Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Απλήρωτες και πάλι οι καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Δίου-Ολύμπου

Στο ίδιο έργο θεατές...
Οι καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις μίσθωσης έργου με αμοιβές των 250-300 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των αιθουσών) στα σχολεία του Δήμου Δίου-Ολύμπου και
κρατούν καθημερινά τα σχολεία των παιδιών μας καθαρά, παραμένουν απλήρωτες εδώ και τέσσερις μήνες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες, αφού συνεχίζοντας στην αντιλαϊκή γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων (περικοπές στους μισθούς, μερική απασχόληση, εργασία με ημερομηνία λήξης… κ.α.) δεν παίρνει άμεσα μέτρα για τα εργασιακά δικαιώματα 8.500 καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία (21 στο Δήμο Δίου-Ολύμπου) και την υγιεινή των παιδιών, δε δίνει άμεση και μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα.
Αντίθετα με τον πρόσφατο νομό του υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τροπολογία – κοροϊδία, δίνει δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων μόνο μέχρι 31-12-2015, χωρίς να διασφαλίζει την καθαριότητα των σχολείων για το σύνολο της σχολικής χρονιάς! Δεν διασφαλίζει επίσης ούτε την χρηματοδότηση της αντίστοιχης λειτουργίας ενώ για τους μισθούς των 200 ευρώ δεν γίνεται καμία κουβέντα για την αύξηση τους!  Επιβεβαιώνεται και με αύτη την ρύθμιση - κοροϊδία ότι οι χιλιάδες συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων οδηγούνται με βεβαιότητα σε απόλυση για να έλθουν οι ιδιώτες εργολάβοι .


Τα κόκκινα γάντια ήταν  μόνο για προεκλογική χρήση...

Σοβαρότατες είναι και οι ευθύνες της  δημοτικής αρχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου που αντί να παλέψει και να  απαιτήσει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας της καθαριότητας των σχολείων και της άμεσης καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, δέχεται σχεδόν αδιαμαρτύρητα την κατάσταση αυτή βρίσκοντας  ευκαιριακές λύσεις, όπως αυτή της ταμειακής διευκόλυνσης από τη σχολική επιτροπή της δευτεροβάθμιας προς τη σχολική επιτροπή της πρωτοβάθμιας για να πληρωθούν οι εργαζόμενες   έναντι (το πολύ για ένα μήνα).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Δήμου δε δέχτηκε να συζητηθεί το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου-Ολύμπου στη συνεδρίαση του ΔΣ (20-5-2015). 
Μέσα από την όποια λεκτική τους αντίδραση ή τη σύσταση επιτροπής για την έκδοση ψηφίσματος (ακολουθούν την τακτική: αν θες να θάψεις ένα ζήτημα, κάνε μια επιτροπή), σκοπός τους είναι να παραπλανήσουν τις εργαζόμενες ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι καθαρίστριες των σχολείων είναι εκείνο το αναγκαίο προσωπικό, που για χρόνια τώρα τελεί υπό εργασιακή προθεσμία-ομηρία, με άθλιο εργασιακό καθεστώς, που πληρώνεται πάντα έναντι και με καθυστέρηση μηνών ενώ σηκώνει, κατά κύριο λόγο, στους ώμους του τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων.
Οι εργαζόμενες, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους διεκδικώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους και την οριστική επίλυση του προβλήματος με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρες ωράριο και πλήρη μισθό.
Είναι αναγκαίο να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για τα κόμματα και τις πολιτικές και τις αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο μας που οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, στην εγκατάλειψη της υγιεινής των σχολείων, την προετοιμασία της  παράδοσής της στους εργολάβους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου -Ολύμπου θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στον δίκαιο αγώνα τους.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα Κουρίτα