Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Taggesspiegel: Ήρθε η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση χρέους

Taggesspiegel: Ήρθε η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση χρέους
Την ύστατη στιγμή

Βερολίνο, Γερμανία
«Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση του χρέους» εκτιμά σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα.
Κατά τη διάσωση του ευρώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν κυρίως τη λογική των αγορών, εκτιμά η εφημερίδα. Όμως τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να αποτρέψει μια ολοκληρωτική καταστροφή στην Ελλάδα, με κάθε τίμημα.

«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη» αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέρκελ από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα πριν πέντε χρόνια.

Την χρησιμοποίησε και πάλι τη Δευτέρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όμως, διερωτάται η Tagesspiegel, ως τι μίλησε η Μέρκελ: ως υπομονετική Ευρωπαία ή ως η ηγέτης της χώρας στην οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα, η οποία φοβάται ότι θα χάσει τα δισεκατομμύριά της;

Με τη διάσωση της Ελλάδας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέλαβαν τον ρόλο των επενδυτών. Περισσότερο από τους Έλληνες προστατεύθηκαν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, προσθέτει η Tagesspiegel, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν τη λογική των χρηματαγορών.

Σκοπός των θεσμών είναι να διατηρήσουν την αυταπάτη ότι η διάσωση της Ελλάδας μπορεί να γίνει χωρίς κόστος. Γι' αυτό η Μέρκελ δεν κάνει αυτό που είναι προφανώς απαραίτητο: δεν διευκολύνει μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί με κάθε κόστος να αποφύγει να χαθούν τα σχεδόν 90 δισεκ. που έχει καταβάλει η χώρα της για τη διάσωση της Ελλάδας.

Αν όμως, καταλήγει η Tagesspiegel, η Μέρκελ ήταν μια ιδιώτης επενδύτρια, τότε θα προσπαθούσε να περιορίσει τις ζημιές της. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει χαθεί, ακόμη κι αν η Αθήνα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την αντιγραφή
Αντώνης Δ. Μάντζιος οικονομολόγος