Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ EXPOSED ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

 Από την εξαμηνιαία έκδοση EXPOSED της Δ.Ε.Θ.
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
   Κυκλοφόρησε πρόσφατα η δεύτερη εξαμηνιαία έκδοση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) με την επωνυμία EXPOSED, την οποία επιμελείται η Κατερινιώτισα διευθύντρια έκδοσης του εντύπου Μαρία Συλλοπούλου.
   Στην ιδιαίτερα καλαίσθητη, πληθώρα και πολυποίκιλη ύλη, η κ. Συλλοπούλου που υπογράφει την έκδοση, επισημαίνει: « Η πόλη και η Έκθεση είναι εδώ για το εξάμηνο που τρέχει, στη 2η έκδοση του περιοδικού EXPOSED in THESSALONIKI, με επιλεγμένα θέματα που αναδεικνύουν πρόσωπα, ιδέες, εκδηλώσεις, εκθέσεις, δράσεις, γεύσεις και προτάσεις, οι οποίες απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.»

44 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
   Μεταξύ των θεμάτων που φιλοξενούνται στις σελίδες του περιοδικού, η αναφορά στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ-44 χρόνια στην κορυφή του πολιτισμού- σκιαγραφεί και αναδεικνύει με γλαφυρή και εμπεριστατωμένη γραφή το πολυσήμαντο στην κοινωνία και τον πολιτισμό, ρόλο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου. Το κείμενο του EXPOSED:
   «Σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, στο νομό Πιερίας, ο επισκέπτης θα ζήσει αξέχαστες στιγμές. Μπορεί να απολαύσει τις μεγάλες χρυσαφένιες παραλίες της, να κάνει συγκλονιστικά ταξίδια στο χρόνο περιδιαβαίνοντας σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, να απολαύσει την έξοχη φιλοξενία των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και να ζήσει νύχτες μαγικές και ονειρεμένες στη σκιά του βουνού των θεών, παρακολουθώντας τις καλλιτεχνικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.
   Το Φεστιβάλ Ολύμπου κλείνει φέτος 44 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Τα καλλιτεχνικά γεγονότα που παρουσιάζονται αναφέρονται σε όλες τις μορφές της τέχνης, αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, κλασική, βυζαντινή, παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική, αρχαιολογικές ημερίδες, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, παιδικό θέατρο. Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σε χώρους με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία, όπως το αρχαίο θέατρο Δίου, το κάστρο του Πλαταμώνα, η αρχαία Πύδνα, τα αρχαία Λείβηθρα, το κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου   και η βυζαντινή εκκλησία Παναγίας Κονταριώτισσας.
    Από το 2010 καθιερώθηκε ο θεσμός της τιμώμενης χώρας. Στόχος η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με διάφορες χώρες, που θεωρούν ιδιαίτερα ελκυστική τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους στους χώρους του Φεστιβάλ Ολύμπου, οι οποίοι διακρίνονται για τη μακραίωνη παρουσία τους στον ανθρώπινο πολιτισμό. Έτσι, το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο το 2010 στη Γαλλία, το 2011 στην Ισπανία, το 2012 στη Ρωσία, το 2013 στη Νορβηγία και το 2014 στις χώρες Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Για το 2015 τιμώμενη χώρα θα είναι το Μαρόκο.
   Με μεράκι και φαντασία, το Φεστιβάλ Ολύμπου θα συνεχίσει και φέτος το καλοκαίρι το ταξίδι του στον πολιτισμό. Με σφρίγος και ζωντάνια θα σκαρφαλώσει στο κάστρο του Πλαταμώνα, με συνοδεία από εξαίσιες μουσικές θα περιδιαβεί τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, των Λειβήθρων, της αρχαίας Πύδνας, εκεί όπου ο θεατρικός λόγος θα υμνήσει τον άνθρωπο και τη μοίρα του και μεγάλες ορχήστρες θα ανυψώσουν την ανθρώπινη καλλιτεχνική δημιουργία ίσαμε την κορυφή του Ολύμπου. Θα φωλιάσει στο κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών, για να παρουσιάσει καλλιτεχνικά έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας.
   Το πρόγραμμα του φετινού 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου θα φιλοξενήσει δημιουργίες του Μαροκινού πολιτισμού από το χώρο της μουσικής, του χορού, των εικαστικών και του κινηματογράφου.»
ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
          
Στο παρακάτω 
link θα βρείτε τη Β’ έκδοση του περιοδικού της Πόλης και της Έκθεσης EXPOSED IN THESSALONIKI.  Η έντυπη έκδοση είναι διαθέσιμη στη reception της HELEXPO, όπως και σε διάφορα άλλα σημαντικά σημεία της πόλης (βλ. www.helexpo.gr)