Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΛΟΓΙΟΜΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ

 Καθιερώθηκε ως η συναυλία θεσμός τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσέληνου. Του μεγαλύτερου και φωτεινότερου φεγγαριού της χρονιάς. Με φωτοδότη το ολόγιομο φεγγάρι, το Σαββατόβραδο 29
Αυγούστου 2015, η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης οργάνωσε και φέτος συναυλία στην αρχαία Πύδνα, με ρεπερτόριο ποικιλία τραγουδιών και με γενικό τίτλο «ένα τραγούδι-μια ιστορία».
  Η συναυλία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον  Δήμο Πύδνας-Κολινδρού και με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων και τέθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 Προλογίζοντας την εκδήλωση ο συντονιστής, παρουσιαστής και υπεύθυνος ροής της βραδιάς  Περικλής Χατζηγιάννης, επισήμανε: « Απόψε η βραδιά είναι λαμπερή.
 Φωτισμένη από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, το μεγαλύτερο και φωτεινότερο της χρονιάς.
 Εκστατική από τη συναυλία των ήχων που θα μας χαρίσει απλόχερα το μουσικό σύνολο της χορωδίας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, το οποίο πλαισιώνεται από μέλη της χορωδίας « fons musicalis» του δημοτικού διαμερίσματος Αιγινίου.
 Η Αυγουστιάτικη σελήνη, το επονομαζόμενο κόκκινο φεγγάρι, το τόσο χιλιοτραγουδισμένο, μαγευτικό, ερωτικό, γεμίζει με φως την ωραιότερη βραδιά του χρόνου, την αποψινή.
 Οι πρόγονοί μας που μεγαλουργούσαν αιώνες πριν εδώ στον ιερό τόπο της Αρχαίας Πύδνας, βάφτισαν τη σελήνη, Εκάτη. Ήταν η κόρη του Δία και της Αρτέμιδας. Αδελφή του Ήλιου και της Ηώς.
 Ο Όμηρος χαρακτηρίζει τη Σελήνη, Θεά. Περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις ανταύγειες που χαρίζει η Θεά Σελήνη στη γη και στον αέρα, όταν ανεβαίνει στο άρμα της μετά το λούσιμο της στα νερά του Ωκεανού, φορώντας στιλπνά φορέματα και χρυσό διάδημα.
 Οι ποιητές υμνολογούν την Πανσέληνο, ως τον έρωτα αγιασμένο από το φως της, αλλά και σιωπηλή περισυλλογή.
  Χορωδοί, μουσικοί, σολίστες σε καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη, θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία, το παρελθόν, την ανάμνηση, τους πόθους, έτσι όπως μοναδικά γνωρίζει και γοητεύει η μουσική.
Φίλες και φίλοι. Συνταξιδιώτες σε τούτο το μονοπάτι των ήχων και χρωμάτων, καλώς ορίσατε.»
  Από πλευράς Εστίας Πιερίδων Μουσών καλωσόρισε το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε τον ιστορικό χώρο της αρχαίας Πύδνας, η έφορος χορωδίας Ειρήνη Βενετσάνου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και το κοινό, τόνισε: « η φετινή συναυλία αποτελεί συνέχεια των ανάλογων εκδηλώσεων που τα τελευταία χρόνια η Εστία πραγματοποιεί με επιτυχία κάθε καλοκαίρι.  Ως φορέας πολιτισμού έχουμε ιστορικό χρέος να βοηθήσουμε στην προβολή και  ανάδειξη  αρχαιολογικών χώρων της Πιερίας.  Συνεχίζοντας την «παρακαταθήκη» που ο πρώην πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης μας άφησε, καλούμε τους συμπολίτες μας  να γίνουμε γνώστες και συν-κοινωνοί της ιστορικής φυσιογνωμίας αυτού του χώρου. Ως χορωδία ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμαρχο Ευάγγελο Λαγδάρη και το Δήμο Πύδνας-Κολυνδρού, στην πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μακρυγιάλου Μαρία Αβραμίδου, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και τον υπάλληλο της Αθανάσιο Γκιουλμετάρογλου, τους εθελοντές της περιοχής και τον φιλανθρωπικό-πολιτιστικό σύλλογο Μακρυγιάλου «η στέγη αγάπης», τους διασώστες καθώς και το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του Διονύση Πασχάλη για την υποστήριξη της εκδήλωσης.  Σας ευχόμαστε καλή ακρόαση.»
  Σε ανάλογο κλίμα και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πύδνας - Κολυνδρού Ευάγγελου Λαγδάρη: «Στην περυσινή αντίστοιχη εκδήλωση συναποφασίσαμε να καθιερώσουμε την Αυγουστιάτικη συναυλία ως θεσμό. Για να προσφέρουμε ποιοτική συναυλία στους συνδημότες μας και να συμβάλλουμε μέσα από τέτοιες βραδιές στην ανάδειξη ενός τόσου σημαντικού αρχαιολογικού χώρου. Ως δημοτική αρχή με χαρά δεχθήκαμε να είμαστε απόψε συνδιοργανωτές με τον κορυφαίο πνευματικό σύλλογο της Πιερίας, την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Ευχαριστώ πρόσωπα και φορείς που στήριξαν την τόσο ενδιαφέρουσα συναυλία.»


ΤΙΜΗ ΒΡΑΔΙΑΣ ΣΤΟΥΣ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΚΑΙ Α. ΜΠΙΝΤΑ
  Πριν την συναυλία ο κ. Λαγδάρης εκφράζοντας την επιθυμία και ολόθερμη απόφαση της δημοτικής αρχής, γνωστοποίησε ότι ο Δήμος τιμά απόψε δύο ξεχωριστούς ανθρώπους του πολιτισμού. Τον μακροβιότερο και μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τον επί πολλά έτη έφορο χορωδίας του ίδιου συλλόγου, Αντώνιο Μπίντα. Ο δήμαρχος επέδωσε την τιμητική διάκριση στον κ. Κωνσταντινίδη, ενώ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μακρυγιάλου Μαρία Αβραμίδου που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης, τίμησε τον κ. Μπίντα.
  Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Αναστάσιος Πολυχρονίδης, παρουσία όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου (Έφης Μπίσμπα, Κλειώς Δημάση, Παναγιώτη Σάββα, Ευάγγελου Γκούτζα, Μπέλλας Βλαχοπούλου, Νίκου Σπανού, Ειρήνης Βενετσάνου, Γρηγόρη Μιτσοκάπα), ανέγνωσε το ψήφισμα της διοίκησης της Εστίας με το οποίο ο κ. Κωνσταντινίδης ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος, τονίζοντας: « Ένα από τα πρώτα αν όχι το πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης ήταν να τιμήσει τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο επί είκοσι έξη συναπτά χρόνια. Η συνολική προσφορά του σαν χορευτής, έφορος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου φτάνει τον μισό αιώνα. Μετά την αποχώρησή του είναι και πάλι δίπλα μας, κοντά μας. Σαν μέλος του Ελληνικού τμήματος της παγκόσμιας οργάνωσης πολιτιστικών συλλόγων της UNESCO, της γνωστής CIOFF, προτείνοντας την Εστία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην φολκλοριάδα του 2016 στο Μεξικό.
  Αγαπητέ πρόεδρε, φίλε Κώστα. Για το μέγεθος και την ποιότητα της προσφοράς σου, έτσι απλά με όλη μας την αγάπη και την εκτίμηση το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα με την 8η πράξη της 21 Απριλίου 2015 να σου απονείμει τον τίτλο του επίτιμου Προέδρου-Μέλους της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.»
  Επίσης η έφορος χορωδίας της Ε.Π.Μ. Ειρήνη Βενετσάνου επέδωσε για λογαριασμό της χορωδίας αναμνηστικό ευχαριστιών, σεβασμού και αγάπης στον κ. Κωνσταντινίδη.

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
   Πολυμελής χορωδίας της Εστίας με την πλαισίωση μελών της αντίστοιχης «fons musicalis» Αιγινίου, δεκαεπταμελής ορχήστρα και οι  σολίστες Γιάννης Χαρίσης, Ζωή Ανδρικοπούλου, Μαρία Βούλγαρη, Δέσποινα και Αναστάσης Δένης, Ιωάννα Ηλιάδου, Θανάσης Μπατάλας,  Δημήτρης Χωνός και Γρηγόρης Μιτσοκάπας, σε ενορχήστρωση  του Δημήτρης Τσακνάκη, απέδωσαν τραγούδια από όλο το φάσμα του Ελληνικού ρεπερτορίου.
  Τη συναυλία διηύθυνε καταχειροκροτούμενος από το πολυπληθέστατο κοινό, ο ταλαντούχος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.
  Τέλος εμβόλιμα ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης παρουσίασε το πρόγραμμα προσφοράς αίματος, ανθρώπινων οργάνων και μυελού των οστών, που ξεκινά το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κατερίνης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.