Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Συμβολικό μπλόκο στην Κατερίνη από τους Νεολαίους



Τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσουν για να αποτρέψουν το φορολογικό «τσουνάμι», που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, προς ψήφιση στη Βουλή,
διαμόρφωσαν αγανακτισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, σε συγκέντρωση, την Κυριακή 2 Αυγούστου, στην Κατερίνη. Φρόντισαν μάλιστα, να στείλουν ταυτόχρονα και μια προειδοποιητική βολή, των όσων είναι έτοιμοι να κάνουν για να σταματήσουν το επιχειρούμενο ξεκλήρισμα του πρωτογενή τομέα, μέσα από τον ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στη μέση της τουριστικής σεζόν.
Περισσότεροι από 400-500 παραγωγοί, έπειτα από έναν εξαντλητικό διάλογο που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες και περιείχε ανταλλαγή απόψεων (συχνά διαφορετικών) σε έντονο ύφος, ξεσπάσματα αγανάκτησης για την κοροϊδία, όπως σημειώθηκε, που διαχρονικά το πολιτικό σύστημα επιφυλάσσει στον κλάδο, αλλά και οργή, για όσα «μαγειρεύονται» σε βάρος του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, αποφάσισαν να κινηθούν συντεταγμένα και σαν μια γροθιά, σε πολιτικό, αλλά και αγωνιστικό επίπεδο, διεκδικώντας το δίκαιό τους ακόμη και με αποκλεισμούς των εθνικών οδών.

Ακρόαση από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων

Με εισήγηση της συντονιστικής ομάδας, την οποία απάρτιζαν οι κ. κ. Χρ. Γκόντιας από την Δράμα, Γ. Παναγής από τις Σέρρες, Κ. Αλεξανδρής από τον Έβρο, Δημογιάννης από τη Λαμία και Μ. Λύκα από τη Θεσπρωτία, αποφασίστηκε να οριστεί μια διαπραγματευτική ομάδα η οποία θα ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό και από τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, με σκοπό, μέσω διαλόγου, να τους θέσουν προ των ευθυνών τους και άμεσα να βάλουν «φρένο» στα σχέδια που απεργάζονται για φοροεπιδρομή στον αγροτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει η ενημέρωση όλων των αγροτών σε όλη την επικράτεια, ώστε αν το πρώτο σκέλος του σχεδιασμού, αυτό, δηλαδή, της διαπραγμάτευσης, αποτύχει, να είναι έτοιμοι να βγουν στις πλατείες των χωριών και στους δρόμους της χώρας για αγώνες διαρκείας, διότι, όπως επισημάνθηκε, «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν θα υπάρχει αύριο για τους αγρότες και θα πρέπει ή να πάμε μετανάστες ή να δουλέψουμε ως εργάτες στις εκμεταλλεύσεις μας τις οποίες θα έχουν αγοράσει εταιρείες».

Το συντονισμό όλων των ενεργειών αυτών ανέλαβε να τον φέρει εις πέρας το προεδρείο της Πανελλαδικής Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που έχει μετονομαστεί σε Farmers Union, σε συνεργασία με την ΠΕΝΑ Κατερίνης, την ΠΕΜΕΤΕ και το ΑΚΚΕΛ και θα κρατήσει ενήμερους όλους τους συμμετέχοντες για τα όσα προκύψουν εφεξής, με τους τελευταίους, πάντως, να δηλώνουν έτοιμοι να προασπιστούν με κάθε τρόπο «τις δουλειές και την οικογένειά μας».

Ως δείγμα της αποφασιστικότητάς τους, μάλιστα, οι παραγωγοί που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση της Κατερίνης, αμέσως μετά το τέλος της, γύρω στις 4 μ. μ., κινήθηκαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία στον κόμβο του Κορινού, στο ύψος του ΣΕΑ που υπάρχει στην περιοχή και σε συνεννόηση με την τοπική αστυνομία, για να αποφευχθούν ατυχήματα, απέκλεισαν για λίγα λεπτά συμβολικά το ρεύμα της εθνικής οδού προς τη Θεσσαλονίκη, με την υπόσχεση πως αν γίνει προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα ο αγώνας θα κλιμακωθεί.


http://www.agronews.gr/