Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Μαζικές απολύσεις στον ΑΝΤ1

Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στον
ΑΝΤ1 και στην ιστοσελίδα antenna.gr, για σήμερα Παρασκευή, από τις 18.00 έως τα μεσάνυχτα, ως συμπαράσταση στις μαζικές απολύσεις 30 τεχνικών του σταθμού, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα και 48ωρης απεργίας το Σαββατοκύριακο.

Οι διοικήσεις των Ενώσεων ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων και καλούν την εργοδοσία να εγκαταλείψει τις αντεργατικές πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε οποιοδήποτε ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας (ΕΤΙΤΑ):

«Ο ΑΝΤ1 πετάει στο δρόμο δεκάδες απλούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που δούλευαν στο σταθμό πολλά χρόνια!!!  Τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΝΤ1 αντιδρά και απαντά με την «εκτέλεση» του προσωπικού του!!! Δεν θα αφήσουμε να γίνουμε όμηροι και θύματα μιας εκδικητικής συμπεριφοράς για ένα νομοσχέδιο που δεν θέλουν!!!  Δεν θα αφήσουμε τα ιδιωτικά κανάλια να μετρήσουν απολυμένους που πιθανόν να αγγίξουν σε αριθμό αυτών τις Ε.Ρ.Τ.!!! Τόσα χρόνια δεν μας έκαναν ποτέ μετόχους στα κέρδη τους! Δεν θα μας κάνουν τώρα θύματα στην δική τους κρίση!!!»

Με αφορμή  τις απολύσεις, αλλά και τις καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι έγιναν απειλές για ανάλογες κινήσεις από ιδιοκτήτες άλλων μέσων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσαν τα εξής:

«Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς  των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών.

»Καλούμε τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας».


http://www.efsyn.gr