Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΕΣΕΕ: Φθηνότερο παραμένει το καλάθι της νοικοκυράς σε σχέση με Γαλλία και Μ. Βρετανία

Σημαντικά φθηνότερο σε σχέση με τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία παραμένει το καλάθι της νοικοκυράς μετά και την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, ενώ σε σύγκριση με την Ισπανία το
ελληνικό «καλάθι» είναι οριακά ακριβότερο.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ για τις τιμές 19 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (αλεύρι, γάλα, καφές, μακαρόνια, χυμός πορτοκαλιού, πατάτες, μήλα κλπ) στις τέσσερις χώρες, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το ελληνικό καλάθι κοστίζει 51,61 ευρώ, έναντι 51,04 ευρώ στην Ισπανία , 71,32 ευρώ στη Μ. Βρετανία και 66,64 ευρώ στη Γαλλία. Δηλαδή είναι φθηνότερο κατά 38,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά 29,1% σε σχέση με εκείνο της Γαλλίας.
Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, χωρίς ΦΠΑ οι διαφορές με τις ακριβότερες χώρες διογκώνονται, δηλαδή η Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο φθηνή, ενώ η Ισπανία γίνεται ακριβότερη. Ειδικότερα, χωρίς το ΦΠΑ το καλάθι στην Ελλάδα γίνεται ακόμη φθηνότερο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 52,5% και κατά 40,7% της Γαλλίας. Συγκριτικά με την Ισπανία, το ελληνικό καλάθι γίνεται πλέον φθηνότερο κατά 7,1%. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντελεστές ΦΠΑ στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλότεροι των υπολοίπων κρατών (Ελλάδα: 13% και 23%, έναντι Ηνωμένου Βασιλείου: 0%, 5% και 20%, Ισπανίας: 4%, 10% και 21%, Γαλλίας: 5,5%, 10% και 20%).
Σημειώνεται επιπλέον ότι για την αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων θα πρέπει να συνυπολογίζεται και το πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε χώρα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, το οποίο στη χώρα μας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις τρεις χώρες (47.2 % με τη Μ.Βρετανία, 25,1 % με την Ισπανία και 57,2 % με τη Γαλλία).