Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Συνάντηση ΣΕΒΕ με τον Γενικό Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργο Τσίπρα


Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκου Λουφάκη με τον Γενικό Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργο

Τσίπρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18.05.15 στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ κ. Πέτρος Τριάρχης καθώς και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσακαλώτου κ. Ιωάννης Τζόβας-Μουρούζης με τους οποίους είχε προηγηθεί συνάντηση του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σε επίπεδο διπλωματίας και όχι μόνο. Προϋπόθεση βεβαίως όλων είναι η επίτευξη συμφωνίας της χώρας μας ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, εκτενώς συζητήθηκε η ανάγκη για στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές και προϊόντα που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και προοπτικές για την ελληνική παραγωγή, μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πέραν των ολοκληρωμένων προγραμμάτων προώθησης-προβολής, σημαντική είναι η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία και η διασφάλιση, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, των αναγκαίων τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων σε μεγάλες αγορές όπως πχ αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και Ινδία.

Επίσης, κρίσιμη θεωρείται για τον ΣΕΒΕ η αναβάθμιση-αναδιοργάνωση-ανατροφοδότηση των Γραφείων και του προσωπικού Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) για την αποτελεσματικότερη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Λουφάκης ευχαρίστησε τον κ. Γενικό για τη συνδρομή των Γραφείων ΟΕΥ στην ενδιαφέρουσα μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,με θέμα: «Βέλτιστες Διεθνείς Πρακτικές Χρηματοδότησης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων».

Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μια στενή και συστηματική συνεργασία και στην από κοινού ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.