Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Αγνούμενοι Κύπρου - Χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα

   Παρέμβαση του Νότη Μαριά  στην Ευρωβουλή για τους αγνοούμενους της Κύπρου

Το  ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου έθεσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Πέμπτη 12/2/2015 ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Aντιμνημνιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Επισημαίνεται ότι ο Νότης Μαριάς μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές μέλη της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών είχε καταθέσει για συζήτηση και ψήφιση σχετικό Ψήφισμα για τους Κύπριους αγνοούμενους του χωριού Άσια ο ομαδικός τάφος των οποίων βρέθηκε στο χωριό Ορνίθι.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής μιλώντας ως Συντάκτης του Ψηφίσματος στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων της Κύπρου μας έχει  όλους κυριολεκτικά  συγκλονίσει από τα νεανικά μας χρόνια.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε αναφέροντας ότι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Έλληνες εδώ και 41 χρόνια αγνοούνται όταν τον Ιούλιο του 1974 τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο και κατέλαβαν το 37% του νησιού, Όλοι αυτοί οι αγνοούμενοι δολοφονήθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους σε περιοχές  που χαρακτηρίστηκαν στρατιωτικές για να  εξαφανιστούν  τα ίχνη τους.
 Αλλά και όταν εντοπίζονται ομαδικοί τάφοι από τις άοκνες προσπάθειες της Επιτροπής Αγνοουμένων όπως είναι και η περίπτωση του ομαδικού τάφου των αγνοουμένων της Άσιας που ανακαλύφθηκε στο χωριό Ορνίθι και τότε τα τουρκικά στρατεύματα προσπαθούν ξανά να εξαφανίσουν τα ίχνη, παρατήρησε με νόημα ο Νότης Μαριάς.
Και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κατέληξε:
«Τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για τους Κύπριους αγνοούμενους είναι δεκάδες. Κόλαφο για την Τουρκία αποτελούν επίσης κι οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ζητούμε λοιπόν να γίνει δεκτό τo Ψήφισμα για τους αγνοούμενους της Άσιας με το οποίο καλείται ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία να συμμορφωθούν επιτέλους προς το διεθνές δίκαιο».

Το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά:



*******************



Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Με ευθύνη και της Επιτροπής που είναι μέλος της τρόικας χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.


Παρέμβαση για την πρόσβαση στα φάρμακα στην ΕΕ έκανε χτες 11/02/2015, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο .
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, τα θέματα που απασχολούν τους φτωχοποιημένους από τη λιτότητα πολίτες του Ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με την πρόσβαση στα φάρμακα επικεντρώνονται πρώτον στις υψηλές τιμές και δεύτερον στην απόφαση της Ε.Ε. να μετατραπεί το φάρμακο από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.
Ο Νότης Μαριάς τόνισε πως: ''Στην Ελλάδα λόγω του μνημονίου χιλιάδες Έλληνες δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν φάρμακα. Αυτό ισχύει για τους καρκινοπαθείς και άλλους βαριά πάσχοντες ασθενείς. Γι' αυτό πλέον δημιουργήθηκαν δεκάδες κοινωνικά  ιατρεία που προσφέρουν δωρεάν φάρμακα στους ανέργους. Ταυτόχρονα η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλε η τρόικα και το μνημόνιο μείωσαν δραστικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων στα οποία πλέον παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις βασικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς''.
Και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κατέληξε: ''Επομένως, με ευθύνη και της Επιτροπής που είναι μέλος της τρόικας χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Συγχαρητήρια κύριοι της Επιτροπής''.     

Το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: