Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα για τις θρησκευτικές κοινότητες της Βέροιας

Μια άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα, πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα και κόντρα στις προκαταλήψεις, τον φονταμενταλισμό, τις ακρότητες και τις παρωπίδες, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Βέροιας, με θέμα τις Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας κατά τον 20ο αιώνα, που διοργανώθηκε από το γνωστό - εδώ και χρόνια - και μοναδικό Σωματείο που ασχολείται (με επιστημονικό τρόπο) με την καταγραφή και διάδοση της τοπικής Ιστορίας, την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.).
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (18/2/2015) στην έδρα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας και σε αυτή το κοινό πληροφορήθηκε για θέματα σχετικά με την Μουσουλμανική και Εβραϊκή Κοινότητα της Βέροιας  στις αρχές του 20ου αιώνα, από τον δικηγόρο - συγγραφέα κ. Γιώργο Λιόλιο, για την ύπαρξη άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων (Ευαγγελικοί, "Σαββατιανοί" του Θ. Λαναρά, , Πεντηκοστιανοί κ.α.) και τη στάση της Μητρόπολης και του Κράτους απέναντι σε αυτές τις θρησκευτικές ομάδες, από τον π. Αθανάσιο Γ. Βουδούρη, καθώς και για την ιστορία τριών θρησκευτικών εκκλησιών της Βέροιας, της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας, από τον ποιμένα της κ. Σταύρο Δεληγιάννη, της Εκκλησίας των Ατβενιστών της 7ης Ημέρας, από τον ποιμένα της κ. Πέτρο Παπαϊωάννου και της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησία της Πεντηκοστής, από τον ποιμένα της κ. Νίκο Γιαννουλάτο.
Πρόεδρος των δύο συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν ήταν η κα Αναστασία Ταναμπάση, Γραμματέας της Ε.Μ.Ι.Π.Η., ενώ στην αρχή της Ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας και ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας, κ. Σταύρος Δεληγιάννης, ως "οικοδεσπότης" της εκδήλωσης. 

Όλοι οι εισηγητές, αναφέρθηκαν σε καθαρά ιστορικά στοιχεία για τις επιμέρους θρησκευτικές ομάδες, στο πλαίσιο των σκοπών της Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Δείτε τη συνέχεια εδώ

inveria