%-95%. Στη συνέχεια, για τρεις µέρες, είχαµε έντονη βροχόπτωση.
Παρ’ όλα αυτά δεν τα παρατήσατε…
Το να µην τα παρατάω και να παλεύω για το καλύτερο είναι στα γονίδιά µου, όπως και των περισσότερων αγροτών! Συνέχισα κανονικά τα ραντίσµατα, το πρώτο µε χαλκό για την καταπολέµηση του κορύναιου και του ανθονόµου, το δεύτερο για κοκκοειδή, το τρίτο και τέταρτο για τη µονίλια και δύο ψεκασµούς για το ευρύτοµο.
Τον Μάιο άρχισα τα ποτίσµατα κάθε 18 µέρες, κόψιµο τα χόρτα, ράντισµα τα χόρτα πάνω στη σειρά και έτσι θα πάει µέχρι τέλη Σεπτέµβρη. Συνεχίστηκαν, λοιπόν, τα έξοδα σε πετρέλαια, συντήρηση µηχανηµάτων, πότισµα, ράντισµα, λίπανση, εργατικά χέρια και πολύ προσωπική εργασία. Επιπλέον, ο ∆ήµος αύξησε κατά 25% τον λογαριασµό άρδευσης και έτσι επιβάρυνε κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Χωρίς να εκτιµηθεί η προσωπική µου εργασία, το κόστος παραγωγής µου φέτος ξεπέρασε τα 30.000 ευρώ… Μάλιστα, µετά τον έλεγχο ΕΛΓΑ, µας είπαν ότι θα αποζηµιωθούµε µε 1,80 ευρώ το κιλό, υπολογίζοντας 5-10 κιλά το δέντρο. Φέτος, λοιπόν, που δεν έχω παραγωγή, η τιµή στο άσπαστο εκτινάχτηκε στα 4 ευρώ περίπου και λένε ότι θα αγγίξει και τα 4,50 ευρώ, λόγω έλλειψης της παραγωγής πανελλαδικά.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΑΣ
Ο Γιώργος Νούλας του Ιωάννη γεννήθηκε το 1964 στο Συκούριο, ∆ήµου Τεµπών Λάρισας. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια που καλλιεργούσε σιτάρια, καπνά, βαµβάκια και αµύγδαλα. Αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή µε πτυχίο ηλεκτρολόγου και πολλά χρόνια εργάστηκε στον κλάδο. Παράλληλα, από παιδί εργάζεται και στα χωράφια. Καλλιεργεί 215 στρέµµατα, από τα οποία τα 130 µε 6.500 αµυγδαλιές ποικιλίας Texas και Φυρανιάς, τα 15 µε βερίκοκα, τα 5 ρόδια, τα 10 µε ελιές βρώσιµες και τα 55 µε βαµβάκια. Είναι παντρεµένος µε τη Βασιλική Εξάρχου, έχει 2 παιδιά, τον Γιάννη φοιτητή Ιατρικής και την Όλγα φοιτήτρια Προσχολικής Αγωγής.
Ποντάρει του χρόνου να βγάλει τα σπασμένα
Ο παραγωγός Γιώργος Νούλας άρχισε τη συγκομιδή στις 25 Αυγούστου και θα τελειώσει τέλη Σεπτέμβρη. Κάθε μέρα ξεκινούν από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Στρώνουν μια σειρά πανιά, περνούν με το μηχάνημα δόνησης δέντρων και ραβδίζουν τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Συγκεντρώνουν την παραγωγή στο κέντρο του χωραφιού και με το μηχάνημα αποφλοίωσης καθαρίζουν τον καρπό. Κατόπιν, την πηγαίνουν σε ειδικό χώρο, όπου την αποξηραίνουν, τη σακιάζουν και την αποθηκεύουν μέχρι να πάρουν μία ικανοποιητική τιμή και να την πουλήσουν. «Το μόνο που επιθυμώ», λέει ο Γιώργος Νούλας, «είναι να βοηθηθεί ο κλάδος μας, ώστε να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής και να έρθει σταθερότητα στον τόπο, για να μπορώ να εκταμιεύω και να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου, αφού όλα σχεδόν τα έξοδα παραγωγής προκαταβάλλονται. Τελικά πρέπει να αγαπάς πολύ αυτή τη δουλειά για να την κάνεις…Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα βγάλει τα σπασμένα της φετινής… »

Το δρόμο της ενηλικίωσης ψάχνει η Ομάδα Παραγωγών
Περίπου 150 αµυγδαλοκαλλιεργητές έχει στην «αγκαλιά» της η Οµάδα Παραγωγών της εταιρείας Agronuts ΑΕ, µε προτεραιότητα την παραγωγή περισσότερης ποσότητας και καλύτερης ποιότητας προϊόντος, και στόχο περισσότερα έσοδα για τον παραγωγό, αλλά κατ’ επέκταση και για τη µονάδα της. Στα άµεσα σχέδια του διευθυντή της εταιρείας Κωνσταντίνου Λανάρα είναι ο γεωγραφικός προσδιορισµός του προϊόντος, ώστε να αποκτήσει ταυτότητα το Αµύγδαλο Συκουρίου.

Πώς ξεκινήσατε τη συµβολαιακή γεωργία στην περιοχή σας;
Το 2006 σε επίσκεψή µου τεχνογνωσίας στην Καλιφόρνια, πολιτεία πρώτη στον κόσµο σε παραγωγή αµυγδάλου, γνώρισα τη λειτουργία µονάδων αντίστοιχης µε τη δική µου, καθώς και τη συµβολαιακή γεωργία που ασκούσαν. Έτσι ξεκίνησα τη συµβολαιακή για το αµύγδαλο στην περιοχή µου, µε στόχο να κάνω ποιοτικότερο προϊόν, πιο προσοδοφόρο για τον παραγωγό και να µειώσω το κόστος παραγωγής. Περισσότερα κιλά και ποιότητα σηµαίνουν περισσότερα έσοδα για τον παραγωγό και εν συνεχεία για τη µονάδα µου. Σήµερα, η Οµάδα Παραγωγών ανέρχεται στα 150 άτοµα και είµαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι καταφέραµε να πιστοποιήσουµε κάθε παραγωγό στο κτήµα του, ελέγξαµε την άσκοπη σπατάλη των αγροεφοδίων, αφού ο γεωπόνος της εταιρείας είναι κοντά του συµβουλευτικά, κάνοντας αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις. Έτσι, στο κάθε κτήµα δίνεται η ανάλογη συνταγή, τα ανάλογα δηλαδή φάρµακα και λιπάσµατα.

Ποια τα άµεσα σχέδια της εταιρείας σας;
Αποτελούµε µια σύγχρονη, καθετοποιηµένη µονάδα επεξεργασίας αµύγδαλου, η οποία ξεκινά δηλαδή από το σπαστήριο και φτάνει µέχρι τις µηχανές συσκευασίας. Άρα, ξεκινάµε από το ράφι και φτάνουµε µέχρι το ράφι. Η εταιρεία µας στο στάδιο επεξεργασίας διαθέτει 4 πιστοποιητικά ποιότητας, ενώ η διάθεση των προϊόντων µας γίνεται σε µεγάλη οικογενειακή, ελληνική αλυσίδα σούπερ µάρκετ. Στα άµεσα σχέδιά µας είναι ο γεωγραφικός προσδιορισµός του προϊόντος µας, σε συνεργασία µε το ∆ήµο Τεµπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να αποκτήσει ταυτότητα το Αµύγδαλο Συκουρίου.

Πιστεύεται δηλαδή ότι υπάρχει καλό µέλλον στο ελληνικό αµύγδαλο;  
Σαν χώρα είµαστε ελλειµµατική και εισαγωγική, καθώς ο παραγωγικός κόσµος άρχισε να στρέφεται µόλις τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργειά του. Και να διπλασιαστεί η εγχώρια παραγωγή, απλά θα καλύψει τις ανάγκες µας! Προτρέπω τους Έλληνες παραγωγούς να ασχοληθούν µε την αµυγδαλιά. Οι τιµές είναι πολύ καλές και για τα επόµενα χρόνια διασφαλίζουµε ότι οι τιµές δεν θα πέσουν. Στην τελική, το υπουργείο Γεωργίας, ας ακούσει τον κλάδο µας, ας δει τις προοπτικές του και ας κατευθύνει τις ∆ιευθύνσεις Γεωργίας να συµβουλέψουν σωστά τους παραγωγούς  να ασχοληθούν µε προσοδοφόρες καλλιέργειες, όπως η αµυγδαλιά.     
Κωνσταντίνος Λανάρας
Η Agronuts ΑΕ, µε έδρα το 14ο χλµ Λάρισας – Συκουρίου, ιδρυτή τον Ιωάννη Λανάρα και συνεχιστές δεύτερης γενιάς τον Κωνσταντίνο και Ελένη Λανάρα, είναι µια δυναµική επιχείρηση µε µακροχρόνια ενασχόληση στην επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία αµυγδαλόψιχας και όλων των τύπων ξηρών καρπών. Εφαρµόζει σύστηµα συµβολαιακής καλλιέργειας, αποτελεί µία από τις πλέον αναπτυσσόµενες επιχειρήσεις του κλάδου, έχοντας καταφέρει να δηµιουργήσει µία πλήρως καθετοποιηµένη υποδοµή µε σκοπό την πλήρη αυτονοµία κυρίως στον τοµέα του αµυγδάλου, τον έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης και την παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε πολύ ανταγωνιστικές τιµές.
Της Βασιλικής Πασχάλη-Τσαντοπούλου