Σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε αξία σε €12,9 δις, συμπ. καυσίμων, καταγράφοντας πτώση κατά 1,8% συγκριτικά με το α΄εξάμηνο 2014, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών αντίστοιχα κατέγραψαν πτώση κατά 6,1%.
Είναι προφανές, ότι οι αλλεπάλληλες προσφυγές στις κάλπες μέσα σε λιγότερο από 9 μήνες, το καίριο πλήγμα που δέχτηκε η αγορά από την εφαρμογή των capital controls αλλά και το βάρος των δημοσιονομικών μέτρων μπορούν να οδηγήσουν σε νέο σπιράλ ύφεσης την επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να μειωθούν οι συνέπειες στις επιχειρήσεις, την απασχόληση και τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, πρέπει να επανέλθουν η σταθερότητα και η ασφάλεια στις οικονομικές συναλλαγές το συντομότερο δυνατόν.
Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση των αρνητικών συνεπειών της εφαρμογής των capital controls που, παρά τις βελτιώσεις που έχουν επέλθει, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να έχουν αρνητικότατες συνέπειες στην απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τιμολογίων εξωτερικού χωρίς προαπαιτούμενα,γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικές καθυστερήσεις. Έτσι μόνο θα επέλθει η ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αναγκαία συνθήκη για να βγει η χώρα από την ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της εξωστρέφειας. Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το συντομότερο και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ενέργειες όπως η απόφαση για αναστολή εργασιών στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα δε βοηθούν στη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος και δεν καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.
Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι, καθώς κάθε μέρα που περνάει η αγορά βουλιάζει ακόμα περισσότερο στην ύφεση, είναι απαραίτητο, πέραν του θετικού γεγονότος της σύντομης προεκλογικής περιόδου, την επομένη κιόλας των εκλογών να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που θα απολαμβάνει ευρείας εθνικής συναίνεσης. Τις τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου συμφωνεί στις βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή οικογένεια μας προστατεύει στις σημερινές συνθήκες διεθνούς κρίσης με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων της Ασίας και μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ας κτίσουμε πάνω σ' αυτή τη συναίνεση.
Αν ο στρατηγικός στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ενθαρρυνθεί η αύξηση της παραγωγής με ελληνικές και ξένες άμεσες επενδύσεις, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη, η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορη. Διότι και τις δυνατότητες έχουμε και τα κόστη επένδυσης έχουν πέσει τόσο χαμηλά που καθιστούν την χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.