Συνάντηση στις Βρυξέλλες του Νότη Μαριά με την Πρόεδρο και τα Μέλη της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
Προσφύγων και Αγνοουμένων
Ο Νότης Μαριάς αφού καλωσόρισε τους Κύπριους βουλευτές στις Βρυξέλλες εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο τεράστιο ανθρωπιστικό έργο το οποίο έχουν επωμιστεί ιδίως σε σχέση με το ζήτημα των αγνοουμένων που έχει κυριολεκτικά συγκλονίσει επί δεκαετίες τη διεθνή κοινή γνώμη.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αφού ενημερώθηκε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων της Κύπρου δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται στον δίκαιο αγώνα τους ζητώντας την άμεση εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με τις οποίες πέραν των άλλων η Τουρκία είχε και έχει υποχρέωση να διακριβώσει την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που έχουν εξαφανιστεί και να φέρει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αντ΄ αυτού όμως, επισήμανε ο Νότης Μαριάς, η Τουρκία κωφεύει και καθυστερεί τις διαδικασίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου και σημαντικές πτυχές του Κυπριακού.
Κόλαφος για τους μνημονιακούς η καταψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των τροπολογιών του Νότη Μαριά κατά της τρόικας.
Σε κόλαφο τελικά εξελίχθηκε η καταψήφιση την προηγούμενη Πέμπτη 15/1/2015 από τη μνημονιακή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο των τροπολογιών που είχε καταθέσει κατά της τρόικας ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ.
Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς ως σκιώδης εισηγητής στην Ετήσια Έκθεση δραστηριοτήτων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατά το 2013 είχε καταθέσει σειρά τροπολογιών με τις οποίες ζητούσε:
1.Να ενδυναμωθούν οι θεσμοί διαφάνειας και λογοδοσίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ άλλων και όσον αφορά το Eurogroup και την τρόικα.
2.Να διεξαχθεί έρευνα από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια όσον αφορά την τήρηση από την τρόικα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
3.Να διεξαχθεί έρευνα από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια για τη σύγκρουση συμφερόντων στην Επιτροπή μεταξύ του ρόλου της στην τρόικα και της ευθύνης της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών και του κοινοτικού κεκτημένου.
4.Να διεξαχθεί έρευνα από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του τρέχοντος ρόλου της ΕΚΤ στην τρόικα ως 'τεχνικού συμβούλου' και της θέσης της ως πιστωτή των τεσσάρων κρατών μελών της Ε.Ε. που τέθηκαν σε μνημόνιο, αφενός, και της εντολής της ΕΚΤ βάσει της Συνθήκης για την Ε.Ε. και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε., αφετέρου.
Οι εν λόγω τροπολογίες του Νότη Μαριά αν και καταψηφίστηκαν από τη μνημονιακή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντούτοις έλαβαν οι περισσότερες εξ αυτών τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους αποδεικνύοντας ότι με τη συστηματική και συνεπή δράση του Έλληνα Ευρωβουλευτή και στο πεδίο αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί μια σημαντική μερίδα Ευρωβουλευτών που επιθυμεί να τεθεί η τρόικα στο μικροσκόπιο και υπό τον έλεγχο της Ευρωπαίας Διαμεσοβήτριας.
Σε θεσμικό επίπεδο μάλιστα η τροπολογία του Νότη Μαριά σε σχέση με τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του τρέχοντος ρόλου της ΕΚΤ στην τρόικα ως “τεχνικού συμβούλου” αλλά και πιστωτή των τεσσάρων κρατών μελών της Ε.Ε. που τέθηκαν σε μνημόνιο, αφενός, και της εντολής της ΕΚΤ βάσει της Συνθήκης για την Ε.Ε. αφετέρου, επιβεβαιώθηκε πλήρως από την Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Κρουζ Βιλλαλόν στην γνωστή υπόθεση του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (ΟΜΤ), ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ασυμβίβαστη η θέση της ΕΚΤ ως μέλος της τρόικας με την αγορά κρατικών ομολόγων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του Προγράμματος ΟΜΤ.
Τέλος σημειώνεται ότι ήδη πέρυσι τέτοιο καιρό ο Νότης Μαριάς είχε καταθέσει σημαντικές τροπολογίες για την άρση της ασυλίας της τρόικας, οι οποίες και υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ανοίγοντας έτσι στην πράξη το δρόμο για παραπομπή του Τόμσεν και της παρέας του ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων.