"Γέφυρα"
(Το κύριο άρθρο της Αυγής)
Για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου έχουν ειπωθεί πολλά και θα ειπωθούν πολλά
περισσότερα στο μέλλον, ενώ αποτέλεσε, παρ' ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων και εξελίξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
περισσότερα στο μέλλον, ενώ αποτέλεσε, παρ' ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων και εξελίξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ο Αύγουστος είναι μήνας μετάβασης από μια κατάσταση σε άλλη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το κόμμα. Καθώς σήμερα συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει αποφάσεις και να κινήσει διαδικασίες, είναι κάθε άλλο παρά σκόπιμο να γίνουν νουθεσίες ή προβλέψεις που εντέχνως θα προκαταλαμβάνουν αποφάσεις επί των διαφορετικών απόψεων που έχουν διατυπωθεί, τόσο ως προς τις ακολουθητέες διαδικασίες όσο και επί των πολιτικών στρατηγικών.
Μια επισήμανση, ωστόσο, έχει τη σημασία της: Ό,τι μέλλει να γίνει να μην προκύψει ως "ατύχημα". Να είναι καρπός οργανωμένου διαλόγου και σχεδίου, πρωτίστως οι εξελίξεις και οι αποφάσεις που έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι συντηρητικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι με αιχμή την "ομάδα Σόιμπλε" πιέζουν για νέο πακέτο "προαπαιτούμενων" μέτρων για να καλυφθεί η δόση της 20ής Αυγούστου, να απομακρυνθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας και να επανέλθουν στο τραπέζι τα περί χρεοκοπίας και "Grexit κατά Σόιμπλε" ενδεχόμενα, που, αν ευοδωθούν, θα θέσουν σε νέα, μεγαλύτερη δοκιμασία την κυβέρνηση (της Αριστεράς), τον ΣΥΡΙΖΑ και, το σημαντικότερο, την ελληνική κοινωνία.
Γνωρίζουμε επίσης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθει σε αντιμνημονιακή τροχιά και να εγκαταλείψει, ακόμα και άμεσα, την κατ' αρχήν συμφωνία που υπέγραψε η κυβερνητική ηγεσία υπό το βάρος εκβιασμού. Δεν τις βγάζουμε εκτός συζήτησης, ούτε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επικράτησής τους. Ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα, επί όλων των απόψεων θα αποφανθούν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Αυτό που εμείς επισημαίνουμε σήμερα είναι ότι η "δικαίωση" οποιασδήποτε άποψης δεν μπορεί να προέλθει από την ευόδωση των σχεδίων του αντιπάλου. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε -και χρεώθηκε- την ευθύνη της συμφωνίας, πρέπει να την ολοκληρώσει για να μην αφήσει ξεκρέμαστη τη χώρα και αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τον απολογισμό, να προκρίνει όποια στρατηγική θέλει για το μέλλον και τα μέλη του να επανατοποθετηθούν όπως επιθυμούν. Ίσως, δηλαδή, μας χρειάζεται και μια μικρή εσωκομματική "γέφυρα".
Για την αντιγραφή
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος