Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Υψηλάντεια 2015 -ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΦΙΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

 Καταγραφή της Οφίτικης ποντιακής Μουσικής Παράδοσης.
Nέα Τραπεζούντα Πιερίας 17 Απριλίου 2015 - 3η ημέρα Υψηλαντείων 

Ο Σύλλογος Αλέξανδρος Υψηλάντης συνεχίζοντας τις καταγραφές για τη δημιουργία ψηφιακού υλικού διοργάνωσε ένα ποντιακό οφίτικο παρακαθ (παρακθ: ποντιακή λέξη , προέρχεται από το ρήμα παρακάθουμαι και σημαίνει την κατά τον χειμώνα κυρίως συνάθροιση συγγενών και φίλων την νύχτα, όπου λέγονται τραγούδια, ανέκδοτα παραμύθια και παίζονται παιχνίδια. Το παρακάθουμαι προέρχεται από το αρχαίο παρακάθημαι- κάθομαι κοντά σε κάποιον).
Κλήθηκαν όλοι οι παλαιοί λυράρηδες , τραγουδιστές και χορευτές του χωριού (σύνολο 55 άτομα) προκειμένου να καταγραφούν τραγούδια , σκοποί , χοροί της επαρχίας Όφεως Πόντου όπως και ιστορίες από το ξεριζωμό, τη προσφυγιά και την εγκατάσταση στη Μακεδονική γη . Όσοι μπόρεσαν ήρθαν και μας βοήθησαν να καταγράψουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην Οφίτικη μουσική παράδοση. Λέγοντας Οφίτικη παράδοση εννοούμε την παράδοση των Ελλήνων της Επαρχίας Όφεως του Πόντου όπου εξαιτίας των μαζικών εξισλαμισμών του 17ου αιώνα , στα τέλη του 19ου αιώνα από τα 65 περίπου Ελληνόφωνα χωριά της επαρχίας Όφεως μόνο λίγα είχαν απομείνει χριστιανικά. Τα ονόματα των χωριών αυτών ήταν : Κρηνίτα, Γίγα, Ζουρέλ, Κουρίτς , Χαλτ, Κοφκία, Λέκα και Ζησινώ . Τα χριστιανικά χωριά είχαν σχολεία, τα οποία λειτουργούσαν με τη μέριμνα πολιτιστικών συλλόγων, όπως η Μέλισσα, o Πελαργός, η Κυψέλη και η Πρόοδος. Από αυτά τα χωριά κατάγονταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού της Νέας Τραπεζούντας Πιερίας οι οποίοι το 1923 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. 
Η Νέα Τραπεζούντα Πιερίας ιδρύθηκε το 1928 και σ΄αυτό εγκαταστάθηκαν οφίτες πρόσφυγες, που ήταν διασκορπισμένοι σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. 
Παρόλα τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης οι πρώτοι κάτοικοι δεν ξέχασαν τη πλούσια πολιτιστική δράση που είχαν αναπτύξει στα χωριά τους στον Πόντο και αμέσως μετά την εγκατάσταση τους ενδιαφέρθηκαν για την πολιτιστική ανάπτυξη του νέου οικισμού. Έτσι με πρωτοβουλία του Παύλου Βασιλειάδη του Χαραλάμπους ιδρύθηκε ένας από τους πρώτους πολιτιστικούς συλλόγους της Βορείου Ελλάδος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων η «Κυψέλη», ο οποίος αργότερα θα μετονομαστεί σε Αλέξανδρος Υψηλάντης για να τιμηθεί ο συμπατριώτης Αλέξανδρος Υψηλάντης και η οικογένεια του .
Ευχαριστούμε τους παλαιούς λυράριδες , τραγουδιστές και χορευτές που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους εθελοντές δηλαδή τους αφανείς ήρωες που βοήθησαν για την διοργάνωση της εκδήλωσης και τον Μπάμπη Κοκκινίδη και τον Χρήστο Πανταζή που κάλυψαν τον ήχο και την εικόνα της εκδήλωσης .
Ως Σύλλογος θα συνεχίσουμε τις καταγραφές και θέλουμε την βοήθεια όλων για να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή βάση δεδομένων για τις επόμενες Οφίτικες γενιές .

Με τιμή για το Σύλλογο
Δημοσθένης Σεϊταρίδης, Αντιπρόεδρος