Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Λιμενικό: Οδηγίες για την έκδοση άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους

Διευκρινίσεις για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ζητούν τα κατα τόπους λιμεναρχεία για την έκδοση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους δίνει με εγκύκλιο του το Αρχηγείο του
Λιμενικού Σώματος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την απόδειξη υγείας των υποψήφιων χειριστών ταχύπλοων σκαφών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων πιστοποιητικών (βεβαιώσεων) ιατρών ειδικότητας παθολόγου ή γενικής ιατρικής και οφθαλμιάτρου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για την ιατρική εξέταση των υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Κάτοχος άδειας οδήγησης αυτοκινήτων οχημάτων ή μοτοσικλετών ή μοτοποδηλάτων σε ισχύ, δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ιατρικά πιστοποιητικά (βεβαιώσεις), αλλά μπορεί να προσκομίσει φωτοαντίγραφο της προαναφερόμενης άδειας.
Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα, αντί των προαναφερόμενων πιστοποιητικών, να προσκομίζεται άδεια οδήγησης εκδοθείσα στην Ελλάδα εν ισχύ, δίδεται, διότι οι μνημονευόμενες ειδικότητες τυγχάνουν ανάλογες με τις ειδικότητες ιατρών που απαιτούνται από την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία για την ιατρική εξέταση υποψήφιων οδηγών.
Κατόπιν των ανωτέρω, οι Υπηρεσίες δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτές, στο πλαίσιο της διαδικασίας απόκτησης άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους, αντί των προαναφερόμενων ιατρικών πιστοποιητικών (βεβαιώσεων), ισχύουσες άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί στην Ε.Ε., με εξαίρεση μόνο εκείνες τις άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί από ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. ή από τη Νορβηγία ή από την  Ισλανδία ή από το Λιχτενστάιν, σε ανταλλαγή ή αντικατάσταση (αντίγραφο) ισχύουσας ελληνικής άδειας οδήγησης (βάσει του άρθρου 11 της Οδηγίας 2006/126/ΕΚ).

Κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις που υποψήφιοι χειριστές ταχύπλοων σκαφών, προσκομίζουν στην Υπηρεσία διεθνή άδεια οδήγησης ή άδεια οδήγησης εκδοθείσα από κράτος- μέλος της Ε.Ε., που δεν εμπίπτει στην ανωτέρω εξαίρεση, αντί των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις ιατρικών πιστοποιητικών (βεβαιώσεων), θα πρέπει να ζητηθεί επιπλέον η προσκόμιση και των πιστοποιητικών αυτών.

http://www.dikaiologitika.gr/