Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Δέκα χρόνια φυλάκιση στον Ρουμάνο οδηγό νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο στην Εγνατία Οδό

Σε 10 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός της νταλίκας, από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας την Τρίτη 17/2/2015, που σκόρπισε τον θάνατο στην
Εγνατία Οδό, λίγα μέτρα μετά τον κόμβο Βέροιας, το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου 2014, όταν το όχημα που οδηγούσε έπεσε πάνω σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα επί της Οδού, με τραγικό απολογισμό 6 νεκρούς και 31 τραυματίες.

Η ποινή ήταν 29,5 χρόνια, ωστόσο, λόγω της αμέλειας, έπεσε στα 10 χρόνια. Η ποινή είναι εφέσιμη, δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, πλην όμως είναι εξαγοράσιμη. 

Το ιστορικό του τραγικού δυστυχήματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, το τραγικό συμβάν έγινε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και, περίπου, ώρα 10.20 το πρωί, στην Εγνατία Οδό, πλησίον κόμβου Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, φορτηγό αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας Ρουμανίας και οδηγούσε 39χρονος υπήκοος Ρουμανίας, προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν περισσότερα από 30 οχήματα, είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό 6 ατόμων (4 Έλληνες, εκ των οποίων οι 3 από την Ημαθία, καθώς και 1 υπήκοος Βουλγαρίας) και των τραυματισμό άλλων 31 ατόμων.

Συνελήφθησαν, ο 39χρονος οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου, καθώς και ένας 42χρονος, υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών.

Στην απολογία του ο οδηγός επικαλέστηκε μηχανική βλάβη στο σύστημα πέδησης του οχήματος.

Η δίκη των υπευθύνων της Εγνατίας Οδού και του αναδόχου της ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι συνελήφθησαν και κατηγορούνται επειδή υπεύθυνοι για το κλείσιμο της Οδού, την σήμανση και την προειδοποίηση των οδηγών, ώστε να περάσουν κάθετα της Οδού καλώδια μέση τάσης, αλλά - όπως φαίνεται - ξεπεράστηκε η προβλεπόμενη 10λεπτη διακοπή, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τα οχήματα ουρές χιλιομέτρων, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά για λόγους ασφαλείας, τα οποία οχήματα εγκλωβίστηκαν στο τμήμα και, τελικά, πολλά από αυτά παρασύρθηκαν από τη νταλίκα.

Νίκος Βουδούρης