Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: " ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ"

 ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ:
«ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ


«Διαβάζοντας το επίσημο δελτίο της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αναφέρεται η αποτελεσματική επιχειρησιακή δράση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας στην καταπολέμηση του παρεμπορίου κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή μας, αισθάνθηκα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να απευθύνει δημόσια τις ευχαριστίες του στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας και στον Διευθυντή κ. Αθανάσιο Μαντζούκα καθώς και στους Διοικητές και το προσωπικό των Υπηρεσιών του Αστυνομικού Τμήματος Κατερίνης – Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης και του Α.Τ. Λιτοχώρου », υπογραμμίζει ο κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και μέλος της ΔΕ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.


Το παρεμπόριο αποτελεί μάστιγα για την ανάπτυξη του υγιούς εμπορίου, κυρίως σε μια περίοδο που το επιχειρείν «μάχεται» για την επιβίωσή του. Κάνοντας τον απολογισμό της, η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας σημειώνει ότι στο πλαίσιο των δράσεών της, από αρχές Ιουνίου έως αρχές Σεπτεμβρίου, «συνελήφθησαν συνολικά 166 άτομα για παράνομη άσκηση υπαίθριου εμπορίου, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 19.714 προϊόντα παρεμπορίου. Τα περισσότερα κατασχεμένα είδη αφορούσαν γυαλιά ηλίου, κοσμήματα (μπιζού), γυναικεία βραχιόλια χειρός, ζώνες, τσάντες, παπούτσια, είδη ένδυσης, αξεσουάρ κινητού, είδη διακόσμησης και ρολόγια χειρός. Παρόμοιες δράσεις θα συνεχισθούν και στο μέλλον με αμείωτη ένταση».


Σχετικά με τα αποτελέσματα αυτά, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρει: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας γιατί με συνέπεια και σχεδιασμό συντονίζει επιχειρησιακές δράσεις για την καταπολέμηση του παρεμπορίου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί άκουσαν και κατανόησαν τα προβλήματα που δημιουργεί το παρεμπόριο στο επιχειρείν και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό του στην περιφερειακή μας ενότητα».


Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Πιερίας συγκαλεί από το 2012 ευρείες συσκέψεις με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων του παρεμπορίου και το συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών που διενεργούν τους ελέγχους. Αυτού του είδους οι συσκέψεις είναι πολύ κρίσιμες γιατί δρομολογούν τις περαιτέρω ενέργειες αλλά και τις συνεργασίες μεταξύ των φορέων. Φέτος, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την πάταξη του παρεμπορίου στην περιοχή μας στις 14 Μαρτίου, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Στο διά ταύτα της σύσκεψης, υπογραμμίστηκε ότι μόνον η Κυβερνητική βούληση μπορεί να πετύχει την οριστική πάταξη του φαινομένου ή, τουλάχιστον, τον αισθητό περιορισμό του. Σε τοπικό επίπεδο, απαιτείται η διενέργεια συχνών ελέγχων, η κατάσχεση και καταστροφή των προϊόντων του παρεμπορίου και η παραπομπή στη δικαιοσύνη των ατόμων που παράνομα διακινούν αυτά τα εμπορεύματα. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και τα Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. εντατικοποιώντας τους ελέγχους, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα και  τις αργίες, όπου παρατηρείται έξαρση του φαινομένου.


«Δεν είμαι αιθεροβάμων. Γνωρίζω πολύ καλά ότι το φαινόμενο του παραεμπορίου δεν εξαλείφεται έτσι απλά. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα σε μια χώρα που αδυνατεί να οχυρωθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την εισαγωγή και διακίνηση παράνομου εμπορίου, όπως επίσης και του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος που βρίσκεται σε έξαρση το 2015. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε τις φιλότιμες ενέργειες ανθρώπων που υπηρετούν θεσμούς, οι οποίες, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, έχουν ορατά αποτελέσματα και δείχνουν ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει και τάξη και έλεγχος», καταλήγει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.