Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Γδύνουν αγροκτήματα πλιατσικολόγοι της υπαίθρου

Με το όπλο παρά πόδας ξαγρυπνούν οι αγρότες στην ύπαιθρο, σε µια προσπάθεια να προστατέψουν τις περιουσίες τους από τη δράση κυκλωµάτων που ρηµάζουν
αποθήκες, εγκαταστάσεις, χωράφια, µονάδες και κάθε είδους αγροτική υποδοµή.

Το φαινόµενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και τροφοδοτείται από την οικονοµική κρίση και την πληµµελή αστυνόµευση προκαλεί νευρική κρίση και οικονοµικές πληγές στους παραγωγούς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πάει πίσω η όλη παραγωγική διαδικασία, όπως το πότισµα λόγω έλλειψης εργαλείων. Οι ανησυχίες µάλιστα εντείνονται δεδοµένου ότι τα κυκλώµατα των χωραφιών πλέον έχουν βάλει στο µάτι εκτός των µηχανηµάτων (π.χ. τρακτέρ, αγροτικά,  σβάρνες, αντλίες νερού, γεννήτριες, κάθε λογής σίδερα, µπεκ, πασάλους από περιφράξεις κ.λπ.), που παραδοσιακά εποφθαλµιούσαν ακόµη και τα αγροτικά προϊόντα, µε σκοπό να τα µεταπωλήσουν.

Καθηµερινό σχεδόν φαινόµενο αποτελεί η διάρρηξη αγροτικών εγκαταστάσεων και αποθηκών, µονάδων µε φωτοβολταϊκά, καθώς επίσης και αντλιοστασίων, που χειρίζονται οι Τοπικοί Οργανισµοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), ενώ οξύ παραµένει το ζήτηµα της αφαίρεσης µετασχηµατιστών του ∆Ε∆∆ΗΕ, µηχανηµάτων µεγάλης αξίας που οδηγούνται σε κάποιο χυτήριο.

«Έχουµε φτάσει στο σηµείο να τοποθετούµε εικονικές κάµερες στα χωράφια µας, τις οποίες και αυτές δεν διστάζουν να λεηλατούν και να καταστρέφουν οι επιτήδειοι», λέει στην Agrenda αγρότης που διατηρεί κτήµατα σε µεγάλη αγροτική περιοχή της Ελλάδας και επιθυµεί να διατηρήσει την ανωνυµία του.

«Η απόγνωσή µας είναι τέτοια που κάθε µέρα κάνουµε απολογισµό εργαλείων και ζώων, είτε κότες είναι αυτά, είτε πρόβατα, είτε κουνέλια. Ραντίζουµε µε το ψεκαστικό το χωράφι µε λουλάκι, ώστε να είναι ευδιάκριτο το χρώµα και τοποθετούµε πινακίδες περί τοξικότητας», αναφέρει, τονίζοντας, ότι «τις περισσότερες φορές ούτε αυτές οι ενδείξεις είναι ικανές να σταµατήσουν τους κλέφτες, για τον απλό λόγο ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν». Η όλη κατάσταση έχει σκορπίσει απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που όπως λένε στην Agrenda, δεν θα φοβηθούν να πάρουν το νόµο στα χέρια τους, αν συνεχιστεί το έγκληµα και δεν ληφθούν µέτρα.

Στη φάκα κύκλωµα στην Πέλλα
Αγροτικά µηχανήµατα στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας ξάφριζε την τελευταία διετία, η 11µελής εγκληµατική οργάνωση που εξάρθρωσε η Αστυνοµία. Για την υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν 9 άτοµα, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα τα δύο ηγετικά στελέχη της σπείρας, ηλικίας 45 και 49 ετών, αναλάµβαναν τον εντοπισµό συγκεκριµένων γεωργικών µηχανηµάτων, κατόπιν παραγγελίας που λάµβαναν από 42χρονο µέλος της σπείρας, ιδιοκτήτη συνεργείου επισκευής και διάθεσης αγροτικών µηχανηµάτων, µε την έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιστροφή κλεµµένων στους παραγωγούς
Σε έρευνα που έγινε στο συνεργείο του 42χρονου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 5 κλεµµένα αγροτικά µηχανήµατα, καθώς και 2 ακόµη γεωργικά µηχανήµατα, την κατοχή των οποίων δεν µπορούσε να δικαιολογήσει. Επιπλέον σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στις οικίες 4 ατόµων, ηλικίας από 26 έως 50 ετών, σε χωριά της Πέλλας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 κλεµµένα γεωργικά µηχανήµατα και σε βάρος τους σχηµατίστηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήµατος. Τα παραπάνω µηχανήµατα αποδόθηκαν στους νόµιµους κατόχους τους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισµό  και των υπόλοιπων ιδιοκτητών.  Σηµειώνεται ότι, τα περισσότερα µέλη της οργάνωσης, έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνοµικές Αρχές, για διάφορα ποινικά αδικήµατα.


http://www.agronews.gr