Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Βαρυστομάχιασαν από την ίδια τους την προπαγάνδα

02/06/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Το σκωτσέζικο ντους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο οποίο υποβάλλεται ανηλεώς και υπό μορφήν βασανιστηρίου η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παράγει περισσότερη προπαγάνδα από αυτήν που μπορεί να  καταναλώσει ο ελληνικός λαός.
Στην περίφημη «τελική ευθεία», που αποτελεί το νέο προπαγανδιστικό κυβερνητικό σύνθημα, βρισκόμαστε συνεχώς, από τη μια στιγμή στην άλλη, από το «κλείνουμε τη συμφωνία» στο «δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία».
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, στις 27 Μαΐου, περί «τελικής ευθείας», που απαιτεί «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» (σε ποιους απευθυνόταν άραγε;), διότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία».
Μας κάλεσε μάλιστα ο κ. Τσίπρας «να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες» - προφανώς επειδή αγνοεί πως η Κασσάνδρα πάντα επιβεβαιωνόταν, απλώς γινόταν δυσάρεστη λόγω των αρνητικών προβλέψεών της.
Την ίδια μέρα, είχαμε και ένα ακόμη κυβερνητικό non paper, τόσο λεπτομερειακό ως προς
το περιεχόμενο της συμφωνίας, που ο καθένας θα πίστευε πως αυτή έχει κλείσει και δεν απομένει παρά να ανακοινωθεί.
Έλα όμως που την ίδια στιγμή δεν έμεινε Ευρωπαίος και Αμερικανός αξιωματούχος που να μην έσπευσε να διαψεύσει τις κυβερνητικές δηλώσεις αισιοδοξίας!
Κομισιόν, Σόιμπλε, Λιου, Μπλανσάρ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Ντάισελμπλουμ μίλησαν για «μικρή πρόοδο» και «αδικαιολόγητη αισιοδοξία».
Ωστόσο, η κυβέρνηση συνέχισε ακάθεκτη. Δυο μέρες μετά, στις 29 Μαΐου, αυτή τη φορά από «πηγή» του περίφημου Brussels Group, της κυβέρνησης δηλαδή, μάθαμε περί «ξαφνικής θετικής αλλαγής στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας», ενώ διοχετευόταν και η πληροφορία σε ισπανική εφημερίδα ότι η κ. Μέρκελ έκανε πολιτική παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος.
Οι διαψεύσεις έπεσαν αμέσως βροχή: Κύκλοι της Κομισιόν διέψευσαν την «ξαφνικά θετική αλλαγή στις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή κλίματος και ότι αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί ελληνικές πηγές, σε τακτά χρονιά διαστήματα, προσπαθούν να δείξουν ότι έχει αλλάξει το κλίμα επί τα βελτίω.
Και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ζάιμπερτ έσπευσε να επαναλάβει ότι οι συνομιλίες της κ. Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα «δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς».
Όπως σημείωσε, «η όποια πρόοδος που θα μπορούσε να δει κανείς, θα πρέπει να σημειωθεί στις συνομιλίες με τους τρεις Θεσμούς. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η βάση της συνεργασίας».
Την ίδια ώρα, το αλαλούμ δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη συμφωνία, το περιεχόμενό της, το αν και πώς θα ψηφιστεί και τα λοιπά και τα λοιπά, συνεχίζεται αμείωτο.
Προφανώς, ούτε οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να καταναλώσουν τόση προπαγάνδα.
Και βαρυστομάχιασαν!